Vacanţă în Lefkada, partea I: drum şi cazare

Am fost în vacanţă în Grecia, anume pe Lefkada, o insuliţă faină din vestul ţării, la Marea Ionică. Care insulă are avantajul de a nu fi la fel de Mamaia ca alte părţi ale Greciei, însă dezavantajul de a fi la naiba, la vreo 16 ore de condus.

Las aici nişte detalii legate de experienţă, poate ajută pe cineva la anul.

Drumul până în Lefkada

Am ales varianta Timişoara – Serbia – Macedonia – Grecia din raţiuni practice: e varianta cea mai scurtă pornind din Timişoara. Varianta prin Bulgaria ne-ar fi lungit cu vreo două ore drumul oricum lung, pe care oricum l-am împărţit în două. La dus am dormit o noapte la Salonic, după zece ore de condus, după care am întins-o spre insulă, iar la întoarcere am oprit la sârbi, în Niš pentru a ne hodini ochii câteva ore.

Taxe: 5 euro la sârbi, vreo şase în Macedonia, încă vreo 10 la greci (inclusiv tunelul subacvatic dintre continent şi Lefkada). Asta la dus, la întors încă o dată pe-atât.

Sârbii au drumuri bune (mers pe drum judeţean până lângă Smederevo, unde am urcat pe autostradă), cu excepţia unui tronson de câteva zeci de kilometri de rută ocolitoare cu linie continuă, unde se merge bine, fluent, dar în coloană. Macedonia văzută din maşină e o ţară superbă. De la intrarea în ţară, sensurile autostrăzii se despart, mergând prin munţi, mai bine de jumătate din ţară nevăzând nicio maşină venind din sens opus – pentru că nu există un sens opus. Către ieşirea dinspre Grecia, drumul iese de pe autostradă, continuând tot printre munţi, cu nişte peisaje absolut superbe. Au benzină ieftină (aproximativ 5.5 lei litrul săptămâna trecută, faţă de 6.30 în România), însă eu n-aş opri prea multă vreme şi n-aş părăsi autostrada – e plin de dubioşi în ţara aia şi n-aş mai zăbovi vreodată pe acolo. Grecia e şi ea superbă prin munţi. Autostrăzi ca-n palmă, tuneluri, iar pe măsură ce ne-am apropiat de mare, vegetaţie mişto. Şi leandru, mult, mult leandru. Wonderful, wonderful leandru.

Cazare în Lefkada

Noi am ales un orăşel-port mai liniştit, Vasiliki, în sudul insulei, aproape de plajele faimoase ale Lefkadei. Ne-am cazat la Studio Rolandos, şi aş recomanda oricui şi oricând locul ăsta. E pe o străduţă îngustă, pe deal, cu vedere către mare, e linişte, noaptea e răcoare, iar la poalele ei, fix pe malul mării, sunt cinci taverne greceşti cu mâncare bună şi vin de casă.

20140829-091402-DSC_7224

Aşa se vede dimineaţa, când te ridici din pat

20140829-091506-DSC_7228

interior

20140829-091730-DSC_7229

în spatele pensiunii, plin de leandru care miroase dumnezeieşte

20140829-092146-DSC_7231

din stradă

20140829-092224-DSC_7237

tot din stradă

Revin cu detalii despre plaje, locuri, greci, români şi alte trebi.

2 thoughts on “Vacanţă în Lefkada, partea I: drum şi cazare

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.