Sfaturi de bun simţ în aşteptarea viscolului

Miercuri se anunţă viscol.

1. Dacă nu trebuie să circulaţi cu maşina, nu o faceţi. O să fie rău, la fel cum au păţit-o ăia de care am râs la ştiri zilele trecute.
2. Dacă staţi la sat, luaţi-vă din timp pâine, pateu, bere sau ce vă trebuie, că maşinile de aprovizionare or să ajungă mai greu la butic. Dacă aveţi părinţi la sat, explicaţi-le că, dacă tot se uită la Busu zilnic, să ia aminte la ce le zice şi să se ducă să-şi ia şase pâini, să le ajungă, nu să aştepte să vină armata să le aducă de mâncare.
3. Nu ştiu alţii cum sunt, dar dacă eu aş sta la sat, aş lua de afară o găleată de zăpadă, aş pune-o pe foc şi – iată – aş avea o găleată de apă. Aveţi doar grijă să nu fie galbenă.
4. Dacă trebuie să circulaţi cu maşina în oraş, dotaţi-o corespunzător: o lopăţică, o măturică, o racleţică şi nişte răbdărică nu strică.
5. Dacă trebuie să circulaţi pe afară (dar doar dacă e musai-musai), plecaţi cu plinul făcut, eventual şi cu o canistră în spate, că nu se ştie. Maşina mea, par example, consumă între 0,6 şi 0,8 litri la oră, stând pe loc, în funcţie de cât de cald e motorul şi cât de tare e dată ventilarea. Asta înseamnă că 20 de litri îmi pot ţine motorul pornit cam 24 de ore, să nu îmi îngheţe ouţele blocat pe te miri ce drumuri europene.
6. Dacă trebuie să circulaţi pe afară şi ştiţi că riscaţi să rămâneţi împotmoliţi, nu strică să aveţi în bord sau prin uşi ceva de mâncare. Nişte bake rolls, nişte ciocolată, pufuleţi, orice.
7. Un set de lanţuri în portbagaj, în lunile de iarnă, nu strică nimănui şi nici nu urcă consumul.

Ce-ar mai fi?

3 thoughts on “Sfaturi de bun simţ în aşteptarea viscolului

 1. Cei care stau la sat si se plang ca mor de foame o merita.
  Apa – izvoare, fantani cu apa potabila.
  Paine – la bunica in sat(undeva la munte) se intampla sa nu poata urca masina de paine. Fiecare da drumu la cuptoare si isi framanta painea.
  Mancare – porc, gaini, cartofi, fasole, conserve pe iarna, muraturi.
  Primul lucru care se va termina la bunica este creditul cartelei din telefon, desi acolo ii putem reincarca noi de la distanta.
  See? No problem.

 2. lemne in casa/tinda, lumanari, chibrite, daca nu are lanterna/baterii, lopata la intrare, un bidon de apa in casa.
  vorbim aiurea ca oamenii gospodari oricum le au si nu stau in baza “ajutoarelor”

 3. da ce? suntem cumva în Siberia, sunt -50 de grade afară şi trebuie să ne deplasăm în convoi între oraşe? că de vineri ce-a trecut aud numai de drumuri blocate. în condiţiile în care se cheltuie 5000 de euroi pe km.de dezăpezire mi se pare inadmisibil. mă uitam la finalndezi, ăia cheltuie 1000 de euro/km şi nu au un drum blocat. dacă s-ar întâmpla ceva de genul ăsta cei responsabili ar trebui să-şi dea demisia. şi ăia au iarnă măi nene, cam şase luni pe an, cu zăpezi de zăpezi şi cu -30 de grade. şi nu numai Finlanda, toate ţările nordice. aşa că…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.