Interzicerea fumatului în localuri – pe când?

Apropo de Budapesta: Un lucru mişto pe care l-am observat weekendul ăsta a fost că nu se fumează în localuri. Birt, restaurant, club, nu contează – fumatul e interzis peste tot. Şi ăsta-i un lucru bun atât pentru fumători cât şi pentru nefumători. Indiferent că fumezi sau nu, e fantastic să nu te îneci în fum, să nu te usture ochii şi să nu-ţi pută hainele a cloacă după o noapte în oraş.

Ei, cum au reuşit? Au stabilit o zi din care se interzice şi aia a fost. La noi e cu scărpinat pe după ceafă, cu portiţe, cu lasă că merge aşa. Cu reguli dubioase gen “camerele pentru fumat trebuie sa reprezinte cel mult 50% din suprafata spatiului public inchis destinat clientilor si sa fie delimitate de restul spatiului public inchis, astfel incat sa se asigure izolarea completa de acesta.”, reguli uşor de şuntat şi greu de verificat. “Nu-l fac de nefumători că nu-mi mai vine nimeni în crâşmă” ar fi scuza oricărui cârciumar – şi poate că e un motiv bine întemeiat, din punct de vedere economic.

Însă dac-ar fi să se stabilească o zi (peste o lună, două, trei, şase) din care să nu se mai fumeze în localuri, s-ar adapta şi românii. Patronii ar putea pune în exterior trei scrumiere mai serioase, clienţii s-ar obişnui cu ideea şi aia ar fi. Hai, mai câte un incident la început, un şmecher mai şmecher care insistă să fumeze dat afară, un local care închide ochii la clienţii fumători amendat şi s-a rezolvat. Că şi ca fumător te adaptezi: dacă niciunde în ţara asta nu mai ai voie să fumezi în incintă, ieşi afară. Nu mai e o chestiune de alegere, să te duci la ăla că ăla te lasă – te duci unde vrea casca ta, că oricum tot aşa e peste tot. Sau te laşi de tot, win-win.

shutterstock_137739986

Foto: “ţigări” de la Shutterstock

5 thoughts on “Interzicerea fumatului în localuri – pe când?

 1. pot sa-ti zic eu ca m-am interesat.

  Legea care interzice fumatul in orice spatiu public a fost adoptata de senat insa nu a intrat inca in dezbatere la Camera Deputatilor. Asta s-a intamplat in 2011. :)
  Nu exista o procedura standard sau o limita de timp dupa care un proiect de lege intra in dezbatere in camera, asa ca poate sta un timp indefinit intre cele 2 camere.
  Eu mi-am luat de urechi deputatul, am dat un mail si Manuelei Mitrea (da, sotia lui Miron) care e initiatoarea proiectului de lege (fara raspuns insa). Am mai stricat si un mail la Asociatia Europeana a Sanatatii.

  Practic o sa se voteze legea cand o sa ne oblige UE. Batem la usile care nu trebuie.

 2. Dupa aceasta miscare, proprietarii de carciumi din Budapesta s-au confruntat cu o alta problema. Daca intr-un restaurant sau cafenea nu prea se simte, in cluburile si barurile care cel putin in week-end sunt arhipline iar oamenii rup opincile la dans, mirosul de transpiratie, pana acum ascuns de cel de tigara, este foarte pregnant.

  Unii, cum ar fi Szimpla Kert, primul si cel mai mare ruine pub, a rezolvat cu ajutorul narghilelelor. Fumatorii nu-si mai strica fengshui-ul iesind afara la fumat iar mirosul de transpiratie este mascat de cel al aromelor din narghilea.

 3. Si am observat si eu la Budapesta ca iesitul din bar la tigara afara e f misto si ajuta la crearea de noi cunostinte: te ridici de la masa ta cu oameni cunoscuti si socializezi afara cu oameni necunoscuti :)

 4. Subscriu si eu la ce a zis Cipri, in franta cluburile miros a transpiratie si restaurantele a picioare nespalate… (e.g. de la branza :P )

  Fumator fiind, sustin insa, interzicerea fumatului in orice fel de localuri. :)

 5. In Polonia, de vreo 2-3 ani de zile, exista o lege care interzice fumatul in localuri, indiferent daca sunt baruri, puburi ori alte subcategorii de genul. Pur si simplu se fumeaza afara ori poti fuma inauntru doar daca ai tigara electronica. Am gasit doar un singur bar in Varsovia unde se fuma inauntru.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.