Frate-meu şi-a pierdut acum două nopţi smarfonul la şaormerie, în Complexul Studenţesc din Timişoara, adică exact în ultimul loc din care te-ai aştepta să-l mai recuperezi.
Azi l-a sunat bucătarul că telefonul e tot acolo şi ar face bine să vină după el. Cineva îl găsise pe bancă lângă şaormerie, îl dusese înăuntru întru recuperare. Iar bucătarul a aşteptat o zi să vină cineva, după care a sunat. Deci? Există şi români cinstiţi au ba? Mă tem că nu vom afla niciodată, căci bucătarul şaormeriei respective e arab.
Falafel rulz!
Am și eu niscaiva nelămuriri (curiozități, să le zicem !):
– ai spus că era SmartPhone. Cine își mai ține asemenea device neblocat ? Cu un pin code, un pattern, un ceva.
– pe ce număr l-a sunat bucătarul ? Pe ăla de pe care tocmai îl suna ?
Și mai există două aspecte:
– hoții din ziua de astăzi se feresc să mai pună mâna pe telefoane, pentru că pe Android ai zeci de aplicații care ți-l localizează (chiar și după “factory reset” – see Cerberus), iar dacă ești bleg și folosești iPhone ca turma, există acolo ceva preinstalat. Doi prieteni buni au pățit-o în situații complet diferite în care hoții au luat absolut tot, dar au lăsat mobilul neatins.
– (fără să fiu rău) dacă ai SmartPhone și îl uiți neblocat (fie că nu cunoști cum sau nu te interesează) pe o bancă la șaorma, sau nu prea îl meriți sau sigur ai bani de altul.
Nu mă înțelege greșit, nu că nu cred povestea. O cred. Dar mă sâcâie înflorirea ei cu panseluțe și cu recuperarea încrederii în omenire.
Omenire care, îți reamintesc, trăiește într-o societate de consum unde oricine are minim ultimul telefon de pe piață, iar dacă pui mâna pe un device care nu este al tău, cel mult ți-l poți înfige adânc în fund.
1. Cine nu are informaţii sensibile în el n-are de ce să îşi pună cod. Eu n-o să-mi pun cod pe ecran doar ca să nu vadă hoţu’ când am de plătit rata.
2. Pe ultimul număr apelat, întâmplător al prietenei lui.
3. Avea instalat soft de tracking, dar dacă nu îl legi la internet poţi să te pişi pe el
4. Repet, blocarea nu e împotriva furtului device-ului (orice băiat de la GSMshop poate să-l resofteze fără să fie nevoit să intre în OS), ci împotriva furtului datelor sensibile. Dacă n-ai date sensibile (poze în chiloţi, lista cu salariile din primării etc), codul ăla e doar ca să te enerveze când îl deblochezi sau ca să nu vadă nevasta cui îi trimiţi mesaje.