Cum repar o lentilă de smartphone?

E al doilea telefon la care mi se întâmplă asta: după aproape un an de folosire, mi s-a zgâriat “geamul” de la camera de pe smartphone. Prima dată la un Galaxy S2, acum la Xperia SP. Nu ştiu cât e vina lor şi cât e vina mea, că nu le-am tras prin nisip, foc şi pară, ci le-am ţinut în buzunar sau geantă. En fin, cert e că pozele ies acum difuze şi blurate, indiferent de condiţiile de luminozitate, rezultând rezultate astfel:

camera1

camera2

camera3

Ei. Am vreo variantă să-l rezolv fără să-l duc în service? Ştiu eu, vreo folie magică, vreo pastă de stele, ceva? Sau, dacă e de service, ce fel de gaură mi-ar face în portofel?

11 thoughts on “Cum repar o lentilă de smartphone?

 1. Si mie mi s-a zgariat la HTC. E plina de zgarieturi mici si ies cam la fel ca la tine. Daca afli vreo solutie sa-mi zici si mie…

 2. Nu cred că există altă soluție în afară de a schimba piesa respectivă (în funcție de telefon, pot să vină în diverse forme: ansamblu cu tot cu cameră, backcover sau doar lentile).

  Există soluții pentru reparații zgârieturi plastic sau sticlă (de exemplu pentru parbriz), însă nu cred că există soluție care să nu cauzeze distorsiuni optice. De exemplu din cauza asta legea nu îți dă voie să polish-ezi zgârieturile de pe parbriz.

  Eu în locul tău aș merge direct la oamenii care repară, și aș întreaba ce opțiuni ai pentru înlocuirea lentilei.

 3. Eu am incercat sa frec zgarieturile cu ceva pasta de dinti si dupa cu acetona, se pare ca a mers. Nu s-au dus chiat complet zgarieturile dar sigur nu ii atat de puscat ca inainte. Cred ca solutia mea iti strica si tratamentul pentru filtru UV… dar oricum era inutil la cat era de zgariat.

  1. Apoi nu trebuie sa o imbibi in acetona.. momentan a mea arata ok nu s-a topit sau ceva.. poate nici nu e plastic

 4. Am avut problema asta pe un LG G2. După o săptămână a început să se zgârie urât. Din câte am citit, în cazul G2-ului, sticla lentilei e acoperită cu un așa numit „oleophobic coating” ce o protejează de amprente. Zgârieturile apar la nivelul acestui strat, iar sticla e neatinsă. Am scăpat de zgârieturi cu bețișoare cu vată + alcool izopropilic. În 20 minute de frecat am scăpat de zgârietură.
  Info: http://en.wikipedia.org/wiki/Lipophobicity
  Pics: http://i.imgur.com/ZUKJPDQ.jpg http://i.imgur.com/X65AZ8s.jpg

 5. Salut…Ma numesc Elena si am aceeasi problema cu Samsung-ul meu…tel are un an , arata bine dar lentila de la camera e foarte zgariata. Ma poate ajuta cineva cu vre-un sfat???…MULTUMESC

 6. Am incercat metodele de mai sus pe un telefon Lenovo cu sticla lentilei zgariata rau. Concluziile mele:
  1. Degresarea cu pasta de dinti si acetona bine dozata in servetel nu mi-a imbunatatit imaginea. Cred totusi ca metoda e buna cand zgarieturile nu sunt extensive. La mine era jale si nu era nici o sansa.
  2. Aplicarea unui scotch m-a ajutat sa scanez codurile QR. Nu mai puteam scana nici un cod QR cu telefonul, iar dupa scotch am facut plati online cu coduri QR. Pe mine asta ma deranja cel mai tare la telefonul cu lentila zgariata, asa ca sunt multumit. Totusi fotografiile nu se imbunatatesc cine stie ce.
  Multumesc celor care au postat metodele.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.