Două curiozităţi din Piaţa Libertăţii

Pentru cine nu ştie, Piaţa Libertăţii din Timişoara e în renovare şi schimbare la faţă. Noul proiect e de pavaj circular, ca o ţintă cu centrul fix în statuia care e, ea, acolo. Mie nu-mi displace, mi se pare chiar interesant şi am încredere că o să iasă bine până la urmă:

piatalibertatii

(foto Eye In The Sky)

Însă am două întrebări, după cum se văd săgeţile în poza de mai jos. Pe care mă scuzaţi că-i făcută cu ciorapii, dar v-am zis deja că am probleme.

piatalibertatii1

Anume. Unu, ce se va întâmpla cu cablurile atârnânde dinspre strada Alba Iulia? Vor rămâne aşa, atârnate, până la primul vânt mai tare? Că am tot trecut în ultima lună pe-acolo şi n-am observat niciun efort de a le îngropa.

Şi doi. Cutia aia neagră, despre care nu ştiu ce e. Am întrebat ieri un muncitor de pe-acolo, dar n-a ştiut să-mi zică mai mult decât “o fi întrerupătoarele de la lumini acolo”. Indiferent ce e, chiar trebuia pusă acolo ca o, mă scuzaţi, puţă, în mijlocul unei pieţe de altfel foarte aerisite? Nu se putea trage mai pe margine, unde să nu se împiedice nimeni de el şi să nu intre în selfie-uri? Nişte ingineri, ceva, să mă lămurească?

4 thoughts on “Două curiozităţi din Piaţa Libertăţii

  1. Cutia respectivă este un tablou electric pentru iluminat – cred că iluminarea statuii. Piața nu va fi chiar așa aerisită, fiind prevăzute tot felul de scaune și bănci, iar pe lângă ele grupuri de copaci – 82 în prima fază, numărul lor a fost redus la un moment dat. Au fost prevăzute (nu știu dacă și puse) cămine de tragere pentru cabluri electrice și telecomunicații, inclusiv cutii cu racorduri electrice pentru terase – deci da, probabil că acele cabluri vor fi reamplasate în subteran.

    Ca o notă generală, lucrările din centrul istoric sunt la infrastructură, finanțarea nu acoperă reparații la clădiri sau reamplasarea unor rețele aeriene. Practic nu poți lua cablul ăluia și să-l îngropi, trebuie să aștepți să facă el asta. Ar fi păcat să spargă la un moment dat cărămida aia clincherizată, dar nu m-ar mira.

    @Kulcsy: da, un arhitect a pus-o acolo, dar, uitându-mă pe proiect, are o oarecare logică.

  2. Eu cred ca este absurd ca faci comentarii de genul acesta, asupra unui proiect care inca nu este finalizat. In acelasi timp este placut sa vezi ca cetatenii orasului le pasa de cum va arata orasul. Dar aceste intrebari suna de parca as merge pe un santier al unui bloc si as intreba “Dar de ce se vede caramida inca?”

    O zi buna!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.