Ceau Cinema! – Festival de buzunar

afis_ceau_cinema finalAnunţ îndeosebi pentru timişoreni, dar şi pentru iubitorii de film, în general.

“Timișoara nu mai are cinematografe, nu prea mai are nici film european sau românesc pe un mare ecran. Timișoara mai are însă public pentru cinemaul de calitate. Lucru demonstrat în cele peste 60 de proiecții susținute de asociațiile noastre în diverse spații din oraș, cele mai multe cu casa plină. Publicul așteaptă filme mai multe, mai bune, mai proaspete. Așa că le spunem timișorenilor: Ceau, Cinema!”

Cu neţărmurită bucurie în degete ţin să vă anunţ că prietenii de la Marele Ecran au reuşit să pună pe picioare, împreună cu Asociaţia Pelicula Culturală, prima ediţie Ceau Cinema!, primul festival local dedicat filmului european. Festival de buzunar, făcut cu bani de buzunar şi de voluntari, însă cu o selecţie de filme demnă de un festival consacrat.

Scopul Ceau, Cinema! este să re-împrietenească timişorenii cu cinemaul lor, cinemaul european, de care sunt lipsiți în ultimii ani. Prin proiecţiile în aer liber şi în spaţiile neconvenţionale de la Casa Artelor, vom demonstra că filmele europene şi româneşti sunt la fel de interesante ca și producțiile hollywood-iene, dar o alternativă mai apropiată de sufletul nostru.

Toate lungmetrajele din program sunt prezentate în premieră la Timișoara, precum filmul distins la premiile Gopo pentru cel mai bun debut, La limita de jos a cerului (regia: Igor Cobileansk, 2013), aclamata animație franco-belgiană, Ernest și Celestine (2012) sau succesul de box-office polonez, Traffic Department (2013).

Festivalul are loc între 17 şi 20 iulie, în două locaţii: între 17-19 iulie la Casa Artelor din Timişoara, iar în 20 iulie la Gottlob. Programul complet e aici. Chestia mişto pe care am aflat-o abia acum e că Gottlob, comună din Timiş cunoscută până acum doar pentru lubeniţa ei, va avea propriul ei cinematograf, practic primul cinematograf modernizat din mediul rural din România. Reabilitarea fostului cinema din Gottlob, investiție începută în luna mai 2013, este finanțată în cadrul unui proiect comun Ungaria-România, în valoare de 133.125 euro – un exemplu pe care edilii din Gottlob îl dau orașelor mari din România, multe rămase fără niciun cinematograf.

Biletul de acces la toate proiecțiile dintr-o zi este de 15 lei, iar abonamentul pentru toată durata festivalului este de 40 lei. Intrarea la proiecția de la Gottlob este liberă.

program_ceaucinema_web

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.