Trebuie să evităm etnia rromă

În textele de presă, zic. Pentru că nu e drept, şi pentru că instigă la rasism, ceea ce nu ne dorim. E o problemă când în titlul unei ştiri apare şi etnia vreunui infractor. O problemă rasistă.

Studiu de caz: două articole de pe două site-uri diferite relatează aceeaşi ştire. Găsiţi diferenţa:

Pressalert, carevasăzică, zice că un om a fost tâlhărit de 3 bărbaţi, cu detalii – unde, când, vârstă. Tion, care nu-s la prima abatere, ţin musai să menţioneze şi să repete că bărbaţii respectivi sunt ţigani.

Relevanţa etniei în contextul ăsta e zero. Nu face decât să perpetueze prejudecata că ţiganii sunt tâlhari. Şi, graţie urei universale a românilor pentru ei, au rămas cam singura minoritate pe care e social acceptat să o denigrezi în public, chit că ultima dată când m-am interesat nu prea era legal. Aţi citit pe undeva în ultima vreme “un evreu” a furat ceva? Nu, că e total ne-cool să zici ceva de evrei. Că-ţi sar în cap. Sau că “un bărbat de culoare” a făcut ceva? Nu, că filmele americane ne arată clar că nu e corect politic.

Eu zic aşa: hai, cât timp nu e relevant, să lăsăm detaliile astea deoparte. Că altfel, tot felul de dubioşi or să creadă că e OK să ai ieşiri de genul ăsta:

tion1

tion2

manu

8 thoughts on “Trebuie să evităm etnia rromă

 1. Cand iti va agresa mama, nevasta sau pe cineva apropiat vreun gabor din asta, sau te va agresa pe tine, nu o sa le mai iei apararea ciorilor spurcate.

  Ovidiu, nu stiu in ce grota ai trait tu pana acum, dar esti naiv daca crezi ca tiganii trebuie aparati si protejati.

  Oho, dar si evreii sunt la fel de infractori. Despre aia se stie ca-s specialisti in santaje, inselaciuri si fraude. Astia nu-ti dau in cap, dar fura de sting.

  Asta sunt ei, niste hoti si niste infractori. Ei nu stiu altceva decat sa fure si sa insele. Stii cati tigani sunt in Romania care muncesc si au scoala? Extrem de putini. Restul is ciori care ti-ar da in cap pentru 50 lei.

  Chiar nu-ti doresc sa patesti ceva, dar astept sa te convingi singur si imi vei da dreptate ca aceasta etnie reprezinta cancerul societatii romanesti, pana atunci ramai tu un naiv si un credul.

  1. Tovarăşe, nu discutăm dacă sunt sau nu agresivi. Unii sunt, alţii nu sunt, la fel ca românii, italienii sau reptilienii. Discuţia era pe marginea faptului că presa are un comportament discriminator.

 2. Ovidiu, si inca ceva, la fel am fost si eu ca tine, aveam gandirea asta ca hai sa nu-i mai discrimina, sunt si ei oameni si nu merita, saraci, pana m-am trezit la realitate.

  Din cate vad, tu la 29 de ani inca nu realizezi ce se intampla si inca mai crezi ca tiganii sunt, vezi Doamne, niste victime ale societatii, niste amarati care trebuie ajutati. Pacat.

 3. Bine, sa le spunem rasisti nu prea are efect, cretinii chiar se mandresc cu asta. Dar putem sa le explicam etic uman si logic de ce e gresit sa consideri rromii hoti, cersetori, nespalati, criminali etc.

  Greseala etica se numeste “ce tie nu-ti place altuia nu face”(in cazul asta ma refer la faptul ca si noua romanilor ni se intampla aceeasi problema si cretini fiind, dam vina pe rromi, nu ne gandim nici macar o secunda ca alti cretini de peste hotare cum ar fi italienii fac aceeasi greseala etica, pentru ca nici lor nu le place sa fie facuti mafioti in SUA).

  Uman sau politic sa-ti doresti ca o etnie, natiune, grup de oameni sa sufere, sa moara, sa fie exterminata in totalitate dintr-un anume motiv e o prostie inimaginabila pentru ca in aceeaasi masura si altii isi pot dori ca natiunea ta sa fie exterminata dintr-un anumit motiv. Sa zicem ca SUA nu vrea sa dea drumul la libera circulatie a romanilor si ne declara dusmanii americanilor si ne doresc moartea, exterminarea totala a neamului romanesc. Ti se pare normal? Ti se pare normal ca romanii sa fie discriminati in strainatate? Tu ai ales sa dai vina pe rromi, in loc sa iti dai seama ca si ei se simt la fel ca tine. Tu ca un idiot o sa spui ca rromii ne fac tara de rusine fara sa iei in calcul date statistice care spun ca romanii procentual fura mai mult ca romii, conduc retele de trafic de carne vie si cersetorie de milioane de dolari si alte atrocitati facute de romani 100%. Tu ca un cretin o sa consideri atrocitate cersetoria, ca asta iese in evidenta si hotii de buzunare ca ei sunt raul absolut al societatii.

  Logic, zicem “toti rromii” si spunem ca sunt hoti. Greseala logica se numeste generalizare dar nici macar nu e valabila pentru ca in definitia etniei rrome nu apare cuvantul hoti. Poti sa descri un termen doar cu intreaga lui definitie iar daca mergem la Patratul lui Boethius afirmatia Toti romii sunt hoti e absolut nevalida si falsa!

  Eu am demonstrat mai sus cum toti acesti oameni rasisti sunt idioti carora le curge scuipat din gura cretini care nu vad mai incolo de lungul nasului, oameni nespalati spiritual si scarbosi uman.

 4. E irelevant ce etnie e infractorul? Tu instigi la dezinformare. Daca ar fi dupa tine, si presa nu ar da publicitatii etnia infractorului, ne-am lasa probabil bicicleta dezlegata in fata unei case tiganesti si ne-am mira cum este posibil ca un tigan sa modificile legile fizicii si s-o faca disparuta in 0.1 secunde. Trebuie neaparat specificat! Da, sunt si romani infractori, sunt si italieni infractori, si orice alta natie. Dar in comunitatea tiganeasca sunt poate 5% cinstiti, restul fiind hoti. Eu numesc asta simplu: cancer. La fel ca la cancer, degeaba mai incerci sa salvezi celulele sanatoase, mai bine il extermini. Sper ca in urmatorii ani toti tiganii sa fie exterminati la fel ca tantarii primavara.

  1. Gabi, argumentul tău e profund greşit.

   Răspunde-mi la întrebarea asta: îţi laşi bicicleta dezlegată în faţa unei case de români, nu de ţigani? Nu ţi-o laşi, pentru că ar putea fi furată. În momentul în care o legi, nu te mai gândeşti că ţi-o fură ţiganii, ci hoţii. Pentru că sunt hoţi şi între români, nu îţi poţi asuma riscul de a-ţi lăsa bicicleta liberă chiar dacă ştii 100% că nu există niciun ţigan pe o rază de 2 kilometri.

   În plus, statistica cu 5% cinstiţi restul hoţi e scoasă din fund.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.