Premii pentru normalitate

În urmă cu aproape un an, a refuzat o şpagă de 15.000 de euro iar de „Ziua Poliţiei Române” a primit distincţia de „Poliţist de onoare al judeţului Buzău”. Este vorba despre poliţistul Ştefan Iosif, în vârstă de 45 de ani, agent-şef principal în cadrul Biroului Rutier Buzău. (sursa)

S-a înţeles, da? Ştefan Iosif, agent-şef de la Buzău, a primit un titlu onorific important pentru că nu a încălcat legea. Nu pentru că ar fi salvat de la înec un căţeluş, nu pentru că ar fi prins vreun violator de capre, nu pentru că ar fi dat în vileag vreun coleg supercorupt. Ci pentru că a omis să încalce legea.

Cumva, pe nesimţite, ţara asta a ajuns un tărâm magic în care e normal să dai şi să iei şpagă cu scuza că “n-ai ce-i face”, ţara lui “asta este“. O ţară în care e atât de comună şpaga, încât un om care o refuză e văzut ca un fel de erou local, care a rezistat tentaţiei de a-şi lua un Golf nou, a răzbit încercării grele de a avea o sumă, zic eu, mare, fără prea multă bătaie de cap. “Cum ai făcut-o, Fane, că eu n-am reuşit până acum? Nu reuşesc nicicum să mă las de fumat şi de şpagă.”

Doresc pe această cale să cer şi eu o distincţie specială de cetăţean de onoare al judeţului Timiş, din următoarele considerente: a) aseară, întorcându-mă acasă, am avut ocazia să forţez galbenul la un semafor şi nu am făcut-o; şi b) am trecut pe lângă un biciclist fără vestă reflectorizantă, pe care – atenţie! – nu l-am lovit. Cred că ar trebui să fie de ajuns pentru o distincţie, fie ea şi mai mică, aşa.

You know the worst thing about niggas? Niggas always want credit for some shit they supposed to do. A nigga will brag about some shit a normal man just does. A nigga will say some shit like, “I take care of my kids.” You’re supposed to, you dumb motherfucker! What kind of ignorant shit is that? “I ain’t never been to jail!” What do you want, a cookie?! You’re not supposed to go to jail, you low-expectation-having motherfucker!

11 thoughts on “Premii pentru normalitate

 1. Ce usor ne inflamam si ce usor e sa dam din taste, ca nu, doar e sport national datul cu cacat.
  Dar astfel de distincţii au si ele rolul lor: motivează oamenii, îi încurajează si pe altii sa fie corecti si incet incet putem spera ca lucrurile se schimbă in bine.
  Nevoia de recunoaştere este foarte importantă. In corporaţii se practică acest lucru.
  Această distincţie înseamnă fix pix cel mai probabil: o diploma, o strângere de mana in cadru festiv si eventual o.prima din care sa dea de baut colegilor. Cu ce deranjează acest lucru? Este o distincţie onorifica, nu o promovare. Şi dacă e sa o luăm pe aceiaşi logică, de ce sa il premiem.pe cel.care salvează un căţel, nu e meseria lui sa salveze, nu pentru asta e plătit?

  1. Este o distincţie onorifică pe care a primit-o pentru că s-a abţinut de la a încălca legea. Ceea ce înseamnă că deja secţia aia de poliţie e atât de obişnuită cu şpaga, încât îl premiază pe ăla care are reuşeşte să se abţină.

   În corporaţii se practică recompensa performanţei, pe mine nu mă va premia nimeni niciodată pentru că m-am abţinut de a opri vreun server sau că m-am abţinut de la a scoate fibrele din switch-uri. Pentru că e normal să nu fac asta.

 2. Dar pe mine cine ma premiaza ca nu sunt un cocalar retardat si incult, ca majoritatea romanilor ? Cine ma premiaza ca nu fur ? Cine ma premiaza ca indur de 25 de ani numai suferinta zi de zi, din cauza Romaniei ? Cine ma premiaza ca nu am bani din cauza ca sunt roman cinstit ?! CINE MA PREMIAZA ?!

  1. Alin, tu îţi meriti soarta. Nu este nimeni responsabil sa îţi fie tie bine. Faptul ca stai si te lamentezi este problema ta.

  2. Faptul ca tara asta imi doar muie zi de zi, desi habar nu ai cate am incercat si am facut, nu este vina mea ! Nu eu sunt de vina ca desi incerc nu am nimic, iar ala care fura are de toate ! Mai lasa-ma dracului cu abureala asta de om care nu stie pe ce lume traieste !!

  3. Daca aici e de cacat de ce nu te duci in alta parte? Graniţele sunt deschise.
   Ce ar trebui sa facă statul? Locuri de muncă pentru toţi si apartamente in blocuri gri? Poate dacă ne-am trezi putin din fatalismul asta…”eu am încercat, dar soarta e crudă”…serios acum, ti-ai pus întrebarea ca poate ai greşit undeva si ca insuccesul este din cauza ta si nu a statului? Dar cei care reuşesc? Nu lucrează ei oare in acelaşi context? Dar stai, am uitat, ei fură si din cauza asta statul îţi da tie la muie zilnic.

 3. @ovi problema poate fi pusă si altfel: este o distincţie onorifica pentru ca a denunţat o faptă de coruptie, dare de mită, care a dus la condamnarea unui infractor. Suma respectiva înseamnă probabil salariul lui pe 2 ani.
  Daca unul de la concurenţă vine si îţi spune: ai 15000 de euro dacă opreşti un server pentru 10 minute, ce faci? Te gandesti măcar pentru câteva secunde la posibilitatea ca ai putea lua banii?

  1. Îmi fac datoria şi refuz oferta. Asta nu înseamnă că o să mă ridice pe braţe şefii, o să mă decoreze şi o să-mi facă statuie. E jobul meu, mi-l fac.

 4. Ideea e ca avem o probema cu şpaga, corupţia, încrederea in poliţie. Că se recunoaşte sau nu oficial, problema tot exista. Din punctul meu de vedere astfel de fapte ar trebui încurajate. Tu spui ca nu e ok raportandu-te la o situaţie ideală, care nu există. Schimbările trebuiesc făcute in pasi.
  Mai mult, chiar si atunci când se întâmplă ceva bun, căutăm sa găsim nod in papură. Rău dacă lua şpagă, rău ca nu a luat si ca a fost felicitat. La cum stau lucrurile in momentul asta cred ca avem nevoie de mai multe astfel de cazuri.
  Şi nu îmi spune ca la corporatie rewardurile de genul asta se dau numai pe.hard facts. Ştim foarte bine ca orice diatinctie ( employ of the month sau whatever) are si o nota de subiectivism si are rolul de a motiva si încuraja astfel de comportamente, mai ales când lipsesc factorii de igienă (gen salariu decent care sa nu te împingă sa accepţi şpagă)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.