Normalitatea e relativă

Mă gândesc că a auzit toată lumea deja de Loredana Neagu, o tânără dintr-o familie săracă de ţigani din Buzău care a găsit pe stradă un portofel cu 1000 de lei şi l-a dus la poliţie. Normal că aţi auzit, că s-a dat pe toate posturile TV, iar Europa FM chiar a văzut o oportunitate de a-şi întări imaginea de post de radio populist, demarând o campanie de întoarcere a românului la normalitate sau ceva de genul ăsta.

Da, e bine că fata aia a dus portofelul înapoi. A fost mişcarea potrivită şi din punct de vedere moral, şi din punct de vedere legal. Nici nu mai contează ce a împins-o pe fată să returneze portofelul – o fi fost teama, o fi fost conştiinţa, o fi fost adevărată declaraţia fetei că mama a învăţat-o de mică să nu primească bani nemunciţi. E cel mai corect lucru pe care fata îl putea face şi e ceea ce aş fi făcut şi eu în locul ei. E normal să faci asta.

Problema e că Loredana, fata în cauză, e discriminată. Fata asta a fost pusă, cel mai probabil fără voia ei, pe un piedestal artificial creat de presă într-o săptămână în care nu s-a mai prăbuşit niciun avion, pentru că e săracă. Când mi-am uitat portofelul în taxi nu i-a ridicat nimeni statuie nici taximetristului, nici mamei sale care a venit să îmi returneze portofelul. Când se întâmplă să mai găsească câte unul nişte bani pe stradă, nu e ştire naţională. Asta e o ştire scurtă fără follow-up. Asta e o ştire pentru că suma e enormă, în orice ţară ai trăi. Femeia asta a dus un portofel la poliţie a treia oară, dar n-am văzut să-i facă nimeni emisiune, n-am văzut vreo Europă FM să îi dea bani.

Loredana asta, însă, e o ţigancă săracă, şi zic asta fără cea mai mică urmă de rea-intenţie. E un simplu fapt. Şi de asta românii s-ar fi aşteptat ca săraca să păstreze banii, că n-are ce pune pe masă. Ni se pare normal ca eu să duc un portofel la poliţie, că nu mă fac pe mine 1000 de lei, însă pe de altă parte ni se pare normal ca un om mai năpăstuit să păstreze un portofel găsit pe jos. La fel cum ni se pare normal ca un poliţist să ia şpagă şi îl premiem când nu o face. Aşa şi cu fata asta. E o ţigancă care a făcut ceva perfect legal şi moral? Hai să ne tragem în poză cu ea şi să facem din asta un subiect naţional. Şi să-i dăm bani şi să-i dăm teren să-şi construiască o casă.

Şi încă un gând: în câte din titlurile legate de ea aţi văzut-o prezentată ca “o femeie de etnie romă”? În niciunul. E o femeie. O buzoiancă. O tânără săracă dintr-o familie numeroasă. Subit, e una de-a noastră. Pentru că atunci când o dăm exemplu de bun simţ sau de normalitate o acceptăm cu braţele deschise. E româncă, nu ne uităm noi la etnie. Ce, noi, ca popor, să ne distanţăm de ţigani? Nici gând, sunt fraţii noştri.

Ipocrizie? Ce e aia?

Monica_Anghel_Vlad_Petreanu_si_George_Zafiu_au_mers_la_Berc_8f1d011b21

Foto: Libertatea

9 thoughts on “Normalitatea e relativă

  1. nu inteleg de ce ti-ai pierdut vremea judecand pe cineva care a facut o fapta buna.. nu ea a cerut sa i se faca publicitate si da cred ca faptele bune trebuie promovate pentru a fi urmate!

    1. Cumva am impresia că nu ai citit cu atenţie articolul. Nu o judec pe femeie, recunosc că e un gest normal şi o apreciez pentru asta – judecam presa.

  2. Nu vad care e problema in fond? Adica da, ipocrizie este nu zic dar de ce sa nu recunosti pe cineva, public sau nu, intr-o scrisorica de multumire sau pe Facebook, personal sau whatever ca omul acela, fie el tigan, roman sau ungur a facut ceva bun in ROMANIA cand o gramada de chestii nasoale sunt si se intampla in jurul nostru? Nu-s nici pesimista si nici nu incerc sa scot stirea la rang de demnitate si onestitate nationala, vorba ta – ca si tine apreciez gestul dar pe de alta parte mi se pare binevenita, mai ales cand vorbim de tigani/rromi si stim cat de bagati sub pres sunt majoritatea de catre co-nationalii nostrii, mai avem putin si ii spanzuram ca de discriminare nici nu mai vorbesc. Si stim la fel de bine ca nu e ok ce facem, pentru ca nu toti sunt la fel, evident.
    Ma rog, ce recunosc este ca trebuia sa spuna ca este de etnie rroma, nu e o rusine. Asta e ca si faza cu taranii care au ajuns la supravietuitorii accidentului din Apuseni si majoritatea jurnalistilor ii declarau ca fiind padurari =))

  3. Ovi a vrut să scoată în evidență că presa a făcut acest tam-tam numai pentru că fata era țigancă. Mesajul presei un a fost unul de vai ce om cinstit, ci de mirare că o țigancă săracă a făcut asta.

  4. Mie in unele surse chiar mi s-a parut usor rasista stirea tocmai prin faptul ca se punea accentul pe “paradoxul” ca o tanara de etnie roma sa nu isi insuseasca niste bani nemunciti. Totusi, corect, din orice punct de vedere ai privi stirea, tot e o exagerare a ceva ce ar trebui sa fie complet moral si implicit normal.

  5. Romania nu e o tara normala. Prin urmare, ar fi o idee buna ca locuitorii ei sa nu se creada niste zmei, asa cum se cred majoritatea romanilor. Toata planeta rade de noi, dar romanii se cred destepti. Ciudat, nu ?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.