De ce iubesc bicicliştii

Pentru că sunt atenţi şi respectuoşi în trafic. Ştiu, a început monitorul să lăcrimeze de la sarcasm.

Aseară eram în maşina proprietate familială, pe locul din dreapta, cu scumpa mea doamnă la volan. Ieşind de la Business Centre la dreapta, pe Gheorghe Lazăr (pentru non-timişoreni, nu sunt nişte detalii esenţiale, nu vă bateţi capul), aşteptăm frumos să treacă pietonii peste trecere, să putem trece şi noi. Trec pietonii, se face roşu la pietoni, dăm să plecăm, moment în care doi biciclişti, un el şi o ea, decid că e mai bine să treacă acum strada, călare pe biciclete pe trecerea de pietoni, cât timp semaforul e roşu. Ştiţi voi, tipul ăla de spirite libere care nu cad pradă normelor sociale convenţionale, nişte occidentali cu eşarfă care n-au reuşit în viaţă.

Deci să ne înţelegem: se făcuse roşu la pietoni, trecuse maşina dinaintea noastră, iar dobitocii ăştia doi s-au trezit abia după, de parcă le-a luat mumă-sa bulevard cu patru benzi. Încep să gesticulez în interiorul maşinii, nervos, uitându-mă la ei. Eu speram să mă audă cum le zic că-s proşti, dar prostul eram eu, că nu deschisesem geamul înainte să mă lamentez, deranjând doar soţia. În fine. Trece gagiul cu bărbiţa şi cu dreadlock-urile lui, cu capul în jos, evitând dinadins să se uite măcar la maşina care ar putea, legal, să treacă peste el şi n-ar fi o problemă mare. Trece şi gagica, în spatele lui, însă ea se uită. Mă vede, îi arăt cu degetul arătător semaforul roşu, ea mă vede şi, exact cum mă aşteptam şi cum aş fi făcut şi eu, îşi cere scuze printr-un gest simplu şi îmi zâmbeşte.

Glumesc, mi-a arătat muie.

shutterstock_169277870

Foto: biciclist prost de la Shutterstock

17 thoughts on “De ce iubesc bicicliştii

 1. Si daca era verde pentru pietoni,cu ce se schimba povestea ta? Ca daca esti calare pe bicicleta, nu treci pe trecerea de pietoni pentru ca nu esti pieton. Biciclistii care cred ca au drepturile pietonilor , care folosesc trotuarul circuland pe bicicleta , merita batuti cu pumnul in cap .

  1. Dacă era verde nu mă enervam, îi toleram chiar şi călare pe bicicletă pe trecere pentru că, deşi unii ar crede altceva, nu sunt împotriva bicicliştilor din principiu.

 2. Si eu am patit anul trecut aceeasi faza cu un cuplu si a doua oara cu un tip care era si cu castile in urechi pe bicicleta si trecea in viteza pe rosu la pietoni; eu cred ca oameni de genul asta, daca nu-si dau seama tot o sa o patesca intr-un fel;

 3. Vezi tu,e si problema biciclistilor. Ce naiba tot incearca sa mearga ca pietonii? Mai decent sa mergi ca o masina. De altfel nu-mi place ideea de a sta la semafoarele pentru pietoni. Probabil ca intr-o zi o sa fie calcati pe verde. Sau pe rosu. Si eu merg mult cu bicicleta si intr-un stil cam dubios :) Probabil m-ai uri daca m-ai intalni in trafic :)

  1. :)) probabil

   Chestia e că şi eu circul cu bicicleta, doar că atunci când o fac, fac tot posibilul să nu păţesc ceva. Chiar dacă asta înseamnă să nu ascult muzică, să mă uit în lateral când trec strada sau să am răbdare 30 de secunde la un semafor.

 4. Când priveşti o pădure cel mai repede îţi sar în ochi copacii diformi, uscaţi sau de altă specie decât cea din care e alcătuită pădurea – într-o pădure de fag imediat reperezi un stejar pentru că e evident că nu e de acolo. Aşa şi cu categoria menţionată de tine, prin faptul că nu respectă nişte norme elementare sunt cei imediat observaţi, chiar dacă ei reprezintă 1-2% din total. Cei care numără câţi “biciclişti” nu respectă regulile nu fac efortul complet de a-i număra şi pe cei care le respectă şi atunci ăia mai slabi de înger au tentaţia să generalizeze “bicicliştii nu cunosc regulile de circulaţie” chiar dacă, surpriză, mulţi din ei au carnet şi chiar mai multe categorii.

  Dar da, e nevoie de o campanie deşteaptă de educare a acelor indivizi care fac subiectul articolului tău. O să le scriu băieţilor de la sector7, poate au timp şi chef de un astfel de clip.

 5. Eu traversez zilnic orasul, deci am parte de o gramada de biciclisti. Si-ntr-o seara, cum veneam in sensul de la Resitei sa intru pe Budai Deleanu, cat pe ce sa intru intr-o domnisorica flu-flu pe bicicleta. Pe trecere, e-adevarat. Dar eu n-am oprit ca n-am vazut pietoni si ea mi-a tasnit in fata de am muscat din volan cand am pus frana. Nu s-a intamplat nimic, dar sper ca data viitoare se gandeste de doua ori inainte sa faca prostii de genul asta, ca de la mine si-a auzit cate ceva de sanatate.

 6. Mama, dar frustrat mai esti. Cam asa e situatia cand privesti lucrurile doar din punctul de vedere al conducatorului auto, care e, sa recunoastem, perfect, nu trece pe rosu niciodata, nu injura si nu arata muie.

  1. Când fac câte un pocinog, dacă-i tai calea unuia sau încurc pe cineva, îmi cer scuze, nu-l înjur.

  2. M-am abținut până acum pe motiv că nu e sănătos nici să contrazici fiecare individ de pe internetul ăsta, chiar dacă ai argumente. Mă deranjează că l-ai făcut pe Ovidiu frustrat fără vreun rost și fără să dai de înțeles că înțelegi măcar sensurile acestui cuvânt și contextul în care se folosește.

   Eu sunt șofer și biciclist. Am o mașină și două biciclete și încep să prefer mersul pe bicicletă în detrimentul mașinii. Îmi place să respect regulile și legile pentru că astea sunt menite să stabilească o oarecare ordine. Nimeni nu e perfect, dar încerc să respect mai tot timpul legea.

   Scuză-mă, dar nu e vorba de 1-2% dintre bicicliști, ci de 90% care nu respectă nici măcar bunul simț. Gândește-te că până și o frână bruscă a mașinii poate provoca niște pagube și asta doar pentru că un om e nesimțit și nu vrea să se asigure. Vreau să-ți amintesc că acel cod rutier nu trebuie învățat din campanii, ci este obligatoriu. Vrei să circuli într-un fel sau altul pe drumurile publice, ești obligat să cunoști legea. Problema cu bicicliștii e că nu sunt sancționați. Una e să te gândești că nu pățești nimic și alta e să riști o amendă de vreo 1000 lei pentru că circuli după cum ai tu chef.

   Aș vrea să închei mai filozofic așa, integrând aia cu pădurea: dacă bicicliștii ar fi o pădure, ăia cu bun simț ar fi fantele de lumină dintre copaci.

 7. dobitoci intalnesti in ambele tabere

  apropo de de “cerut scuze”
  odata am fost luat pe sus de unu cu masina(eu fiind pe bicicleta). ma incadrasem pt directia inainte, el virand la dreapta, mi-a taiat calea si a dat cu mine de asfalt. m-am ridicat speriat, la care soferu cu pasageru’ se dau jos si vin la mine sa ma ia la bataie :)) – am fost atat de socat de reactia lor, inca n-am stiu ce sa le zic :))

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.