Prea mulţi martiri pe străzile Timişoarei

Nu ştiu exact când a venit valul schimbării pe străzile din Timişoara, însă de o vreme încoace o gălăgie de străzi au început să poarte nume de martiri, care de care mai obscure şi mai greu de reţinut.

Înţeleg, desigur, că martirii respectivi trebuie ţinuţi vii prin amintire şi veşnică pomenire, însă nu aşa. Taxiurile sunt încurcate, nu mai pot comanda o pizza fără să explic de şase ori atât adresa nouă, cât şi cea veche – şi în plus, sunt greoaie, lungi şi nu exprimă nimic.

Într-o vreme aveam străzile Poeziei, Culturii sau Artiştilor. Acum sunt Martir Claudio Varcus, Martir Cristina Lungu şi, respectiv, Martir Sorinel Leia. Strada Negoiu, o stradă relativ centrală, cunoscută, cu un nume simplu, e acum Strada Surorile Martir Caceu. E absurd.

Calea Girocului (adică drumul ăla care merge către Giroc) s-a transformat în Calea Martirilor şi e OK. Îi include pe toţi. Dar fiecare cu strada lui? Pentru asta au murit ei la revoluţie?

6 thoughts on “Prea mulţi martiri pe străzile Timişoarei

 1. Unde mai pui că Janos Paris ăla se zice (a fost ceva anchetă la TVR Timişoara pe vremea când încă mai exista presă) că nici n-a fost martir. Adică deşi a fost înregistrat un deces şi un cadru militar a făcut puşcărie pentru el (deşi a predat toată muniţia primită la intrarea în tură) am înţeles că tipul respectiv n-a murit deloc şi la vreo lună după Revoluţie era văzut bine-mersi în Ungaria.

  Iar o anchetă pe bune pe tema asta nu se face că cine ştie ce morţi vii mai dezgroapă.

 2. Sirbule, tu dai bine din tastatura in general si nu esti baiat prost. Dar cu faza asta nu dai dovada decat ca esti un baietel rasfatel. Nu pentru ca problema ar fi gresita, ci pentru felul in care ai exprimat-o.

 3. Pai asta ti-e problema, ca e dificil sa comanzi pizza si ca aia or avut nume ciudate? E cam meschina/superficiala abordarea. Foarte bine, atunci hai cu o propunere sa numerotam strazile :) Desigur, frumos ar fi sa existe o discutie candva la nivel de municipalitate despre anumite nume de strazi si cartiere care nu prea au legatura cu orasul si chiar revenirea la denumirile istorice ale cartierelor, daca tot e sa ne deranjeze numele.

 4. Pui greşit problema, sau mai bine spus tratezi împreună două probleme separate.

  În primul rând, chestiunea redenumirii străzilor. L-aş băga cu capu’ în budă şi aş trage apa peste ăla care are idei de genul ăsta. O stradă o numeşti o dată şi are a-şi ţine numele ăla vreo 50 de ani, preferabil câteva secole. Deci da, nu ne apucăm să redenumim străzi la întâmplare, maxim dacă descoperim că au un nume complet nepotrivit (de ex numele unui criminal de război descoperit recent).

  Altfel, dacă înfiinţăm străzi noi, nu văd absolut nici o problemă să le numim după vreun erou.

 5. Domnul Sarbu, scuzati-mi impertinenta, dar mai comandati pizza o pula, daca nu erau nenorocitii aia de martiri…Iar pt. @Ovidiu-tu cumva esti ruda cu criminalii care l-au omorat pe Janos Paris?Ca asa suna apararea criminalilor cum ca l-au vazut ba prin Ungaria, ba cine stie ce oras din Europa..Oricum maiorul Veverca cel care l-a ucis pe Janos a fost gratiat de Constantinescu!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.