Pe teren cu un curier DPD

Marţi am petrecut câteva ore cu un curier DPD, ca să-mi fac o idee legată de ce înseamnă munca asta şi ce înseamnă un eveniment gen Black Friday, din momentul în care un colet pleacă din sediul vânzătorului şi până ajunge la uşa cumpărătorului. Au mai fost pe teren: Zicu, Groparu, Radu, Zoso.

Când m-am întâlnit cu el, la ora 11 fără zece, deja preluase a doua tură de colete din hub. Marius – căci aşa-l cheamă – e unul dintre veteranii DPD-ului. Lucrează de 10 ani (de pe vremea Pegasus-ului), îşi ştie zona pe care o lucrează ca pe dosul palmei, iar când se întâmplă să nu ştie vreo stradă, are o hartă adevărată, de hârtie, în maşină. “Ne-au dat şi GPS-uri, da’ cu harta nu te pui. Până stau să apăs, să tastez strada, am şi găsit-o pe hartă. Plus că am o vedere de ansamblu”.

Tot la câteva minute oprim dubiţa şi dă un telefon. “Alo, doamna X? Aveţi un colet de 75 de lei de la Fashion Days. Da, ajung în două minute.” Îmi zice că avem noroc, că dimineaţa oamenii nu prea sunt acasă, dar nici nu îşi lasă adresa de la serviciu. Şi că până să se întâlnească cu mine a avut deja cinci colete pe care nu le-a putut lăsa, că nu erau oamenii la adresă.

L-am întrebat cum e cu rambursul, cum e să poarte după el atâţia bani. Mi-a zis că e destul de complicat, că sunt zile în care ridică mulţi bani şi e nevoit să facă tot la câteva ore câte un drum la bancă, să-i depună. L-am întrebat care e pragul la care se duce să-i depună şi – logic – nu a vrut să-mi zică. “Când nu mă simt în siguranţă”, mi-a zis. “Uneori avem colete de zeci de lei, alteori îşi mai comandă omul un telefon, un televizor, o maşină de spălat şi umblu cu câteva mii de lei în buzunar. De-ar plăti toţi cu cardul…” N-ar fi rea nici implementarea unei idei ca asta, dar poate mai încolo, mai în viitor. Momentan curierii folosesc jucării din astea, care scanează codul şi transmit aproape instant statusul livrării, pentru a putea fi urmărită de expeditor pe site-ul DPD:

dpd-3
(poză de la zoso)

Şi-am fost curios dacă folosesc cuiva codurile poştale sau au fost inventate doar ca să ne mai încurce pe noi, muritorii de rând. Şi am aflat că sunt aproape cel mai important detaliu din adresă, căci se sortează după cod poştal. Degeaba scrii adresă de Timişoara dacă pui codul poştal de Piteşti. Coletul o să ajungă la hub-ul din Piteşti şi de acolo abia va ajunge la Timişoara, cu o zi întârziere. La fel şi cu coletele fără cod poştal. Durează să găseşti coduri la câteva zeci de colete, deci s-ar putea să întârzie plecarea.

Şi-apoi, inevitabil, a venit vorba de Black Friday. Cum DPD lucrează cu multe din magazinele online mari, inclusiv eMAG şi evoMAG, se pregătesc din timp. Anul ăsta, de exemplu, magazinele au estimat o creştere a volumului vânzărilor cu 40%, dar ei se pregătesc pentru 60%, că-i mai bine. Pentru că istoria i-a învăţat că, de Black Friday, volumul livrărilor creşte şi de două, trei, patru ori în anumite zone. “Şi mai zici că românii n-au bani!”

3 thoughts on “Pe teren cu un curier DPD

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.