Robin and the Backstabbers – love/hate

Vă zic sincer, consider Robin and the Backstabbers ca cea mai cu potenţial trupă de rocăreală din România. Au un sound unitar, bine definit, care sună bine. Au melodii care ridică lumea în picioare, fac fetele să cânte, sunt mişto pe scenă şi, live, sună foarte, foarte puternic. Şi cântă în română, ceea ce nu pot spune despre alte trupe tinere ce-mi plac.

Dar să moară Cici dacă n-au absolut cele mai dubioase versuri din muzica românească. Gagică-mea zice că nu ştiu eu d-astea, că Robin e poetic şi neînţeles. Pe de-o parte tind să o cred, că-i mai citită ca mine, pe de-altă parte tare tind să cred că e puţin subiectivă şi că se fâstâceşte toată când se uită la bărbiţa lui bărbătească şi la părul des, lipsit de chelie. Şi când îi aude vocea răguşită, de parcă ar fi făcut roşu-n gât şi ar vrea să-l îngrijească niţel, să-i dea un ceai de ceapă şi vreo două linguriţe de miere, săracul.

robin-and-the-backstabbers-herastrau-bucuresti-24

spnzrtr-este-noul-clip-robin-the-backstabbers-video-18434598

Ei, am ascultat întreg albumul lor de mai multe ori şi nu am găsit două versuri care să aibă legătură între ele. Nu glumesc, nu există un vers care să aibă legătură cu următorul.

Să luăm, de exemplu, unul din hiturile trupei, Soare cu dinţi. Versurile sunt după cum urmează:

Să fugim care încotro, cântând pe gheaţa crăpată,
Să ne luăm viaţa la mişto, un pian pe calea ferată

Am moştenit un fitil aprins
Şi gloanţe de argint, dar le-am uitat dinadins

A doua zi lumină ne zambeam stânjeniţi,
Lacrimi de crododil, soare cu dinţi

Şi nu-i important dacă ai pierdut sau caştigat,
E important ca n-ai participat
(de câteva ori)

Se lasă noaptea in fotografii, dar noi aruncăm cu zaruri noi.
Acelaşi întuneric pe care-l ştii, aşteaptă cuminte un semn de la noi

Arată-te, dezbracă-te şi arată-mi unde am greşit
O mână atinsă rămasă aprinsă, chiar dacă ţine acum un cuţit,

Soare cu dinţi, soare cu dinţi, soare cu dinţi, soare cu dinţi

E-adevărat, e plin de metafore adânci, dar n-au niciun sens. Absolut niciunul. “Bă, am priceput ce vrea să zică Robin în melodia asta” a zis nimeni, niciodată.

Apoi, mai sunt figurile de stil forţate ca “şi n-am scăpat de ce-mi era indiferent” (gen, de ce ţi-e frică nu scapi, dar lui îi era indiferent, ţucu-i barba lui) sau “un nume scurt ca un leşin într-un spital” (care, în universul în care trăim, n-are niciun sens, oricum ai întoarce-o). Sau “tu te duci după lemne, tu te duci la izvor, şapte ani de acasă, treij’ de ani pentru omor”.

39538012

Şi mi-e ciudă, pentru că-mi plac de mor.

Pentru premiul cel mare, de 5000 de interneţi, se încumetă cineva să-mi explice ce-a vrut să zică autorul într-o melodie de-a lor? Oricare. Hai, măcar unul din ăştia doi-trei care-aţi luat bacul la română.

Pozele sunt de la jurnalul, iconcert.

7 thoughts on “Robin and the Backstabbers – love/hate

  1. Mie mi se pare că Soare cu dinți e un fel de YOLO. :)) Adică trăiești, faci prostii, riști și pe urmă îmbătrânești și vine moartea și te… ia.
    Cred că soare cu dinți se referă că viața-i frumoasă, dar înșelătoare.
    Eu zic să-l întrebăm pe Robin direct… :->

  2. Uiti de Vanatoarea Regala:

    Aș vrea să pot să cred ce-am crezut odată
    Aș vrea să te revăd măcar odată
    Și aș mai vrea să fiu din nou copil
    Să fie totul mai puțin dificil

    Ia-mă în brațe și bagă-mă-n pat
    Ce contează că acum sunt bărbat?
    Spune-mi o poveste și fă-mă să plâng
    Și zi-mi că mă iubești chiar și-așa nătâng.

    Hai, ia un gât de vodkă și un pumn de aspirină
    Undeva în cap mi s-a stins o lumină
    Am găsit fericirea-ntr-o noapte de vară
    Acum n-am cum să mor, n-are ce să mă doară..

    Mă gândesc la tot ce-a fost când era bine
    Da, mi-aștept acuma trenul care nu mai vine
    Ascultă vântul cum urla afară
    Mi-aș trăi toată viața până disear

    Asta-i melodia mea preferata de la ei. Este adanca dar fara versuri care nu au sens.

    Nu crezi?

  3. E faină, toate-s faine, ascult albumul de o vreme non-stop. Dar nu despre asta e vorba :)

    Pe de-altă parte, cred că preferata mea e Natasha.

  4. Si Alternosfera sunt mari poetici cu metafore mai mult sau mai putin criptate. si canta tot in romana, cu dulcele viers moldovean, ridica fetele-n picioare, sunt f buni instrumentisti si extrem de energici pe scena.
    Versurile nu au intotdeauna un sens vizibil si bine definit, capabil sa contureze niste idei, ci mai degraba sunt niste trimiteri placute auzului catre diferite stari resimtite de cel care le rosteste.. E drept ca unele sunt absurde dar si absurdul are farmecul lui.

  5. Dar Soare cu dinti e chiar usoara de explicat

    Melodia vorbeste despre un cuplu al carei relatii a ajuns sa fie doar o umbra a ceea ce a fost,sau poate ca a fost compromisa de la inceput.Incep

    Să fugim care încotro, cântând pe gheaţa crăpată

    aici vorbeste despre atitudinea delasatoare a unuia sau a ambilor membri din relatie.sunt reprezentati ca fiind nepasatori sau delasatori,iar “gheata crapata” este doar iluzia unei relatii stabile si frumoase,pentru ca relatia se poate destrama complet in orice moment lasand loc numai pentru apa rece in care sa te ineci si din care mereu te ridici la loc,numai ca mai rece ca inainte,cu fiecare afundare.si cu bun motiv.”cantand” vrea sa spuna pretinzand ca nimic nu este rau sau gresit in relatie,.gen “lalalala nu te aud!”

    Să ne luăm viaţa la mişto, un pian pe calea ferată

    aici continua ideea de sus.versurile AU legatura intre ele.imaginea unui pian distrus complet de catre un tren imi evoca o stare foarte tragica mie(gen ca si atunci cand ai o relatie si o vezi destramadu-se?).mai mult,pianul fiind pe calea ferata inseamna ca pericolul este iminent.gheata se va crapa eventual din nou.nu este decat o chestiune de timp.pianul deasemenea reprezinta armonie,atata timp cat cel care il manuieste are maestrie.nu este cazul unei relatii compromise.trenul nu face decat sa se apropie

    Am moştenit un fitil aprins
    Şi gloanţe de argint, dar le-am uitat dinadins

    fitilul aprins este determinarea si dorinta de a face bine.constiinta care nu te lasa sa deviezi de la lucrul pe care trebuie sa il faci,ceea ce este corect.ori este pur si simplu pasiunea pentru partener.cat despre al doilea vers,se cunosc propietatile purificatoare ale argintului si in folclor se spune ca protejeaza impotriva spiritelor rele.gloante de argint…hmm.gandeste-te la un exterminator de vampiri.vampirii sau stihiile aici sunt necazurile care pot aparea in viata unui cuplu.iar concluzia este ca,ei le-au uitat dinadins.adica si-au luat viata la misto,au fost nepasatori fata de ce era relatia aia pentru ei si au preferat sa traiasca o iluzie.ori pur si simplu s-au ranit/inselat/urat pentru ca si-au uitat dinadins armele cu care sa isi exorcizeze demonii.

    A doua zi lumină ne zambeam stânjeniţi,
    Lacrimi de crododil, soare cu dinţi

    ce ziceam,stiau amandoi ca relatia este bazata pe o iluzie.voiau sa se simta bine pentru ca se presupune ca erau intr-o relatie. si pentru ca amandoi vor sa perpetueze ideea de relatie cand era clar ca toate actiunile lor i-au adus aici si ca relatia nu mai e ce a fost,sufera.lacrimile de crocodil inseamna ca lacrimile aruncate de catre ei nu erau pentru celalalt partener,ci pentru ca voiau afara din relatie.totusi comfortul relatiei ii impiedica din a sfarsi relatia respectiva,aka soarele cu dinti.e ca atunci cand ai un obicei destructiv la care vrei sa renunti dar care constitutie pentru tine zona ta de comfort si te simti foarte bine cand te intorci la el,chiar daca pe de alta parte suferi mult deasemenea de pe urma lui

    Şi nu-i important dacă ai pierdut sau caştigat,
    E important ca n-ai participat

    eu zic ca e destul de straight forward.relatia nu a fost de fapt decat bazata pe o pofta temporala,nu era menita sa dureze,deoarece unul dintre membrii ei sau poate chiar ambii nu au dorit ceva permanent si de aia nu au participat,si-au lasat gloantele de argint acasa.sau poate ca doreau o relatie de lunga durata,dar poate ca au fost prea restransi sa o faca de catre temerile lor.frica de a iti asuma riscuri.cand iti asumi un risc poti sa castigi sau sa pierzi.daca nu iti asumi riscuri nu pierzi,dar nici nu castigi.si e cel mai important lucru

    Se lasă noaptea in fotografii, dar noi aruncăm cu zaruri noi.

    fotografiile sunt amintirile placute ale relatiei,pentru care probabil perechea inca incearca sa mentina relatia,neglijand prezentul care este intunecat.zarurile noi sunt incercarile lor de a perpetua relatia care,la fel ca si aruncatul cu zarul se bazeaza doar pe noroc si de multe ori rezulta in esec.

    Acelaşi întuneric pe care-l ştii, aşteaptă cuminte un semn de la noi

    actiunile lor,motivul pentru care sufera acum in relatie.totul e bine si frumos pana cand se intampla ceva care starneste o avalansa,craparea ghetii subtiri, ajungerea trenului.intunericul este mereu acolo,la fel de amenintator ca si apropierea unui tren,la fel de imprevizibil si de brusc ca si craparea ghetii subtiri.uneori vezi necazurile venind de la distanta si uneori se apropie brusc. exista o atmosfera tensionata si amandoi stiu ca va avea loc din nou o cearta.sau pur si simplu doar o simpla vorba poate starni totul.faza e ca intunericul este mereu acolo si asteapta un SEMN de la ei pentru a se manifesta

    Arată-te, dezbracă-te şi arată-mi unde am greşit

    cred ca asta e evident.autorul descrie o situatie in care perechea are una din acele discutii importante unde isi recunosc ambii greselile pentru ca simt ca greutatea lor ii apasa prea mult pentru a le indura singuri.numai ca….

    O mână atinsă rămasă aprinsă, chiar dacă ţine acum un cuţit

    discutiile astea aveau loc si la inceput,iar inainte exista incredere si lucrurile care i se spuneau alesului in taina si in secret erau menite sa le intareasca relatia.numai ca acum nu sunt decat cutite care pot fi folosite pentru a il rani pe celalalt,ca si un secret prost tinut.mana ramasa aprinsa e acolo doar din obligatie,de dragul vremurilor trecute,numai ca intentia ei nu mai e asa de buna ca si la inceput

    1. Bravo. Cred că nu am depus niciodată un adevărat efort pentru a descifra versurile. Îți multumesc și mi-a plăcut mult explicația ta. Mi-ar plăcea să mai citesc despre o altă piesă de la Robin pe care ai înțeles-o. Mai scrii una te rog?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.