Viteză, dar la ce bun?

De când providerii mari de interneţi se bat în viteze de la 200 la 1000 Mbps, tot aud un argument stupid în defavoarea RDS (care oferă momentan viteza cea mai mare la net): degeaba, că din afara României tot doar cu vreo 50/100/150/200/etc Mbps tragi, deci oricum te caci pe el că-i bun doar pentru torenţi.

Păi… Există vreo altă întrebuinţare a netului Gigabit decât torenţii? YouTube-ul se încarcă oricum mai repede decât poţi vedea şi pe 3G-ul de 7.2Mbps, site-urile externe la fel se încarcă (în practică) şi la 10Mbps, şi la 50, şi la 100 (doar latenţa face diferenţa), Facebook la fel afişează pozele, seminţele acelaşi gust are.

Sau se îndoieşte cineva că RDS şi UPC au alt target decât rumânul pirat? Sau că nu ştiu că motivul pentru care lumea vrea interneţi cât mai rapizi e să descarce cât mai repede încă un sezon din Neveste Disperate? Să fim serioşi.

10 thoughts on “Viteză, dar la ce bun?

 1. Pai hai sa-ti dau un exemplu. Daca prietenul sora-mii se joaca nu stiu ce minunatie online, noi nu ne mai putem uita calumea pe voyo. Si invers :D

 2. Ei, nici chiar asa…

  (Tableta, laptop, smartphone)X2(cateodata), SmartTV. Si or mai fi si alte chesti (internet radio, mediabox). Jocuri care fac trafic/sec de nu-ti vine a crede. Multe merg in paralel. Unde mai pui ca viteza de acolo e doar la nivel declarativ, nu atinge niciodata acel “pana la”.

  Nu mai faci fata cu 50Mbs.

 3. De azi am 1Gbps de la RDS.
  E sublim. Eu ma uit pe voyo pe desktop, nevasta se uita la alt serial pe voyo, cumnatul joaca ceva whatever online iar eu in fundal trag manuale de pe net.
  Vecinul se joaca pe tableta pe wifi-ul meu.
  Merge perfect si sunt incantat!

 4. Nu stiu cata lume are procesor Intel I7 2,2Ghz (4 CORE)necesar pt 1Gb d net…

  Lor le e usor sa spuna ca au lansat cel mai rapid Internet din Romania ca sa dea bine pe sticla la necunoscatori, dar putini oameni stiu ca un Internet rapid este pretentios din punct de vedere tehnic (procesor, memorie RAM…)

 5. ” Există vreo altă întrebuinţare a netului Gigabit decât torenţii?”

  Da,unii cumpara jocuri “legit” si le descarca de pe steam/origin,alte servicii de distributie digitala…

  Also,cum au spus si colegii mei comentatori,jocurile cu moduri online cer si ele destula viteza.De altfel,majoritatea proceselor de acest gen merg la anumiti utilizatori in paralel.

 6. Da, şi eu folosesc Steam.

  Dar nu, jocurile online nu folosesc bandă atât de largă, e necesară latenţă mică. Conţinutul (hărţi, modele etc) nu e descărcat în timpul jocului, ci există în clientul offline, se transmit în schimb date legate de jucători (jucătorul A e în poziţia XYZ etc).

 7. Exista acei cativa (nu chiar atat de multi) care lucreaza de acasa si au nevoie sa transfere fisiere si materiale voluminoase (video). E cam nasol sa urci sau sa descarci de/pe net cateva ore de lectii video folosind un internet de 7,2 Mbps.

  Cu toate astea, RDS-ul meu de 50 Mbps (parca atatia erau la ultima numaratoare) inca isi face treaba.

 8. lol, doi netflicsi odata omoara o banda de 100mbps. si nu stream HD, ca nu vor la 100mbps sa mearga nici macar unul in HD. Sa nu mai zic daca eu ma joc pe xbox, in timp ce ma uit la SNL si prietena mea la prostia aia cu mirese, amandoi pe netflix. Torentul, indiferent de ce banda ai, nu cred ca o sa urce peste 10-15mbps

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.