Avantajele unui SSD

Dacă în 2011 mi-am declarat monitorul ca cea mai bună achiziţie IT, anul trecut a fost anul SSD-urilor. Două, mai precis.

Pe primul mi l-am luat în septembrie, ca un cadou întârziat de ziua mea, (anume ăsta), că-l prinsesem la superofertă. Am întrebat pe blog dacă merită, am primit doar răspunsuri pozitive, aşa că mi l-am luat . Cea mai înţeleaptă decizie din 2012.

Totul e mai rapid: sistemul de operare (pe atunci Windows 7, acum Windows 8) porneşte în câteva secunde. Toate programele instalate pe el pornesc instantaneu sau aproape instantaneu. Photoshop CS6, de exemplu, îşi încarcă toate librăriile şi ce draci o mai încărca în 3 secunde. Browsere, Total Commander, media playere, TweetDeck, antivirus – totul merge “ca pe iPhone”. Click şi au pornit. Chiar şi jocurile par a merge mai bine, însă e posibil să fie doar în mintea mea (mă rog, se poate să fie jocuri care îşi fac cache pe discul de sistem, caz în care vor merge, într-adevăr, mai bine). De fapt, computerul meu merge acum atât de bine încât m-a răsfăţat într-atât încât fac spume când lucrez pe un computer al cărui hard disk gândeşte mai mult.

Ceea ce a avut, bineînţeles, impact asupra laptopului de biznis. Care laptop, deşi deştept foc (i5 cu 4GB RAM), suferea la capitolul hard-disk: avea doar unul de 5400 de rotaţii pe minut. A fost schimbat cu bijuteria asta şi e ca şi cum ar fi fost schimbat cu totul.

Sunt curios ce-oi mai lua anul ăsta.

5 thoughts on “Avantajele unui SSD

  1. Tot Kingston de 128GB am si eu, luat atunci la promotie de la eMag. Acum imi pare rau ca nu am versiunea V+200 ci doar V200, pentru ca intre timp am schimbat si laptop-ul si as fi putut sa ma bucur de vitezele mult mai mari ale V+-ului cu SATA III.

    Dar chiar si asa, sporul de performanta e uimitor. Win7 boot-eaza in mai putin de 15 secunde, si m-am obisnuit sa nu mai trebuiasca sa astept dupa niciun program sa se incarce :). In combinatie cu 8GB de RAM si automat cu dezactivarea pagefile-ului: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=585428188138444

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.