Vestice

Zilele astea, dacă tot a fost weekend-ul patimilor şi n-a fost niciun party tematic în Timişoara, m-am uitat la două western-uri pe care le-am tot amânat de o vreme, în mare parte pentru că de-abia de acum câteva luni am prins gust pentru genul ăsta de film. Şi-am văzut două ieşite cam în acelaşi timp (la distanţă de două săptămâni), din septembrie 2007. Anume 3:10 to Yuma şi The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.

Sunt diferite, însă ambele sunt foarte, foarte mişto. Primul e ficţiune, cu Christian Bale şi Russel Crowe, iar al doilea e dramatizare a unei poveşti reale, cu Brad Pitt, Casey Affleck, Sam Rockwell şi Jeremy Renner. Primul e un film de aventuri foarte solid, al doilea descrie un asasinat studiind îndeaproape personajele implicate în banda faimosului Jesse James (un nelegiuit vestit; practic, un fel de Andrii Popa cu pălărie de cowboy), în speţă laşul Robert Ford jucat fantastic de Casey Affleck.

Deşi mi-au plăcut ambele foarte mult, dacă ar fi vorba de o alegere pe viaţă şi pe moarte, aş alege 3:10 to Yuma, pentru că Christian Bale e fantastic, Russel Crowe e carismatic, relaţia dintre cei doi se dezvoltă frumos şi are parte de o răfuială finală tensionantă şi demnă de ţinut minte.

Şi pentru muzică:

One thought on “Vestice

  1. Eu as alege exact invers insa tot din cauza relatiei dintre personaje si a muzicii rau-prevestitoare (Nick Cave si Warren Ellis) dar mai ales a imaginii extraordinar de poetice.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.