Grozavul şi Puternicul Oz (2013)

oz-balloon

Am fost tare curios de ultimul efort Disney, Oz the Great and Powerful, pentru că e regizat de Sam Raimi (trilogia Spider-Man şi o gălăgie de filme horror înainte de aceasta), plus că-mi plac James Franco şi Mila Kunis. Aşadar am purces spre Cinema City-ul local, unde am găsit o sală plină de părinţi cu copii aşteptând să-l vadă pe Oz.

Oscar Diggs, prescurtat Oz, e un magician de duzină, ce umblă cu circul ambulant şi vrăjeşte diverse fete credule cu trucuri ieftine, până când într-o zi îl fură o tornadă şi-l duce într-un tărâm fermecat. Odată ajuns, toată lumea îl consideră salvatorul tărâmului – coincidenţă! – Oz de sub tirania Vrăjitoarei Rele, a cărui venire e prezisă de profeţii. Oz nu neagă asta pentru că 1. tărâmul are o visterie plină de aur pe care acesta va pune mâna odată cu ungerea lui ca rege al tărâmului şi 2. pentru că îi plac fetele şi deja le zisese unora că e Mare Vrăjitor şi acum ar fi aiurea să pice de fraier.

Acum, fie vorba între noi, Oz ăsta nu e chiar aşa de Grozav şi Puternic, însă se dovedeşte a fi un bun manager, înconjurându-se de oameni capabili care au încredere în el. Din punctul ăsta de vedere, personajul jucat de James Franco mi s-a părut unul unidirecţional, fără arcul narativ clasic al unui underdog-devenit-erou. Mai mult, povestea e pe alocuri derutantă, cu răsturnări de situaţie ciudate şi, într-un fel, fără rost.

Dar nu e un film prost. Dimpotrivă, e un film foarte bun. E un film cu două personaje (din păcate, secundare) atât de bine conturate încât, deşi generate pe computer, par mai reale decât cele jucate de actori adevăraţi. E un film cu o imagistică atât de colorată şi frumos imaginată cum nu am văzut de la Avatar încoace. E un film regizat superb de Sam Raimi, film căruia i s-ar face o mare nedreptate dacă nu l-ar transforma în trilogie.

Recomand cu căldură.

5 thoughts on “Grozavul şi Puternicul Oz (2013)

 1. Merita vazut.Chiar e un film bun. M-au distrat unele remaric din partea celor ce au fost la cinema cu aia micuti..Se asteptau la cu totul altceva.

 2. Cand a inceput filmul albnegru ma gandeam ca e de la calculatorul meu :) apoi dupa cateva minute sa schimbat totul si au aparut culorile odata cu lumea lui oz :), interesant efect.

 3. Stiam ca e regizat de cel care a zamislit trilogia Spiderman, am vazut doar trailer-ul si ma intrebam cum e… review-ul tau e unul poziticv si mi-a facut placere sa il parcurg… in plus ma incurajeaza sa merg s ail vad…

 4. They soon find that they’ve no memory with the
  previous night’s events, leading to some comic voyage across
  Las Vegas as an easy method to determine just what happened.
  Haggan Das Ice Cream (Bally’s) Buy one Get one Free total
  savings $7. So if the famous question to suit your needs is posed: What’s
  the best hotel in Las Vegas, the solution will almost certainly be completely different from person to person.

 5. To cater the accommodation needs of the visitors, Delhi offers numerous hotels.

  While inside city, the tourists often extend their tour to be able to comprehend town in totality.
  Like surveys or studies that require a minimum variety of samples to confirm the reliability from the findings,
  trip advisor websites also have to have a minimum quantity of reviews for it to
  get reliable.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.