Candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

Azi, de dimineaţă, am fost la Casa Tiff din Cluj unde, într-un cadru lejer, că doar e vară, am asistat la o discuţie legată de candidatura Clujului la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021, titlu care, de altfel, aspiră la Timişoara. Anume, preşedintele asociaţiei Cluj CCE2020 (Florin Moroşanu) ne-a povestit puţin despre ce înseamnă candidatura unui oraş la titlul de Capitală Culturală Europeană, care sunt etapele “concursului” şi timeline-ul deciziei de a “unge” un oraş Capitală Culturală.

În detalii n-am să intru, însă ce nu ştiam şi ce m-a surprins a fost să aflu că Sibiul nu a candidat, în 2007, la titlul ăsta, ci l-a primit din oficiu. În fine, nu ştiu ce să simt despre asta. Acum e altfel, se fac nişte dosare, se aprobă sau resping, apoi vine faza în care juriul internaţional evaluează oraşele finaliste, după care se aprobă şi începe treaba.

Ce mi-a plăcut din ce a povestit Florin, însă în acelaşi timp m-a întristat puţin (eu fiind timişorean mândru şi dorind titlul ăsta pentru oraşul meu), e că în acest moment planurile generale ale candidaturii sunt trasate, s-a stabilit o direcţie clară de mers (cultura din perspectivă antropologică), există asociaţia asta care se ocupă de bunul mers al lucrurilor, primăria îşi dă tot interesul şi oferă tot suportul de care e nevoie (cel puţin aşa se laudă acum, om vedea ce-o fi), s-au contractat serviciile unei firme de consultanţă din străinătate, specializată pe subiectul ăsta, s-au stabilit legături cu consilieri cheie şi aşa mai departe. Deci există o direcţie pe care se merge, lucrurile deja se mişcă.

Asta în timp ce Timişoara mea iubită nu are nici cea mai mică idee de strategie culturală. Dar măcar are voluntari. Trei.

Om vedea.

A scris şi Oltea pe subiect, aici. Şi Eftimie, mai lung, aici. #clujcitybreak este un eveniment Prin Transilvania și TVdece, realizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Cluj2015 și Colours of Cluj. Parteneri: Ursus, Cosmote, Aegon România, Danone, Casa TIFF

2 thoughts on “Candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană

  1. N-am inteles care e treaba cu capitala asta a culturii. Cam ce inseamna Olimpiada pentru sporturi vor insemna evenimentele pentru… cultura?

  2. This scenic hill station is also a lovely honeymoon destination, offering the local train ride to propel well the love life.
    Music with the Band Kaoba is very useful for listening or dancing.
    The inhabitants are predominantly Muslim; around
    the capital of Male and other inhabited islands, modest clothing is suggested
    for women.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.