Brăduleţ, brăduţ drăguţ

“- Auzi, ce însemnătate au brazii la nuntă?”
“- Pardon?” întreb.
“- Păi la voi” (în Timişoara, n.r.) “nu se aduc brazi împodobiţi la nuntă? Că pe la mine prin zonă se aduce câte unul la nuntă.” – adică prin Oltenia.

brad

Cărei Oltenii i se mai zice Prazilia, care seamănă cu Brazilia, care în mod evident are brazi în nume. Dar sunt sigur că logica mea de-acasă nu se potriveşte cu cea din târg, aşa că vă întreb: există pe bune vreo tradiţie în care se aduce bradul împodobit la nuntă, indiferent când e aceasta? E din cauză că mirii îşi doresc să vină moşu’ cu daru’? E şi în alte părţi ale ţării?

Şi, întrebarea cea mai importantă: dacă e într-adevăr o tradiţie în Oltenia şi eu îmi iau o olteancă, ce facem la nunta noastră? Aducem bradul împodobit sau palmierul?

6 thoughts on “Brăduleţ, brăduţ drăguţ

  1. ca student la română şi etnologie, chiar am fost surprins să aflu că există o tradiţie a bradului prin unele părţi. atât la nuntă, cât şi la înmormântare.

  2. În Muntenia s-a păstrat mult timp obiceiul bradului împodobit. În seara dinaintea nunţii, mirele împreună cu prietenii lui împodobesc un brad cu hârtie, panglici, clopoţei, fructe, în varf aşezând o sticlă de ţuică sau un cozonac. Bradul este tot timpul în fruntea alaiului de nuntă, fiind purtat de un bradaş ales de mire. După nuntă, bradul rămâne la poarta tinerilor căsătoriţi până se usucă, semn că acolo locuieşte un cuplu tânăr.

  3. Obiceiul bradului la nuntă este prezent în mai multe zone ale țării (Moldova, Oltenia, Transilvania).
    Fără să vreau să ai coșmaruri îți mai dau câteva exemple de obiceiuri de nuntă: ruptul turtei, hora miresei jucată în bătătura casei (sau după caz în fața blocului), chiuitul, ploconul pentru nași, jucatul găinii, udatul. :) Cred că bradul este cel mai inofensiv. :)

  4. uite aici, de anul trecut, din septembrie. “Împodobeste mamă braaadul #lanunta pic.twitter.com/oAjed5TI”
    este destul de fain sa vezi cum se aduc 2 brazi si cum se imodobeste acolo, in mijocul drumului. daca-ti gasesti si un partener cu care sa faci misto, ai garantat o seara plina de voie buna. mai ales daca nu cunosti pe nimeni.

  5. Un brad împodobit care are în vârf câteva frunze de palmier pare a fi răspunsul la dilema ta.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.