La umbra palmierului bătrân

Ieri, nişte tinerei din Timişoara s-au aşezat la umbra unor palmieri ca să protesteze împotriva acestora:

Palmierii ăştia noi din Timişoara au asupra mea acelaşi efect pe care-l are, în general, primarul care i-a comandat: mă lasă rece. Sunt nişte copaci care nu-s comuni locului. Protestul, însă, e delicios.

E un protest tipic românesc post-revoluţionar, în care nişte oameni se plictisesc duminica, îşi pun ţoalele bune şi pălăriuţele hip şi se întâlnesc în oraş să-şi facă poze de pus pe reţelele de socializare.

Întrebare: împotriva a ce, anume, s-a protestat? Înţeleg, împotriva palmierilor, dar de ce? N-am auzit un răspuns concret. Nu e normal din punct de vedere geografic, protestează bănăţeanul cu piele albă dar cu rasta în cap. Timişoara are alte probleme, nu ne trebuie palmieri, zice studentul trăgând un fum din ţigară, deşi nu i-au mai rămas bani de salam.

Întrebare: unde sunt pancartele? Lozincile? Cui se adresează mişcarea asta? De ce nu v-aţi dus la primărie să aveţi un dialog cu primarul?

Întrebare: care a fost impactul manifestaţiei? În afară de nişte poze pe Facebook, în afară de nişte articole prin presa locală care abia dacă menţionează termenul de “protest”, în afară de nişte oameni care au găsit o rebeliune pentru o duminică înceată, ce s-a realizat?

Găsiţi diferenţele. Tineri timişoreni protestând:

3eae20eff90816124937279cd6d36732_1c608be4ae

1989

vlcsnap-2013-06-10-10h50m14s84

vlcsnap-2013-06-10-10h50m39s86

2013

7 thoughts on “La umbra palmierului bătrân

 1. “Întrebare: care a fost impactul manifestaţiei?”

  Din punctul meu de vedere, obiectivul(?!) evenimentului a fost acela de a-i stimula lui Robu simtul penibilului. Palmierii se vor usca de la sine in cateva saptamani. Daca edilul sef nu va mai cumpara alti palmieri in locul celor de acum si nu va mai face tot felul de promisiuni imposibil de tinut, atunci consider ca obiectivul(?!) a fost atins.

 2. Nici vorba de protest, Ovi! :)

  A fost un fel de ” let’s spread some kitsch”. Cu alte cuvinte: un mod de a arata ca, la asa primar debil, cu idei cel putin ciudate ( ozn-uri pe Bega, palmieri si targ de carte la mall), “locuitorii” isi iau si ei straiele de debili si gasesc o intrebuintare palmierilor astora. Oamenii s-au distrat. A fost cu de toate: gorile, echipamente de scafandri, colaci de salvare, pirati :))

 3. Deci, practic, aţi ieşit la o şuetă şi presa a titrat-o ca protest?

  În altă ordine de idei, care-i baiul cu un târg de carte la mall?

 4. Păi n-a fost protest, a fost distracţie – cel puţin aşa era descris evenimentul pe pagina “oficială”. Pancarte? Lozinci? Ca să ce? Primarul oricum era plecat în Coreea şi oricum se ştie că părerea dumnealui e “cine nu e de acord cu ideile mele e împotriva dezvoltării oraşului” indiferent că e vorba de palmieri, metrou(!) sau subpasaje. Am înţeles, a fost un protest al hipstărilor deci sec prin definiţie dar măcar a fost o reacţie non-vegetală. În loc să înjure pe la colţuri cum face românul de obicei unii au ieşit şi au făcut mişto pe faţă. Era mai “cool” dacă fluturau pancarte nişte pensionari prost îmbrăcaţi care, vorba primarului, nu sunt reprezentativi pentru Timişoara? Întrebarea nu e ce au realizat nişte unii care în timpul lor pe banii lor s-au manifestat într-un anumit loc ci ce au realizat edilii cheltuind astfel bani publici într-un loc public? Ăia 10k euro erau cheltuiţi mai cu folos dacă se amenajau treceri de pietoni la nivel astfel încât să poată fi folosite şi de persoanele nevoite să se deplaseze în scaun cu rotile. În centru mai e cum mai e dar cum te-ai îndepărtat un pic cum dai de bordura de 10+cm pe care dacă n-ai antrenament serios de culturism nu prea ai cum s-o escaladezi.

 5. Baiul nu e cu târgul de carte la mall, baiul e că onorabilului primar nu i-a plăcut cortul organizatorilor şi nu le-a dat aprobare pentru Piaţa Victoriei şi de aia târgul a trebuit mutat la mall. După ce multe ediţii a fost acel cort în centru brusc nu a mai fost estetic pentru un centru cu pretenţii şi căcat de porumbei cum avem în Tm. Centrul e zonă de tranzit pentru mai multe persoane decât mall-ul şi ar fi aflat mai multe persoane de el.

 6. E de admirat ca nu au pus in scena si dansul pinguinului. Oricum, palmieri in Timisoara?? Wtf are primarul vostru la cap?

 7. nici eu n-am protestat, m-am dus la o adunare comica, si bag mana in foc pentru toti oamenii de acolo ca nu erau revoltati. nici nu stiu de unde a aparut ideea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.