Jocoii vechi şi noi

Ştiţi ce-am făcut în ultimul timp, de n-am mai scris nimic pe-aici? M-am jucat. M-am jucat de parcă mâine s-ar termina toate jocurile. M-am jucat de parcă aş fi avut computerul doar împrumut şi ar fi trebuit să-l dau înapoi. M-am jucat de parcă m-aş însura şi după aia n-aş mai avea voie timp. Oh…

În ultimii ani am lăsat-o tare moale cu jocurile PC. Practic, niciodată n-am făcut din ele un job full-time, precum unii dintre prietenii mei despre care cred că şi acum, şapte ani mai târziu, joacă World of Warcraft în draci. Parţial din motivul că n-am răbdare cu ele dacă nu au o poveste mişto; parţial pentru că o grămadă dintre cele mai iubite jocuri îmi cer prea mult efort intelectual (până la urmă, mă joc ca să mă relaxez, nu să stau şapte ore să sap după minereuri sau să creez o tactică de netăgăduit pentru mutarea trupelor D şi F pe teritoriul inamic) – singurul RPG, de exemplu, pe care l-am jucat mai mult de 12 ore a fost Fallout: New Vegas, în rest maxim o oră-două, indiferent ce nume mari aş fi avut în faţă: Morrowind, Oblivion, WoW, EVE, Fallout 3 etc; şi motivul cel mai important, probabil, e că niciodată n-am avut un computer de ultimă generaţie, întotdeauna jucând jocurile mişto cu doi-trei-patru ani întârziere.

Ceea ce s-a schimbat acum vreo două luni, când m-a luat febra Black Friday-ului şi mi-am luat computer nou, aproape puternic. Adică nu mi-e ruşine deloc cu el, doar plăcii video nu i-ar strica un upgrade, da’ nu e musai încă. Eveniment căruia i s-a adăugat şi nebunia reducerilor de Crăciun, anume nebunia de pe Steam, de m-am procopsit cu absolut toată seria GTA, seria Counter Strike, cele 2 Portal-uri, Q.U.B.E. şi câteva mărunţişuri. Mai exact, am 49 de titluri în contul meu Steam, în schimbul a bani de pizza. Ceea ce e bine, merg perfect cu cumpărăturile recente din Android Market.

Cu ce mi-am pierdut timpul:

Portal 1 şi 2.

De departe cele mai mişto jocuri pe care le-am jucat vreodată. Primul a fost perfect, iar al doilea a fost şi mai perfect decât primul (atât de perfect, încât e primul lucru din lume care permite exprimarea asta). Pe primul l-am jucat, cred, a cincea oară. E scurt, trist de scurt: ieri l-am pornit doar ca să verific ceva în aşteptarea gagicii, iar două ore mai târziu era terminat.

Pe al doilea l-am jucat acum o săptămână, pentru a doua oară (prima oară l-am jucat chiar la data lansării). A fost rapid şi ăsta, Steam-ul zice că am pierdut cu el 12 ore, împărţite în vreo patru zile. Cu căştile pe urechi şi cu un nod în gât de bucurie că fac parte din generaţia care are ocazia să joace aşa o capodoperă din punct de vedere al scenariului, umorului, mecanismului de joc şi detaliilor aparent nesemnificative. Pentru cei care n-au jucat niciunul din jocuri, clipul ăsta poate că nu are niciun sens, însă se poate vedea puţin din umorul şi măreţia jocului. Sau ăsta, care-i doar audio.

Batman: Arkham Asylum şi Arkham City

Cred că de-acum cunoaşte toată lumea dragostea mea pentru Batman. Filme, jocuri, tot ce prind. Am tot citit anii trecuţi cum că Batman: Arkham Asylum ar fi un joc mişto, poate cel mai bun cu super-eroi. N-am jucat eu foarte multe din astea (de fapt, nici nu-mi pot aminti să fi jucat altceva în afară de mizeriile Catwoman şi ceva Spiderman), însă la 10 minute după ce am pornit jocul am fost de acord că va intra în topul preferinţelor mele foarte repede. L-am terminat nu foarte repede, cam într-o săptămână. După care am aşteptat să iasă crack la să apară la reducere Batman: Arkham City. Care joc e net superior primului, având o un teren de joc mult mai deschis, misiuni mai puţin liniare şi mult mai numeroase. De altfel, am terminat povestea principală a jocului, plus o grămadă de misiuni secundare, ca să constat cu stupoare că am “bifat” doar 51% din joc. Masiv, tată.

GTA III şi GTA IV

Unul dintre cele mai re-jucate de mine jocuri e GTA: San Andreas. Pe ăla încă nu l-am reluat, dar viaţa-i lungă şi le am nepiratate pe toate. Am instalat, însă, GTA III, ăla vechi, pe tabletă (căci are versiune pentru Android), şi l-am jucat puţin câte puţin, îndeosebi pe veceu, până la o misiune căreia nu pot, încă, să-i dau de cap. Este vreme, veceul nu pleacă niciunde.

GTA IV: îi trebuie computer puternic tare. De-aia abia acum am apucat să încep să-l joc, şi încă nu m-am îndurat să-l aprofundez – am jucat doar 25 de minute. Ştiu că o să-mi placă şi o să-mi mănânce enorm de mult timp, căci are poveste mişto şi deja m-a prins, deşi sunt încă în faza de tutorial.

L.A. Noire şi Bully – meh. Aparent, nu chiar tot ce scoate Rockstar mă captivează.

Q.U.B.E.

Un joc proaspăt apărut pe Steam, de unde se poate lua şi demo-ul pentru el, e un puzzle pur, first-person, fără nici cea mai mică fărâmă de poveste, intrigă sau explicaţie. Eşti într-o structură formată din cuburi şi trebuie să avansezi prin ea. Primele niveluri sunt uşoare, de pe la jumate începe să îţi dea bătăi de cap, mai ales când se stinge lumina şi trebuie să bâjbâi pe întuneric.

***

Altfel, pe viitor o să încerc S.T.A.L.K.E.R., că mi-a plăcut ideea atunci când a apărut, însă n-am reuşit să-l joc pe vechea râşniţă şi aştept cu nerăbdare Half-Life 2, Episode Three. Pe care probabil că o să-l apuce copiii mei, la cât de rapid se mişcă Valve.

Dacă aveţi recomandări, le îmbrăţişez şi le aştept în comentarii. Mă interesează titluri action/adventure bune, musai cu poveste bine închegată.

17 thoughts on “Jocoii vechi şi noi

  1. Incearca Bastion si Braid, nu cred ca vei regreta. Bastion are si demo pe Steam, asa ca nu ai nimic de pierdut.

  2. In Victorian England, a commoner was not allowed to look directly at the Queen, due to a belief at the time that the poor had the ability to steal thoughts. Science now believes that less than 4% of poor people are able to do this.

  3. Ca sa-ti dai seama cat de mult mi-a placut Arkham City, sa stii ca mi-am luat controller de Xbox 360 special pentru el.

    Bully e fain. L-am jucat cand a aparut si chiar am fost impresionat.

    Acusa apare noul Max Paye, deci rabdare tinere jucator!

  4. Da, se pare ca promotia de Craciun nu prea a fost promotie. Tot 127 la Altex atunci, la eMAG era ceva in jur de 167.

    Oricum, Arkham City se merita cu controller. Parca am fost atins de zei atunci cand vibrase controllerul. :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.