Controllerul XBOX360 e mană cerească

Încă de când am scris articolul ăsta, despre jocurile jucate de mine în ultima vreme, aveam în gând să-mi iau un controller de XBOX360 cu USB, ca să fie treaba treabă (a se citi: ca să nu mai depun nici măcar efortul de-a-mi întinde mâinile până la tastatură). Mai mult, chiar îmi luasem o mizerie de controller Serioux, de unică folosinţă. După care Acsel m-a convins în comentarii să-mi iau unul de-adevăratelea, că cică-i mişto. Şi l-am luat. O lună jumate mai târziu, e ca o extensie a mâinilor mele. Nu mai concep unele jocuri fără el.

Merg foarte bine jocurile 3rd Person – adică alea la persoana a treia, pentru cei bolnavi de englezită. Alea în care vezi tot personajul, din spate, pentru că în general nu ai nevoie de acurateţe aşa mare sau de reflexe aşa rapide. Mafia II, GTA IV, Assassin’s Creed, Ghostbusters, L.A. Noire, cele două jocuri Batman şi nou apărutul Alan Wake sunt perfect optimizate pentru controller – logic, pentru că au şi versiuni de consolă. Jocurile mai vechi, însă, nu merg, cel puţin nu “din fabrică” – cel mai rău îmi pare aici de GTA San Andreas, pe care va trebui să-l configurez bine înainte să îl pot controla cu “maneta” de Xbox. Cred că, dintre toate pe care le-am jucat până acum, Mafia II şi Assassin’s Creed (primul, momentan) sunt cel mai bine optimizate şi cele mai intuitive. Se folosesc de toate butoanele şi de diverse combinaţii dintre ele. În plus, Mafia II integrează vibraţiile controllerului cel mai bine din câte am întâlnit până acum.

FPS-urile, în schimb, sunt altă mâncare de peşte. Merg mult mai bine cele care nu pun accent atât de tare pe ţintă fixă, ci pe aventură/poveste. Bioshock merge brici, Mirror’s Edge la fel, Portal 2, Duke Nukem Forever, Q.U.B.E şi Skyrim de asemenea. Shooterele pure, însă, nu pot fi jucate cu nimic mai bine decât cu tastatura şi mouse-ul. N-aş fi putut face nimic cu controllerul în Half-Life 2, CounterStrike sau Call Of Duty – aici intervin 14 ani de experienţă şi ţintă cu mouse-ul, pe care n-o poate depăşi, încă, nimic.

Nu în ultimul rând, jocurile care pentru mine sunt “celelalte” – adică pe care nu le prefer, ca pe primele două categorii, însă pe care le mai joc din când în când. Jocurile de curse sunt controlate foarte bine din controller, pentru că se poate controla viteza maşinii sau a motocicletei din butoanele sensibile la presiune. FIFA12 e mai intuitiv cu controllerul, însă încă tot mănânc bătaie la el :) Iar platformerele, gen Limbo, Super Meat Boy, Psychonauts devin la fel de mişto ca Mario, pe vremea lui.

Mai are cineva recomandări de jocuri numai bune de jucat cu aşa ceva?

9 thoughts on “Controllerul XBOX360 e mană cerească

  1. Eu am de cativa ani un Logitech Rumblepad 2 Wireless, si in ultima vreme il folosesc mai mult pe post de telecomanda decat la jocuri (multumita xPadder, care e bestial la capitolul asta). Mai nou am vazut ca merge conectat si la TV, ceea ce e excelent avand in vedere ca-i wireless…

  2. Dadada, şi eu folosesc controllerul vechi cu Xpadder, ca telecomandă pentru VLC. Mie mi-ar plăcea, sincer să fiu, să pot folosi controllerul x360 cu un media center, cu integrare “din fabrică”, însă se pare că nicicare nu vrea, nici măcar XBMC

  3. Eu in Alan Wake m-am enervat cu controlleru de Xbox 360. De multe ori mi-am luat mumu din cauza lui si cand treceam pe clasicul mouse, treceam instant.

  4. Mie la Alan Wake mi s-a părut ciudat până am priceput că Alan trebuie să stea într-o parte, nu la mijloc, şi că lanterna ţine loc de crosshair :)

  5. Ca idee, la nivelul unde te ataca bulldozerul, cu controllerul de abia il atingeam. M-am enervat si am activat tastatura si mouseu. Din prima am trecut!

    Acu’,dupa Alan Wake is in dubii daca sa imi iau sau nu un Xbox 360. Ok, in arcade 3rd person ma descurc, dar cand trec la 1st ce fac?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.