Despre ura românească față de Halloween

Românii au, de când lumea, Ziua Morților. Se sărbătorește (comemorează?) în 1 noiembrie prin flori, lumânări și lacrimi.

Sărbătoarea Tuturor Sfinţilor, adică All Hallow’s Day în catolica de baltă, e o sărbătoare catolică ce are loc pe 1 noiembrie, ce îşi are originile în sărbătoarea păgână a morţilor Lemuria. De asemenea, mexicanii sărbătoresc “Día de los Muertos” tot în 1 noiembrie, care ştiţi deja ce înseamnă, că toţi v-aţi uitat la Muñeca Brava când era tânără Natalia Oreiro. (detalii 1, 2, 3)

Halloween-ul e o sărbătoare cu originea în secolul 16, în Scoţia, numele însemnând “Ajunul Zilei Tuturor Sfinţilor” – All Hallow’s Eve (puteţi observa asemănarea dintre Christmas Eve şi Hallow’s Eve, Eve însemnând Ajun). Se sărbătoreşte în Marea Britanie din secolul al 16-lea, în Italia tot de pe atunci, în Canada şi Statele Unite abia din secolul 19 (!) şi în alte ţări de secolul ăsta, de când a prins viteză cam peste tot. (detalii 1, 2)

Ceea ce înseamnă foarte clar că Halloween e Ajunul Sărbătorii Tuturor Sfinţilor, care e cam tot aia cu Ziua Morţilor din calendarul ortodox.

Şi atunci mă întreb eu: de ce ura asta faţă de Halloween în România? Să fie din cauză că nu suntem informaţi în legătură cu originile creştine a sărbătorii? Să fie născută din fobia asta faţă de cultura americană de care dăm dovadă (în mod ipocrit, că entertainment-ul din SUA ne cam place) în ultimii ani? Sau să fim doar un popor ursuz, trist, care preferă a se rezuma la a îşi boci morţii şi a trece prin orice sărbătoare vag creştină, fără ca – ferească ăl de sus – vreunul dintre noi să zâmbească?

15 thoughts on “Despre ura românească față de Halloween

 1. eu as vrea sa celebrez si Halloween cu costume si fun, asa ma rezum la lumanari, lacrimi si flori si coronite btw. cu toate ca eu stiam(si nu o sa google it) ca ziua mortiilor la ortodoxi e prima zi de paste aka luni dupa paste. Am I missing something? (eu o tin in 1 noiembrie ca sunt catolica so stau mai prost la istoria ortodoxa a sarbatorii)

 2. Ziua mortilor nu prea e sarbatorita de ortodocsi in 1 noiembrie, este mai mult o sarbatoare catolica probabil de acolo ura asta fata de All Hallow’s Eve. Oricum si daca era sarbatorita, Halloweeen insemna tot costume, party etc. Cei din America latina sarbatoresc foarte frumos ziua mortilor (am vazut un film).

 3. Nu e vb de informare gresita ci de faptul ca am importat faza cu costumele. Ca am luat de la americani unele chestii si nu suntem originali. Nici pe mine nu ma incanta Halloween-ul, dar nici nu-l urasc.

  p.s. Nu am treaba nici cu 1 noiembrie.. Eu ma duc la cimitir cand simt ca vreau, nu cand TREBUIE de la stat..

 4. Noi uram orice se face putin tam tam la TV. Daca unul zice ca “de ce sa facem x sau y” a doua zi toata lumea tipa “de ce x face y”…efectul de turma….persista.

 5. Poate trebuia sa precizezi si ca pana la revolutie iti era impus sa serbezi anumite evenimente, sarbatori etc, iar altele erau interzise, fapt ce a facut ca romanii sa fie foarte sensibili la alte sarbatori, mai ales cele promovate prin media. Daca ai observat, “ura” este pentru sarbatorile promovate prin media, mai nou exista si o mare lehamite fata de Craciun.

  Apoi, sarbatorile autentice nu se promoveaza intr-un mod interesant, iar la noi este nevoie de o “reinventare” a sarbatorilor autohtone, mai ales cele care erau la index pe vremea comunistilor. Sincer, mie nu-mi vine sa sarbatoresc Halloween, poate pt ca este o sarbatoare importata prin ProTV si nu una pe care am descoperit-o intr-o calatorie sau cu care am copilarit. Nu poti sa inventezi traditia prin televizor si net.

 6. Exact, e o ipocrizie anti-americani. De parca am ajunge noi vreodata sa ne comparam cu americanii, chiar si la indobitocire daca e cazul. In cel mai bun caz, poate doar Italieni sa ajungem, poate…

 7. Fiind un popor de slugi, ne place sa preluam chestii din afara, in principal ce vedem, aia facem. Asa au ajuns la noi si “Valentine’s Day” (desi se putea numi Sf. Valentin, nu ca as fi eu vreun religios, dar nu pricep de ce folosim cuvinte straine CHIAR si acolo unde AVEM deja cuvinte romanesti, intarind inca o data ca suntem un popor de slugi) si Halloween. Pentru ca incercam sa copiem fidel societatea americana la nivel social. Fitzele, pitzipoancele, sunt in general preluate de acolo… daca ne ducea mintea copiam industria si economia, dar nu ne duce, si atunci copiem scursurile si de cele mai multe ori doar ideile proaste ale altor societati, sau le copiem cu un decalaj care ne face sa parem, pe buna dreptate, “ramasi in urma”.

  Eu cred ca Halloweenul este boicotat tocmai de cei care NU dau dovada de spiritul de turma si sluga, tipice plaiurilor mioritice. De distrat te poti distra oricand. De ce ai nevoie de cineva care sa iti spuna cand si cum sa te distrezi ? Ca sa nu mai spun ca “studiind” putin paleta de costume feminine, n-ai prea spune ca e ceva crestin in ele (nu ca as fi crestin, sunt ateu, dar ipocrizia se vede oricum). Daca zici cuiva “hai sa facem un bal mascat” … phuaai ! De rasul curcilor ! Cum sa faci un bal mascat, asa ca bunicii nostrii ? Ca e demodat ! Dar hai la Halloween, ca e preluat de la americani… da ! Cum sa nu ?! E… asta-i baiul !

  (Ca o paralela… nici dracu nu se interesa de Transfagarasan inainte sa vina Top Gear sa-l laude… si acum e isterie cu el; iar exemplele pot continua. E, cat timp ne comportam ca slugile, nu avem cum sa fim altceva si de aia unii lupta impotriva acestui comportament.)

 8. discutia asta se poarta de fiecare halouin si valentains dei
  daca in cazul valentains mi se pare ipocrita resuscitarea dragobetelui (o sarbatoare limitata la o zona infima din Romania) in cazul halouin mi se pare justificata.
  Romanii nu au in cultura necrophobia cu care este asociata sarbatoarea in statili uniti.
  Dimpotriva, la noi catolicii tin sarbatoarea cu demnitate si sobru, asacum este potrivit a se pomeni un mort.
  Este evident ca se incearca capitalizarea evenimentului si la noi pe principiu hai sa facem un motiv de pantarola sa le luam banii la fraieri prin cluburi. Insa tentativa de a intina respectul catre cei dusi dintre noi este dincolo de orice marsavie.
  Noi avem datorie sa ne tinem minte mortii, sa ii pomenim si sa dam de pomana oin numele lor, ca sa nu ii uitam vreodata.
  In america de halouin are loc demonizarea celor raposati, se indeamna la frica fata de cimitire spre exemplu, unde la noi omul care nu are pe nimeni in cimitir nu are radacina.
  E un scuipat in primul rand pentru catolici intorsatura comerciala luata de catre aceasta sarbatoare, iar eu, ca ortodox, nu am de gand sa le badjocoresc mortii pentru a avea eu motiv de petrecere.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.