Mândrie românească

Credeam că sentimentele de răzvrătire împotriva sistemului se duc odată cu scăparea din liceu. Sau măcar, pentru întârziaţi, după vârsta de 21 de ani, când începi să mai dai piept cu viaţa. Nu-i chiar aşa.

Acum vreo lună şi ceva am comandat o pizza. Când a ajuns, am avut surprinderea să îmi recunosc un fost coleg de la prima facultate aducând-o. Hei, salut, ce mai faci, cum îţi mai merge – politeţuri generale. Mă întreabă unde lucrez, îi zic, îl întreb şi eu pe el, regretând imediat decizia, pentru că era oarecum evident, aflându-se încă în faţa uşii, cu patru pizza în braţe. O dreg repede:

– Şi tu? …zic, cum îţi merge la pizzerie?
– Bine merge. Doar nu era să mă angajez la multinaţională pentru doişpe milioane “cu creştere în cinci ani”…

Am râs puţin în sinea mea – nu de meserie, pentru că-i brăţară de aur, indiferent de natura ei. Am râs, însă, de pasiunea cu care colegul ăsta, al cărui nume, spre ruşinea mea, nu-l mai ştiu, se opune sistemului. “Murim mai bine-n Tico/cu mâini unse de pizza/Decât să fim sclavi iarăşi/Pe la Continental”. Şi am uitat toată întâmplarea.

În 24 decembrie, sâmbăta de Ajun, mi s-a făcut foame. Da’ aşa, grav. Şi am comandat o pizza, tot de acolo. Mi-a adus-o acelaşi băiat bun.

– Ohooo, salut, nu primim cu colinda – zic eu, într-o tentativă absolut eşuată de a face o glumă bună. Ce dracu faci, lucrezi şi-n ziua de Ajun?
– Da, dar azi doar până la 2.
– Păi – mă uit la ceas – nu trebuia să termini? Că e 3 deja.
– Nu, nu, 2 noaptea…

Şi atunci am priceput: încearcă să se ferească de un job care oferă zile legale de concediu şi cine ştie ce alte mizerii, gen carte de muncă sau bonuri de masă…

10 thoughts on “Mândrie românească

  1. Cum adică… eu sunt sclav???
    Mi s-a cam părut mie. Na, ce să fac, asta e! Dacă mi-a trebuit să mă fac corporatist când m-am făcut mare. Se pare câ m-a auzit zâna Măseluţă…

  2. spune-mi rogu-te: la “americani” ai concediu sau Craciun? Platit!
    Sau asigurari de sanatate, somaj, alea, alea!

  3. Si pentru esecuri trebuie sa ne gasim o scuza, si probabil colegul tau a gasit o scuza inteligenta pentru ca nu si-a gasit un alt job mai bun

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.