Cum e cu ridicarea maşinilor?

Citesc la Ziua de Vest despre un nou proiect de lege care propune două treburi, în mare:

1. să nu se mai ridice maşinile decât dacă opturează (de două ori scrie aşa în articol, să trăiască la mulţi ani) traficul sau intrarea în instituţiile publice.
2. să se ridice maşinile parcate legal, care n-au mai fost mişcate timp de 7 zile.

Proiectul ăsta de lege (“adoptat tacit de Senat”) îmi ridică nişte întrebări. Anume:

Cum definim obturarea traficului?

Adică dacă parchez pe banda 1 a unui bulevard cu mai multe benzi, pun avariile şi intru în McDonald’s să mă cac, se pune că obturez traficul? Nu-l “astup” (după cum e definit termenul), ci doar enervez nişte şoferi.

De ce doar instituţiile publice au beneficiul ăsta?

Dacă vine un dobitoc cu un camion şi parchează fix la intrarea în parcare a unei companii mari (dar private), cu sute de angajaţi ce trebuie să iasă sau să intre în respectiva parcare, pune avariile şi intră în McDonald’s să se cace, nu e şi dreptul companiei respective să beneficieze de eliberarea traficului?

Ce facem cu concediile?

Ce face omul care-şi parchează maşina în faţa blocului sau în faţa casei, după care pleacă 10 zile la Techirghiol, la băi? Cu trenul, că e scumpă benzina. Sau familiile cu mai multe maşini. Plurimaşinate, dacă vreţi. Cum ar fi a mea – în zilele cu soare parcăm trei maşini în parcarea cu plată anuală din faţa casei. Căci suntem moguli, pe lângă o maşină avem nu una, ci DOUĂ Dacii. Dacă plecăm toţi patru, în concediu, două săptămâni în Dubai, Palma de Mallorca sau Slobozia? Plecăm cu o singură maşină. Hai, cu două, că luăm şi gagicile cu noi, şi oricum toate conservele alea de pateu nu încap într-o singură maşină. Riscăm să ne întoarcem acasă şi să găsim maşina Dacia lipsind, doar pentru că un vecin mai binevoitor a reclamat o maşină nemişcată de 7 zile? Şi asta-i sigur, că avem vecini din ăştia.

4 thoughts on “Cum e cu ridicarea maşinilor?

 1. Depinde: dacă te caci și ești constipat, atunci îți dai seama că ești ca ăia din reclamă, și dacă lași mașina lângă operă să te caci o oră ai toate șansele să blochezi tot orașul și atunci îți ridică bijuteria. Dacă doar te piși sau ai mațe moi, nu ar trebui să ți-o ridice…

 2. Mie mi se pare o idee buna (poate mai are nevoie de retusuri, dar in principiu e buna) si am sa spun (punctual) de ce:

  Obturarea traficului inseamna blocarea lui. Adica ai parcat masina pe sinele de tramvai, iar acesta nu poate sa treaca. Daca ai oprit pe una dintre benzi ca sa mergi la McDonald’s sa te caci, nu ai blocat traficul, ci doar l-ai ingreunat, iar pentru asta vei lua amenda. Esti sanctionat dar nu e nevoie sa-ti ia cineva masina sub brat si s-o duca intr-o curte.

  Daca un dobitoc blocheaza o intrare, exista doua variante, ambele insemnand ridicarea masinii dobitocului:
  1. Masina e pe teren privat – proprietarul cheama politia -> ridicarea masinii.
  2. Masina e pe domeniu public dar blocheaza traficul, adica accesul masinilor in si/sau din incinta respectiva – deci se ridica masina dobitocului.

  Legat de povestea cu 7 zile, discutia e mai complicata. In primul rand locul pe care ai parcat masina nu-ti apartine (vorbim de domeniu public). Chiar si cu un abonament de parcare, el nu-ti apartine 24 de ore din 24. Daca nu-ti apartine inseamna ca nu-l poti lasa blocat cat timp vrei tu. In Timisoara nu poti avea locul tau de parcare pe domeniu public, dar in alte orase este posibil (Resita de exemplu). Solutia este sa lasi masina intr-un loc unde stationarea iti este permisa pe timp nelimitat.

  Marturisesc ca in alte tari civilizate nu am vazut oameni care sa-si permita sa faca treaba asta. Masina sta cuminte in parcarea aeroportului, in curte/garaj sau, varianta ceva mai romaneasca, in curtea/garajul altui prieten. Poate pare nedrept dar repet, locul ala nu e al tau sa-l ocupi.

 3. Ocuparea unui loc in parcare; este discutabil. Am la toate masinile (a lu’ jumatatea si cele ale firmei unde prestez), abonament Telpark, care nu-i ieftin. La doua general, pentru toate zonele, asta insemnand ca am dreptul sa parchez masina in orice loc din oras unde parcarea nu-i interzisa, oricat doreste muschiul meu. La una, de locatar, asta insemnand ca am dreptul s-o parchez in locul unde domiciliez tot cat doreste muschiul meu. In consecinta, daca-mi ridica masina pe parbrizul careia am unul din cele doua abonamente, si masina este parcata conform abonamentului, le f.. groapa-n c..!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.