Mâine, UTA vs. Poli

Guest post scris de colegul şi prietenul Tibi Atănăsoae, în aşteptarea meciului UTA-Poli de mâine. Tibi e jurnalist sportiv la Divizia Sport a Radio Timişoara, unde activează cu şi din pasiune pentru sport.

Iubitorii sportului cu balonul rotund din partea de vest a ţării ştiu că un UTA-POLI, sau POLI – UTA, se înscrie în categoria “clasic în viaţă”… sau…în convalescenţă, dacă ne gândim că un meci cu o afluenţă foarte mare de spectatori se desfăşoară acum într-un eşalon inferior. Motivele (cauzele) nu le mai comentăm, au ţinut primele pagini ale ziarelor locale şi naţionale. (Eu spun că rămâne totuşi unul din puţinele derby-uri, pentru ambiţia şi orgoliul suporterilor pătimaşi, de pe Bega şi de pe Mureş)

Ar fi mult prea multe de povestit despre un asemenea meci. Şi, negreşit, sunt foarte multe persoane care au semnat condica măcar la un episod al acestei confruntări, care rezistă de aproximativ 50 ani.

Şi pentru că istoria poate naşte plictis, în special pentru redundanţa evocării momentelor, vreau să punctez două jocuri, speciale pentru suporterii ambelor formaţii.

5 octombrie 2002 POLI – UTA 3-4
Era turul campionatului care consemna revenirea ambelor formaţii pe prima scenă fotbalistică, după un periplu în ligile inferioare.
40,000 de specatori prezenţi în tribunele arenei “Dan Păltinişanu” au văzut probabil cel mai frumos meci al sezonului. Poli a condus cu 2-0, apoi cu 3-2, dar, la final tabela arăta…3-4. “Bătrâna Doamnă”, se impunea, paradoxal, prin golul unui timişorean, Leo Chiţescu, în prelungiri.

1 septembrie 2007 UTA – POLI 2-3
Era turul campionatului care avea să consemneze ultima prezenţă a “alb-roşilor” în Liga I.
Aşa cum arădenii nu vor uita partida din 2002, ultraşii timişoreni vor păstra la colecţie amintirile acestui joc. Poli a condus din nou cu 2-0, dar UTA a restabilit egalitatea la începutul mitanului second.

Finalul a fost din nou captivant. După o bună şansă a “textiliştilor” de a înscrie golul decisiv, polistul Gigel Bucur a marcat, pe contraatac, în chiar minutul 90. Gazdele de atunci au acuzat arbtrajul, dar, “fluieraşii” sunt şi ei parte din joc, ba mai mult, legenda spune că arbitrul poartă coroana pe cap (e suveran).

Concluzia e una simplă. Dacă eşti din Arad, ai între 10 şi 60 de ani şi îţi place fotbalul, nu rata mâine seară, de la ora 19,00 UTA – POLI, pe stadionul “Francisc Neuman”. Şi pentru orizonturi largi, cei aflaţi la volan, musai să seteze radioul pe frecevenţele Radio Timişoara, iar “comozii” pot comuta TV-ul pe DigiSport.

7 thoughts on “Mâine, UTA vs. Poli

  1. Mno… cei mai buni sa castige, spectacol sa fie …ca in definitiv e pasiune, sport, etc :), sa mai vada ochiul suporterului sport (h)adevarat. Bafta tutuLoL.

  2. Mda … la cate mizerii apar la tv legat de fotbal parca nici nu mai iti vine sa savurezi sportul asta…. si asta spune o femeie nu un barbat :) ceea ce si mai ingrijorator:)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.