Acum mai bine de două săptămâni am participat la o întâlnire cu doi reprezentanţi ai RMGC, anume Dragoş Tănase, directorul companiei şi Cătălin Hosu, purtătorul de cuvânt al acesteia. Întâlnirea a făcut parte dintr-o serie de evenimente de informare în legătură cu mineritul de la Roşia Montană pentru reprezentanţii pe Internet ai opiniei publice, bloggerii.
Eu am ajuns acolo fără vreo părere prealabilă. Sau, mai bine zis, fără să fiu de vreo parte sau alta a minei, poziţia mea oficială fiind “lasă-i, maică, să facă ce vor, că ştiu ei mai bine ca mine”. Pentru că tot ce ştiam despre Roşia Montană până atunci era că cineva vrea să caute aur acolo, iar nişte hipioţi în frunte cu Liviu Mihaiu şi cu Mihnea de la Luna Amară (pe care, de altfel, îl respect mult ca artist) au făcut la Roşia un festival muzical ca să salveze localitatea, dacă tot salvaseră deja Vama. În rest, doar păreri, jumătăţi de opinii de pe bloguri, glume bune şi miştouri fine. Am auzit, cu jumate de ureche, că ar fi vorba de nişte cianuri, lucru care m-a dus cu gândul la asasinate istorice. Am auzit că ar distruge, ar defrişa, ca nişte diavoli ce sunt, după care ar suge din munte tot aurul posibil şi ar pleca cu el înapoi în Canada lor, lăsându-ne săraci şi cu o gaură-n munte. Astea, din nou zic, doar din auzite, că nu m-a interesat destul cât să fac cercetare în sensul ăsta.
La întâlnire am aflat “varianta lor”. Care pe hârtie, pe Powerpoint (care a fost lăsat jumătate de oră doar pe primul slide, care avea doar monede de aur pe el) şi în entuziasmul purtătorului de cuvânt, agenţiei The Practice, dar mai ales în entuziasmul debordant al tânărului director general arăta ca o poveste frumoasă. O să repopulăm pădurea, am făcut deja case pentru oameni, o să reînviem Roşia, o să intre miliarde de euro la bugetul statului, o să ducem turismul local pe culmi nemaiîntâlnite. Chestii pe care nu pot să le contest, ci doar să le supun îndoielii şi precauţiei. Pentru că – nu-i aşa – sunt român şi teama că sunt furat de semenii-mi curge prin venele mele.
Din întâlnire am ieşit cu promisiunea că vor reface muntele după ce vor termina cu el, vor oferi un trai mai bun oamenilor ălora care sunt mai săraci decât câinii unor bloggeri, vor scoate aur şi argint şi vor plăti statului partea lui. Şi mai ales, vor crea o zonă turistică importantă în Roşia Montană – chestie care, dincolo de toate, aş vrea să se întâmple cel mai tare. Am primit un mic ghid turistic de Roşia, editat – ofcors – de RMGC, şi viziunea lor asupra zonei e fantastică. Dacă se concretizează, atunci să vezi ce festivaluri poţi trage acolo :)
Întrebarea mea, în continuare, este: cine poate să-mi explice nişte puncte de vedere pertinente anti-RMGC? Nu încerc să scormonesc în căcat sau să pornesc un război, nu vreau să “trollez”, vreau doar să fiu informat şi despre cealaltă faţă a monedei. Sunt curios la modul propriu, de ce ar trebui să fiu contra mineritului la Roşia. Militanţi, convingeţi-mă.
Până una alta, lasă-i, maică, să facă ce vor, că oricum ştiu ei mai bine…
Buna asta cu `nu vreau sa trollez`.
Deja ma temeam ca dupa intalnirea asta magica nu o sa mai am ce bloguri timisorene sa citesc. Jos palaria pentru articol.
Cu ce vrei sa incep? Cu cianura care va distruge TOT biosistemul de acolo? Vor disparea peste 30 de specii de animale si plante protejate, cum sunt capra neagra sau floarea de colt.
Da, vor veni bani la buget (probabil) dar asta e pretul pentru a distruge piatra cu piatra un munte intreg?
Silviu, începe cu ce vrei tu, dar dezvoltă pertinent, cu surse şi resurse. Ei mi-au prezentat date fixe, cifre şi grafice. Vreau să văd acelaşi lucru şi din partea cealaltă.
Pai… cianura..
Ok, serios vorbind, nu cred ca poate vreun militant sa-ti dea un argmunet pertinent.
Am rasfoit site-ul Salvati Rosia Montana. La argumente nu e nimic. (http://rosiamontana.org/cat30357/argumente.htm) In rest, aceleasi povesti nemuritare despre herpderp, salvati rosia dar nu stim de ce.
@SilviuB : sunt multe argumente (nu stiu cat de pertinente, ca nu le-am citit), dar trebuie sa dai click pe una din categorii. E un meniu in partea de sus.
Nu e prea prietenos site-ul, intr-adevar.
Eu sunt convins ca la Rosia Montana mai devreme sau mai tarziu aurul o sa fie exploatat. Daca au fost capabili ca peste noapte sa desfiinteze un parc natural si sa ignore minele care datau inca din perioada dacica nu ma mai mira nimic
Stiti vreo mina in lumea asta unde se exploateaza aur fara cianuri? Stiti cu adevarat ce inseamna cianurile alea si ca sunt industrii unde se folosesc mai des decat in minerit?
Exceptand dezastrul de la Unguri de acum 4 ani cand le-a scapat un lac de cianuri pe Dunare mai stiti alte dezastre provocate de cianuri?
Salut, cred ca Academia Romana ofera un rezumat destul de convingator al argumentelor pentru care acest proiect minier nu trebuie facut: http://www.acad.ro/rosia_montana/pag_rm06_decl0227.htm
Mai gasesti detalii interesante si in continutul scrisorilor din cadrul petitiei, daca ai rabdare sa le citesti. http://www.rosiamontana.net/
Bloggerii din Timisoara au reusit sa ramana, in marea lor majoritate, verticali in fata propagandei RMGC. Si pentru lucrul asta ii felicit.
ca sa iti raspund la ultimul comentariu – da, mai stiu alte dezastre provocate de cianuri si de exploatari la suprafata. inclusiv in Noua Zeelanda, unde au avut loc accidente care au distrus casele oamenilor. In Waihi doar oamenii care nu isi permit sa plece mai raman sa locuiasca langa mina.
Io pot sa va zic ca pana si banalul ” Super Bond” sau ” Picatura ” sunt pe baza de cianoacrilati. O fi de bine? O fi de rau?
“Why repeat past mistakes when there are so
many new ones to commit?”
Descartes
http://www.rosiamontana.ro/img_upload/c77c3453789af5de5049783baaa35f31/2.raport_Moran_final.pdf
http://docs.ad-astra.ro/Pozitie_Rosia_Montana_Ad_Astra.pdf
Un argument economic împotriva exploatării aurului de la Roşia Montană
http://blog.cluj.info/opinii/un-argument-economic-impotriva-exploatarii-aurului-de-la-rosia-montana/
Cel mai bun argument sa nu se deschida mina ? Intreaba-i pe cei doi (chiar imi pare rau ca nu am stiut de intalnire pentru ca veneam sa ii intreb live):
1. “Daca e asa ecologic tot procesul, beti un pahar de apa luata de acolo dupa deschidere ?”
2. “Daca moare un peste in Delta din cauza voastra, pot sa va iau gatul ?”
Ai auzit de legislatia romana ?
Dupa ce extrag tot ce misca, isi pun palma’n fund si pleaca. Ei pleaca cu banul, noi ramanem cu cianura. Conform legislatiei, dupa ce declari ca esti falimentar, inchis sau vandut unei firme offshore cu sediu intr-o casuta postala nimeni nu te mai poate trage de maneca.
Argument final: ai auzit de Fukushima si Cernobil ? Nimeni nu cedea ca vreodata o sa se intample un dezastru acolo. Nu paria pe gasca de la gold-corporation. O sa pierzi.
PS> Niciunde nu am auzit de cineva care sa vrea cu adevarat sa faca ceva acolo. S-ar scoate bani frumosi, reali pentru toata comunitatea. Dar e mai simplu sa musti momeala cu aurul; e la indemana.
Eu ma bucur ca pana acum Rosia a avut de castigat o data cu venirea canadienilor aici si propunerea acestui proiect. pana atunci, nu stiu cati romani auzisera de aceasta localitate, iar acum turismul de “curiozitate” s-a intensificat, centrul istoric a fost restaurat si viitorul suna bine pentru rosieni si comuna din Apuseni.
Argumente calumea impotriva proiectului nu prea exista, sa lasam cianura si prostiile de genu asta la o parte ca nu sunt asa nocive in cantitati mici. Ministerul mediului trebuie sa analizeze bine proiectul sa fie siguri ca si dupa terminarea exploatarii faza de ecologizare si repopulare a padurilor o sa se faca in asa fel incat rosia sa fie cu adevarat reinventata si ecosistemul sa nu aibe de suferit. Abia dupa ce termina cei de la mediu o sa vedem cat de profitabil o sa devina proiectul, pentru ca ministerul economiei, nu poate sa vorbeasca despre partea financiara decat dupa ce se dau celalalte avize(oare nu puteau si in acelasi timp?)
@ liviu.p52 – “sa lasam cianura si prostiile de genu asta la o parte ca nu sunt asa nocive in cantitati mici” ?
Un metru cub are o mie de litri. Inmulteste tu milioanele de metri cubi cu concentratia REALA nu cea DECLARATA (poti sa o iei si pe aceasta) si iti garntez ca nici TU nu ai bea apa de acolo.
De ce vedeti numai banii si sunteti asa vocali cand e vorba de ei ? Cand o sa fie facuta praf Delta, o sa fiti la fel de vocali recunoscand ca voi ati pus umarul la dezastru ?
Pe mine m-a interesat acest subiect si am urmarit stirile si dezbaterile pe care am avut ocazia sa le prind. Am aflat ca se va construi cel mai sigur baraj minier din lume si ca se va utiliza jumatate din cantitatea de cianuri admisa de UE, adica 5 parti per milion fata de 10 ppm. Ceea ce mi se par argumente destul de valide in ceea ce priveste partea de mediu, de care vad ca alti comentatori dinaintea mea s-au gandit.
Pentru partea de mediu a fost si ieri dezbaterea eva, unde domnul Blanescu a explicat simplu si la obiect de ce nu trebuie sa ne mai fie frica de o concentratie de 5ppm si de ce este inofensiva. Acum sa vedem la ce concluzie o sa ajugna si ministerul mediului
Eu te apreciez, domnule Ovidiu Sîrb, ca ai participat la intalnirea cu reprezentantii RMGC si ne-ai impartasit si noua ce s-a discutat. Sunt multi alti jurnalisti care nu-si duc la bun sfarsit datoria de informare si s-a ajuns, astfel,la o dezinformare in masa in legatura cu acest proiect. Eu nu cred ca ar trebui sa gasim argumente contra in orice si ar trebui sa avem o atitudine mai “europeana”, adica sa fim mai deschisi la colaborarea intre natii si sa acceptam tehnologiile inovative si in domenii cu traditie, cum e mineritul.
@Darael: atata agresivitate nu-ti face bine.
Am o curiozitate, poate tu reusesti sa ma lamuresti: pe ce ruta ar ajunge cianurile alea in Delta? Vorbesc foarte serios, inca n-am gasit o harta atat de detaliata incat sa gasesc ruta asta.
@ crinutza – agresivitate la mine ? Unde vezi tu asa ceva ?
Agresivi sunt cei care te mint prezentandu-ti doar partea “frumoasa” a problemei. Daca suntem cinstiti si corecti (chestie rar intalnita in lumea de azi) o sa spunem ca celor de la firma li se rupe de ecologie, zona Apusenilor, viata oamenilor. Pe ei ii intereseaza NUMAI contul din banca.
Cum ajung cianurile in Delta ? Simplu: vine o ploaie de 40-50 l/m2, cianura aceea saraca trece in apa, apoi ajunge in Mures, Tisa, Dunare, Delta. Ai vazut vreodata urmarile unei ploi adevarate din Apuseni ? Nimic nu sta in fata apelor; si aici e vorba de ape cu acea “mica” doza de cianuri. Pentru cei care considera cianurile o gluma, va recomand sa cititi un manual de chimie si normele de protectie a muncii pentru cei care au contact cu aceste substante.
Nu uitati ca nu o sa fie o mana de steril cu cianuri acolo, ci milioane de metri cubi.
Inca ceva: de ce tot discursul “pro” seamana izbitor cu discursul pro-energie atomica din Germania ? Nemtii au renuntat la acest discurs dupa Cernobil si Fukushima…. noi de ce avem nevoie de un dezastru ca sa pricepem ca e vorba de OTRAVA ?!
@ crinutza – scuze, am dat enter prea repede.
Stii care e problema de fapt ?
Nimeni nu e responsabil.
Cand pun intrebarile cu pricina, nimeni nu raspunde pentru ca imediat si-ar pune viata LOR pe cantar. Asa, viata altora nu conteaza….. vorba lor: “da-i dracu pe toti, noi oricum o sa fim cu pitipoanca in Haiti razand de neghiobi”.
@Darael: Muresul e la cateva zeci de km de Rosia Montana. Si SERIOS ca nu stiu ce afluenti are din zona aia. Nu am gasit nici o harta atat de detaliata. De-aia am intrebat.
Sa stii ca inainte sa scriu articolul despre cianuri, chiar am cautat informatii despre ele. Inclusiv pe site-ul oficial al aparatorilor Rosiei Montane (de fapt de acolo am pornit).
ps: o ploaie de 50l/m2 inseamna un strat de aprox 5cm de apa. Nici de departe suficient sa faca un lac sa se reverse.
Nu vad de ce ar dori cineva sa bea apa din lacul de decantare. Eu nu beau nici din Bega. Tu bei?
Sa nu ramai cu impresia ca as fi vreo aparatoare infocata a proiectului. Dar nu-mi place ca strategia aparatorilor se bazeaza mult pe a starni panica si mai putin pe argumente pertinente. Articolul de mai sus de pe blog.cluj.info e chiar interesant si o parte din parerile exprimate acolo coincid cu ale mele.
@darael – in legatura cu bautul din iazuri: http://www.gandul.info/financiar/video-ce-ii-raspund-reprezentantii-rosia-montana-presedintelui-traian-basescu-care-i-a-invitat-sa-bea-apa-din-iazul-de-la-rosia-montana-8778010
@ crinutza – scopul nu este sa ma cert cu nimeni, cu atat mai mult aici unde e un blog pasnic.
Din experienta mea de viata iti spun ca o ploaie pe munte poate face prapad. Eu personal am vazut vai defrisate, stanci mutate din loc, crevase sapate in munte de 4-5 metri adancime, toate dupa o ploaie de 1 ora.
Stii care e diferenta intre Bega si acea zona ? Daca bei apa din Bega, poti face o enterocolita (eventual), dar zona cu deseuri de acolo va contine cianuri.
Eu ma gandesc la ceva constructiv: sa facem o lista undeva cu toti cei care sustin acest proiect. Apoi, cand pelicanul meu din Delta o sa crape, o sa trimit un mail tuturor celor care azi sustin proiectul. Ca un cunoscator al naturii umane, garantez ca a 2-a zi dupa dezastru nimeni nu o sa isi aduca aminte ca a dorit cianuri in varful muntelui.
Cat despre ape, conform gravitatiei, toate apele ajung in mare, in Romania pri Dunare. Iar apele din zona Transilvaniei ajung si ele direct sau indirect in Tisa, apoi in Dunare. Stiu, toti spun de lipsa pericolului… citeste ziarele din perioada catastrofei de la Baia Mare, sa vezi cum stateau disperati sa masoare concentratiile din Dunare din ora in ora.
De aceea eu ii intreb in continuare pe reprezentantii acestei companii: “dupa dezastru, pot sa vin sa va dau de baut apa, voia si familiilor voastre ?”
@Darael: sunt constienta ca o ploaie puternica la munte face prapad. Dar noi vorbim de un lac aici. De cate ori ai auzit sa se reverse Vidra, Vidraru sau alte lacuri din zona de munte? Cianurile alea n-or sa zburde libere pe unde au chef, ci o sa stea intr-un lac, “pazite” de un baraj. Da, intotdeauna exista sansa unui accident, dar aceleasi sanse le au si celelalte baraje de pe raurile din Romania. Iar daca barajul de la Vidraru s-ar rupe (doamne fereste!!), ultima problema a oamenilor ar fi daca sunt sau nu cianuri in el!
Am citit despre accidentul de la Baia Mare. Am gasit chiar si niste rapoarte pe tema asta, cu masuratorile facute de Unguri, nu de noi (ale noastre erau mult mai mici ca ale lor, nu se stie cum…). Si totusi, culmea, azi exista viata si in Tisa, si in Dunare.
Sincer, nu cred ca pelicanul tau e in pericol.
Ma plimbam eu asa incet si agale pe internet si am dat peste blogul CristineiTM unde am dat si un raspuns la articolul ei pe aceasta tema. Articol ce, din pacate, mi s-a parut slab :(
http://cristinatm.net/2011/09/30/rmgc-fata-cu-poporul/
Am citit pe sus intr-un comentariu CANTITATI MICI. Mai copii, voi stiti diferenta dintre cantitati si concentratii? Cat despre cianuri, pana sa fie interzise in exploatare, o sa mai distrugem putin din planeta.
Hai sa va zic si eu cateva. Ca vorbim de cantitati, nu de concentratii, da?
CANTITATILE de cianuri folosite in Romania vor fi ceva fara precedent. Vorbim de 12.000 de tone de cianuri pe an. In Suedia, unul dintre statele europene in care inca se foloseste aceasta tehnologie, cianurile folosite in ultimii doi ani au fost in CANTITATE DE 263 de tone in ultimii doi ani.
Inca o trivia d-asta asa, la misto, e ca in Germania, tara care altfel sprijina NEinterzicerea cianurilor in extractia de aur la nivel european (pentru ca au oaresce interese industriale, produc echipamente folosite in industrie), tipul de exploatare in sine este interzis.
Si da, am scris mai multe despre asta, poate destul de bine argumentat. Poate nu.
Campania RMGC e una facuta pe bani multi, de o firma de pr + una de advertising care stiu ce fac. Chiar te miri ca stiu cum sa spuna minciuni si ca oameni care nu-s pregatiti pentru asa ceva si oricum, nu organizati pentru asta, nu stiu s-o faca la fel de bine?
http://verzisiuscate.ro/2011/09/despre-rosia-montana/ a se citi si comentariile, sunt si acolo destule argumente.
Si o bombonica de final. Stii ca RMGC a izgonit pana si medicul din localitatea Rosia Montana? Si stii ca a fost nevoie sa vina un medic voluntar din alta tara ca sa le inchida gura pe tema asta? Ca altfel ne intoxicam la tv si cu bietii rosieni care nu au doctor de saraci ce sunt.
Si stii ca nu ai voie sa intri pe media, e aproape embargo, cu o campanie ANTI RMGC? Stii? Poate vei vrea totusi sa te informezi mai bine de ce informatia asta e atat de ,,de guerilla” si mai putin bine organizata si propagandizata.
Si sa mai zic, ca m-am pornit – stii care e costul anual al ingrijirii lacului (feeric de-a dreptul) care ramane in urma RMGC? Si stii pentru cati ani sunt ei obligati sa-l intretina?
Eu nu-ti spun, cauta singur.
(poate vrei sa citesti si despre evaporarea substantelor din anumite lacuri si importanta temperaturilor la locul respectiv – vezi canada/suedia versus transilvania. poate afli ceva si despre cum se straduiesc canadienii sa tina un lac d-asta inghetat. si cate si mai cate. numai sa vrei sa afli. pentru ca din presa nu ai aproape nicio sansa sa intelegi ceva )
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/e-oficial-compania-rmgc-a-ramas-fara-rezerve-financiare-de-ce-nu-mai-au-incredere-actionarii-in-proiectul-de-la-rosia-montana-69460.html
Ca sa fiti la curent cu ce se mai intampla… Pe mediafax stirea aparuta a disparut aproape instant.
De ce oare?
http://verzisiuscate.ro/2011/09/despre-rosia-montana/ uite argumente reale (de citit si comentariile).
Poate ne spui si noua de ce nu mai e available linkul cu contractul?
pardon, am trsit, retrag, am postat in alta parte. Sterge comentariul, pls (si pe cel dinainte), deja am exagerat :). Scuze.