Noi suntem români

Aceiaşi români care înjură conducerea, care-şi înjură conaţionalii şi care înjură pământul pe care calcă zi de zi sunt azi foarte indignaţi că aseară, la meciul România-Franţa, Marcel Pavel a schimbat versurile imnului României, iar acum Realitatea face mare caz pe asta, sună în stânga şi în dreapta, ia interviuri – ce mai, se implică, precum nişte români sadea care oricum ştiu pe dinafară imnul.

Pentru că sunt pe Internet, am şi eu o opinie.

Marcel Pavel e un bou pentru că a cântat imnul cu versuri schimbate dintr-un motiv stupid: nu putea să pronunţe “un nume de Traian”, că s-ar fi interpretat politic. Făcând abstracţie că versurile datează dinainte ca Băsescu să fie preşedinte, primar, marinar sau chiar om. După logica asta, trebuia să nu cânte nici partea cu “sânge de roman”, pentru că “roman” conţine “rom” care se pronunţă ca “rrom”, şi poate se interpretează etnic.

Prefectul de Bucureşti e un bou pentru că a sărit să declare la Realitatea că el împarte amenzi în stânga şi în dreapta deşi nu ştia de ce. N-am înregistrarea de la Realitatea, că m-am uitat live, dar sunt sigur că vă rezolvă Piticu dacă-l rugaţi frumos. Tanti crainica de la ştiri îi dădea cu “vi se pare normal că au schimbat versurile?” şi el o dădea cu “a fost intonat greşit, deci conform legii x trebuie amendat”. “Domnule prefect, dar versurile?” “Da, a fost intonat greşit, game, treburi, note muzicale etc”. Lăsaţi, domnu’, muzica, zi de versuri. Dar nu. Ştiu, presiune, opinie publică, alea.

Tanti crainica de la Realitatea e o vacă, pentru că zgândăre-n căcat doar de dragul de a o face. “Doamnă”, zice Marcel Pavel, “ştiţi să-mi ziceţi care sunt alea două versuri pe care le-am schimbat?” “Nu contează asta, domnule Pavel, da’ dumneavoastră ştiţi?” – citate aproximative. Sau “Domnule Dragomir, cât l-aţi plătit pe Marcel Pavel?” “Nu ştiu doamnă, că n-am io treabă cu FRF, şi oricum de treburile astea administrative se ocupă altcineva” “Dar CUM SĂ NU ŞTIŢI cât a luat Marcel Pavel?”… Aşa bine, drago, la fel cum nici pe Vântu nu-l interesează câţi bani primeşti tu să apari la televiziunea lui.

Toţi care urlă că ne-au distrus imnul, dar ei oricum nu ştiu mai mult de două strofe din el (şi alea de la meciuri) sunt nişte dobitoci. Nu îşi aminteşte nimeni cum, acum câţiva ani, ProTV a făcut ferfeniţă imnul României în toate genurile muzicale posibile?

Apoi, după problema imnului, blogurile zbârnâie cum că mulţi oameni au aruncat la tomberon steagurile cu care veniseră, că aşa au decretat intelectualii de la BGS, că ar fi prea mari. Unii zic că cei care au făcut asta ar trebui biciuiţi, alţii zic că, de fapt, badigarzii i-au obligat, şi că ei n-au săracii nicio vină.

Aici am următoarele păreri proprii şi personale (dar care, pentru că suntem pe Internet, sunt singurele valide şi valabile):

1. Legea zice că (1) Orice manifestare prin care se exprimă dispreţ pentru însemnele României se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la3 ani.
2. Aruncarea la tomberon a unui steag se poate defini ca exprimare a dispreţului faţă de acest însemn al României care este steagul românesc.
3. Nu văd motivul pentru care un angajat pentru muşchii lui are puterea decizională de a te face să renunţi la steagul tău (cu care vii la meci din mândrie naţională, nu doar de hipster) şi, mai mult, să-l arunci la gunoi.

Eu n-aş fi renunţat la steag. La băţul pe care era pus, da. La steag nu. Poate nu-s eu cel mai patriot român, poate nu ştiu nici eu mai mult de o strofă a imnului, însă totuşi iubesc şi ţara asta, şi steagul ei. Cred dovadă a acestei afirmaţii stă faptul că, în ultimii 3 ani, steagul României a fost la mine în mână la toate concertele şi festivalurile din afară şi din ţară la care am participat (vezi Sziget, Peninsula). Şi parcă n-aş fi acceptat să-mi sugereze un badigard musculos să-l arunc la gunoi, doar pentru a putea primi unul mai târziu.

PS. Io cred că tot scandalul cu imnul şi steagurile sunt de fapt doar divergenţe, să tăcem naibii din gură în legătură cu calitatea gazonului.

6 thoughts on “Noi suntem români

 1. Nu cred că te consolează, dar acelaşi linşaj s-a petrecut şi la Antena3. Nenea ăla care e prefectul Bucureştiului a făcut o declaraţie publică, nu a fost special pentru Realitatea, eu am prins-o în direct la Antena3, nu pentru Antena3.
  S-au băşicat o sumedenie pe care i-a luat cu frisoane la faza cu imnul, sau că nişte cetăţeni au şters scaunul de praf cu steagul. Aşa, şi? Ne batem joc de ţara asta 25 de ore pe zi şi n-a făcut nimeni hemoroizi.
  Acum au fost patrioţi pentru câteva ore. După care bălăcăreala Rromânicii va continua cu nesaţ, nu de alta dar trebuie recuperate orele de rătăcire patriotică.
  Ambele atitudini aduc trafic, ceea ce e mai presus de orice.

 2. Deosebirea dintre mizeria făcută de ProTV și cea făcută de Marcel Pavel constă în faptul că ProTV a respectat versurile din lege, în timp ce MP nu. Ca atare, fapta grotească a ProTV nu este sancționabilă legal, în timp ce fapta lui MP este.

  Practic, sunt două situații juridice diferite.

 3. Update, se pare că nu știam tot:

  Hotărârea de Guvern 1157/2001 prevede că intonarea imnului national cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege constituie contravenţie, sancţionându-se cu amendă de la 2.500 de lei la 5.000 de lei.

  Ca atare, atât ProTV cât și MP au greșit.

 4. Bai, de ce dracu’ nu observa nimeni cel mai simplu detaliu? Pe toatge blogurile, pana si la arhi, apare poza in care o persoana arunca steagul la cosul de gunoi. De aici marele “scandal”. Dar chiar nimeni nu vede ca in poza aceea omul INTRA in stadion si afara este ZIUA? Persoana aceea venise de acasa cu steagul si nu a avut voie sa intre cu el, fiind de dimensiuni mai mari, iar acelea erau recipiente unde se strangeau steagurile. Dar, doh, hai sa avem subiecte pentru articole..

 5. Sunt sigur ca chestia cu imnul a fost o diversiune a fortelor care vor sa declanseje haosul in scumpa noastra patrie si sa abata atentia de la adevarata problema, cea a gazonului. Acum cinci minute am aflat pe surse prin metode specifice, ca dl. Oprescu a luat legatura cu cei de la Bechtel Corporation pentru asfaltarea stadionului si vopsirea lui in culorile traditionale rosugalbensialbastru. Asa se va evita pe viitor ca toti frantujii si alti parliti care vor veni sa ne bata pe Arena Nationala, sa mai faca misto de gazonul nostru.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.