Aseară, “caravana” Nokia Demo Day a poposit şi la Timişoara, la Hotel NH, concomitent cu ediţia de la Braşov. Au fost prezenţi, din partea Nokia, Iulian Olariu (trainer) şi Andrei Vaida (Regional Operations Executive) şi, bineînţeles, telefonul N9 împreună cu accesoriile lui.
Cei care am dat curs invitaţiei am fost eu, Dan, un tată inginer cu copilul lui adolescent, emoţionat între oameni mari, dar isteţ foc, un domn patron care venise chitit să cumpere telefonul, însă a vrut un preview care să-i întărească dorinţa şi patru fani Nokia care lucrează în diverse ramuri ale IT-ului. Am avut ocazia să “butonăm” trei exemplare ale telefonului şi, personal, nu mi-a trebuit mult să îmi formez o părere despre el.
- e un telefon superb. Găsiţi poze cu el pe site-ul oficial, însă nici alea nu pot exprima cât de frumos e cu adevărat. De fapt, prezentarea băieţilor de la Nokia pe asta a şi mizat, aproape jumătate din ea fiind despre cum telefonul e dintr-o singură bucată de policarbonat care se îmbină perfect cu ecranul curbat.
- e primul şi ultimul telefon pe platforma MeeGo şi va fi disponibil în doar 90.000 de exemplare în toată lumea. Părerea lor e că e un telefon pentru oricine, eu cred că e un telefon pentru colecţionari, în condiţiile în care a) 90.000 e mai puţin decât numărul telefoanelor vândute într-o zi de Apple sau Samsung şi b) lipsa continuităţii platformei îl fac neadoptabil pentru cei ce doresc o relaţie de lungă durată cu sistemul lor de operare.
- nu are nicio tastă pe faţă, toată navigarea prin telefon şi printre aplicaţii făcându-se prin swipe, de altfel al doilea punct cheie al prezentării. Toate funcţiile pe care le-ai face, în mod normal, cu butoanele de home şi back se pot accesa uşor prin plimbarea degetului pe ecran, în diferite direcţii. E, într-adevăr, o chestie interesantă şi unică în lumea smartphone-urilor, iar când am pus mâna pe telefon mi s-a părut, spre surprinderea mea, nenatural de naturală şi de uşor de învăţat.
- deşi se laudă cu o cameră de 8MP şi, mai ales, lentilă Carl Zeiss, telefonul nu are buton dedicat pentru fotografii. Şi asta în ciuda faptului că face poze mai rapid ca unele aparate foto.
- interfaţa e bine delimitată în trei ecrane: mijlocul e lista aplicaţiilor, stânga e stream-ul social (Twitter, Facebook + RSS-uri) şi dreapta e lista aplicaţiilor deschise (un fel de task manager). Deşi bine gândită, mi s-a părut puţin restrictivă (se pot reordona iconiţele aplicaţiilor, însă nimic altceva).
- sistemul de operare e rapid, răspunsul la atingere e incredibil, iar deschiderea a mai mult de 15 aplicaţii deodată nu îngreunează foarte tare telefonul.
- există deja Angry Birds şi NFS Shift pentru MeeGo
- ecranul, fiind AMOLED, are culori foarte puternice şi o luminozitate aparte
- bateria ţine ca la restul smartphone-urilor, puţin peste o zi la utilizare medie
- un alt element pe care s-a pus accent a fost NFC-ul (e tehnologia care permite conectarea a două aparate doar prin apropiere/atingere, găsibilă şi pe Nexus S) şi, mai ales accesoriile care au NFC: căşti Bluetooth (foarte, foarte mişto) care se activează prin simpla atingere a telefonului de ele, o boxă de putere mai mare activată tot la fel şi un transmiţător de semnal audio pentru sisteme home.
- navigaţia deja celebră Nokia e prezentă şi aici, în versiunile Maps şi Drive.
La 480 de euro fără TVA (deci aproape de 600 cu), e un telefon cu care o să se afişeze câţiva români atent selecţionaţi. Forma unică, sistemul de operare unic şi, mai ales, numărul limitat al aparatelor care vor fi puse în vânzare îl vor face o ţintă “hot” pentru acel segment de români dornici de a ieşi în evidenţă, iar (dacă va exista suport continuu) hardware-ul îl face fezabil încă vreo doi ani de acum încolo.
Deşi are la bază un sistem foarte puternic de operare şi aplicaţii deja mature, fiind prezente cam toate platformele sociale în trend, nu e neapărat un telefon social. Nici unul business, nici unul multimedia. Face de toate, cu moderaţie, şi le face bine, fără să tragă prea tare într-o direcţie. De aceea se şi pune accentul pe design şi pe swipe în strategia de marketing.
Obiectiv vorbind, îşi face toţi banii, mai ales pentru că va deveni, încă de la lansare, un obiect rar. Subiectiv vorbind, îi lipsesc widget-urile :)
Update: a apărut deja pe stoc la eMAG, la preţul de 2.799,99 lei.
sa si-l bage-n cur. jucu foreva`
@Arhi – Finlanda pământ românesc!
Finlandia, nu Finlanda :)
Sunt fan Nokia, dar in ultima vreme parca nu mai fac telefoanele alea cu popularitate 10 in 10. Samsung & HTC are way ahead.
O chestie s-a pastrat, totusi. Sunt la fel de rezistente la socuri.E63-ul meu a luat prea multe trante si e inca OK.