Nokia C5-03 review

Timp de o lună de zile am testat un Nokia C5-03. În mare, e un telefon potrivit pentru cei care îşi doresc un dispozitiv full-touch, cu durată de viaţă a bateriei ridicată, la un preţ decent, însă nu vor să se despartă de brandul Nokia şi de Symbian. E perfect ca şi cadou pentru nevastă/prietenă.

Pe scurt

Plusuri:

– procesor puternic, de 600Mhz
– 3G, WiFi, GPS, navigaţie offline gratuită prin Ovi Maps
– ecran mai mult decât decent
– touch rezistiv interesant, cu răspuns rapid şi feedback credibil
– cameră de 5MP
– radio FM
– browser cu Flash
– accelerometru pentru rotirea automată a imaginii
– difuzor extern puternic şi clar
– gesturi cu degetul / recunoaştere a scrisului

Minusuri
– plasticos, lasă senzaţie de şubred
– sistem de operare învechit
– nu are blitz la camera foto
– lipsesc senzorii de proximitate

Pe larg

Pachet

Nokia C5-03 vine într-un pachet compact, înăuntrul căruia se găseşte strictul necesar: telefonul în sine, încărcătorul, un cablu microUSB de mai puţin de 15cm, căşti şi hârţogăraia de rigoare. Nokia se laudă că jumătate din materialele folosite la producţia ambalajului vine din materiale reciclate, acesta fiind, în schimb, reciclabil în întregime (şi 80% din carcasa telefonului).

Design

Rotunjit e cuvântul care îl defineşte. Nu atât de rotund ca Samsung Corby, ceea ce-l face mai serios decât acesta, însă nici pătrăţos, cu linii ferme, ca telefoanele business. Însă până şi puţina seriozitate existentă în liniile acestui telefon e anulată de spatele lucios, din plastic moale, care îi dă senzaţia de jucărie. Senzaţie dusă la limitele ei superioare în cazul versiunii verzi a telefonului. Forma lungă şi subţire îl face să semene cu o ciocolată Snickers :)

[nggallery id=16]

Ecran

Ecranul este full-touch rezistiv – ceea ce înseamnă că răspunde nu la impulsuri electromagnetice, ci la presiune. Senzitivitatea ecranului e foarte ridicată, fără a necesita presiune mare pentru a răspunde bine. Mai mult, în momentul atingerii, acesta vibrează în aşa fel încât chiar lasă impresia de buton fizic – un plus foarte mare al modelului. Nu suportă multi-touch, însă software-ul şi sistemul de operare sunt de aşa natură încât nu e nevoie de această funcţie.

Foto, Video

Calitatea pozelor e mult peste medie, mai ales în lumină naturală, dar se descurcă foarte bine şi pe lumină artificială. Clipurile video, însă, lasă de dorit – sunt la rezoluţie VGA, la 15 cadre pe secundă – deci nefolosibile.

Software

Oferta de software cu care vine telefonul nu e impresionantă, dar nici sărăcăcioasă: în afară de opţiunile standard, telefonul vine cu QuickOffice, Hărţi Ovi (care este şi punctul forte al telefonului), aplicaţii pentru Facebook, Twitter, hi5, Youtube, Friendster şi MySpace. Nu vine cu niciun joc preinstalat, însă problema asta se rezolvă prin accesul la Ovi Store şi diversele aplicaţii din acesta.

Conectivitate, Internet

Browserul web e rapid pe 3G şi foarte rapid pe WiFi. Dacă adaugi şi ecranul mare, şi faptul că suportă conţinut Flash, ai un dispozitiv perfect pentru nevoile tale de bază de browsing. Cuplat cu aplicaţii gen Snaptu, poate fi şi un instrument de Social Networking puternic. Pentru e-mail, vine cu aplicaţia “Instant Messaging” care oferă acces instantaneu (push) pentru până la 10 conturi de e-mail în acelaşi timp, oferind siguranţa că nu ratezi niciun e-mail important.

Concluzii

Pentru ceea ce e, e un telefon foarte bun: un smartphone full-touch Nokia la un preţ mic. E un telefon cu hardware puternic, într-un pachet uşor (la 93 de grame, e unul dintre cele mai uşoare telefoane cu care am lucrat), care face cam tot ce i se cere. Comparat cu categoria grea (telefoane Android, Windows Phone 7, iPhone), titulatura de “smartphone” devine înşelătoare, Nokia C5-03 pălind în faţa acestora din mai multe puncte de vedere. Pentru cei obişnuiţi cu telefoanele şi interfaţa Nokia, însă, C5-03 s-ar putea să fie cea mai bună opţiune pentru primul lor smartphone full-touch. Îşi merită banii doar pentru funcţia de GPS şi Ovi Maps.

Se găseşte la Vodafone, de la 79 euro; la emag.ro, independent de reţea, la 839.99 784 644,99 lei.

8 thoughts on “Nokia C5-03 review

 1. Tu zi-mi de ce este Desire de 3 ori mai scump decat Wildfire si care dintre astea doua merita achizitionate, tinand cont si de pret.

 2. Desire e mai puternic:

  – are ecran cu rezoluţie mult mai mare (adică se vede mai bine pe el)
  – are procesor şi mai rapid, şi cu arhitectură mai nouă (1Ghz)
  – are accelerare grafică – pe Desire or să meargă, de exemplu, jocuri 3D, însă pe Wildfire nu.

  Desire îţi iei dacă vrei să te joci şi să filmezi/vizionezi HD, Wildfire îţi iei dacă vrei să te dai pe net/facebook/twitter etc cu el.

 3. @efotografnunta.
  La desire, cu un singur cont de mail push configurat bateria tine undeva la 16 ore. E foarte adevarat ca vin destul de multe mail-uri pe el, si ca se si vorbeste, dar tot e prea putin, parerea mea.
  Despre restul nu stiu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.