De ce nu-s eu A-lister

Rupt voluntar de Internet în ultimele zile, n-am avut foarte mare tragere de inimă să văd ce se întâmplă pe Twitter şi prin blogosferă. Cu toate astea, am urmărit puţin pe telefon, de pe marginea jacuzzi-ului, cele două evenimente de interes pentru mine, anume finala cupei la rugby şi BIZ Social Media Snow Camp.

De la al doilea mi-a atras atenţia articolul Tomatei, pentru că a fost cel mai complet şi la îndemână pe care l-am întâlnit despre subiect. Se poate să fi fost şi altele mai detaliate, însă nu am avut norocul să le găsesc, aşa că-l iau pe acesta ca sursă pentru ce urmează. Şi anume, segmentul lui Adrian Ciubotaru. Tomata relatează aşa:

Ce insemna sa fii blogger bun in 2005-2006?
– Sa scrii bine.
Ce inseamna sa fii blogger bun in 2011?
– Sa scrii bine.
– Sa ai un stil personal.
– Sa ai idei coerente.
– Sa fii activ (nu reactiv).
– Sa fii prezent in SM.
– Sa faci networking.
Sa faci evenimente.
– Sa dezvolti proiecte online.
– Sa ajuti comunitatea.
– Sa oferi consultanta.
– Sa construiesti un brand personal.

Bloggerul trebuie sa fie: scriitor, cititor, documentarist, antreprenor, entertainer, om de comunicare, om de vanzari, bun negociator, popular, consultant, leadership, sofer, fotograf, dtp-ist, copywriter, dansator, bun la biliard, fripturist, recuperator.

Care sunt mizele bloggingului? Profesionalismul. Generarea de povesti. Valoarea sociala. Accesarea unor experiente noi. Dezvoltarea personala. A lasa ceva in urma ta. Lider de opinie.

Bloggerii sunt deja celebritati media. Cand sunt invitati ca speakeri, simpla lor prezenta valideaza importanta evenimentului. Incep sa devina cunoscuti si sa atraga oameni care vin doar sa-i auda pe ei.

(edit: accentuarea îmi aparţine; prezentarea se găseşte şi pe blogul bloggerului Adrian Ciubotaru)

În mare, sunt de acord cu tot ce nu-i îngroşat. Cu măsură. Când, în ultimii ani, a devenit însă “facerea de evenimente” condiţie obligatorie pentru succesul în blogosferă? Nu mă înţelegeţi greşit, sunt absolut şi total fericit că lumea organizează diverse evenimente, întâlniri, chermeze, conferinţe şi pişcotăreli, însă nu le consider condiţii obligatorii pentru a te putea numi “blogger bun” în 2011. Da, câştigi recunoaştere, câştigi capital de imagine ca organizator, ca om de social media, ca apartenent de top în marele circlejerk numit blogosferă (din care sunt mândru că fac parte, de altfel), câştigi bani, campanii, poate te angajezi la multinaţională sau îţi clădeşti portofoliu pentru agenţia pe care urmează să o deschizi. Dar astea toate sunt treburi diferite de a fi un blogger bun.

La fel cum pe Badea faptul că e vedetă la televizor nu îl face un blogger bun, nici pe mine nu mă face un blogger mai bun faptul că am cântat la un eveniment de online sau că şmotruiesc podeaua pe la evenimentele din Timişoara. Mă face un om mai bun, un specialist mai bun, un muzicant mai bun, un om mai cunoscut, o mică vedetă, însă nu mă va face un blogger mai bun. Îmi va creşte traficul cu linkurile de la câteva mulţumiri şi laude, însă cam atât. Corelaţia dintre unii bloggeri buni şi faptul că ei creează evenimente e coincidenţă. Dovedeşte doar că omul ăla are mai multe înclinaţii şi abilităţi, fie că e blogger sau nu, fie că e expert social media sau organizator de evenimente.

Acum vă rog să mă scuzaţi, trebuie să fug la un eveniment făcut de Zoso, Arhi, Visurât, Groparu şi Daily Cotcodac. AH, STAI…

4 thoughts on “De ce nu-s eu A-lister

 1. Nu orice jucator bun ajunge si un antrenor de exceptie.

  Un specialist bun e ala care stie sa faca ceva foarte bine. Zilele trecute am citit povestea de inceput a Pizza Hut. Erau 4 amici si fiecare facea ceva: unu invartea blatul de pizza, unul punea sosul pe blat, altul baga la cuptor si ultimul facea vanzarea. Fiecare era o rotita stabila intr-un angrenaj in crestere.

 2. Ovi draga o sa facem noi un eveniment de-o sa stea mitza blogosferica-n coada si-atunci vezi cu devii un A+lister. Pana atunci vezi cum prinzi know-how-ul de la astialalti.

 3. Deși nu mă temeam că noul val de bloggeri se vor apuca să facă evenimente pe bandă rulantă, mă bucură precizarea ta.

  Lista se referă la lucruri pe care – de-a lungul timpului – le-am bifat, a trebuit să le bifez și le-am observat în jurul meu.

  Când ai propria ta nișă, la un moment dat, vor apărea și evenimentele specifice.

  Scoate, te rog, Daily Cotcodac de acolo, au avut cel puțin un eveniment de lansare acum ceva vreme:)

 4. Futu-i! Cu nişte mici excepţii, aş putea fi A-lister. Am până şi evenimentu’. Îi lunar chiar! :)))

  Da’ Ovi, dacă vrei, te las să faci tu Schimbu’ de cărţi într-o lună şi poţi să bifezi şi asta pe listă. Organizator/guest star.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.