Românii sunt un popor ce se urăşte pe sine. Îşi urăşte vecinii, şefii, conducătorii şi, pentru o bucată de pământ şi o casă moştenire, îşi urăşte familia. Pe români, însă, îi sensibilizezi dacă apelezi la patriotism. Ce-a zis ăla, mă, de mine? Păi să-l bag în pizda mă-sii, frate, mă duc peste el în casă şi-i bat copiii.
Românii sunt descurcăreţi. Găsesc soluţii. Zic italienii că suntem ţigani? Să le dovedim că nu e aşa? Hai mai bine să facem să pară că n-o fac. Campania ROM e una deşteaptă, din punctul de vedere al clientului. Să vezi câte hituri o să facem şi ce rată de engagement şi ce răspuns o să avem şi câte premii o să luăm cu ea. Pentru că, da, e eficientă: măreşte încrederea în sine a românului mediu, respirător pe gură, dându-i senzaţia că în momentul în care caută “românii sunt deştepţi” pe Google, a rezolvat problemele poporului său. Ceea ce nu-i chiar corect, pentru că sunt sigur că toate stereotipurile astea nu s-au încetăţenit din răutatea francezilor, italienilor, britanicilor, spaniolilor sau a maghiarilor.
Peştele de la cap se-mpute. Românii se urăsc între ei. Moldovenii se îmbată şi violează babe, vin cu trenul la noi în oraş şi ţipă “sârmă, bă!”. Oltenii sunt proşti, au coatele ascuţite, vorbesc repede şi ne iau nouă locurile de muncă. Bănăţenii sunt mândri, făloşi şi au complexe de superioritate. Ardelenii sunt înceţi şi nu poţi să pui bază-n ei. Iar bucureştenii, vai, aceşti mitici, care-s toţi ţigani, toţi venetici de prin toată ţara, care se cred buricul României şi, dacă stai de vorbă cu ei, te bat şi-ţi fură ceasul.
Pe hârtie, e o campanie mişto. În practică, însă, e doar un duş cu apă călâie, cu rezultate contabile. Pentru că e simplu: nu rezultatele din Google influenţează străinii, ci ele sunt influenţate de căutările străinilor. Sugestiile alea sunt rezultatul multor căutări, care sunt rezultatul propriului nostru comportament şi al gestionării propriei noastre imagini. Degeaba schimbi (presupunând că, într-adevăr, poţi s-o faci) rezultatele, e exact ca şi cum ai ascunde o grămadă de gunoi sub covor. Ştii că e acolo şi oricine poate vedea clar că sub covor e o grămăjoară de ceva.
Găsiţi-mi unul care crede că această campanie va avea un efect pozitiv asupra imaginii românilor în lume şi-l mănânc.
Sefule, stii ca te iubesc ca pe un frate care canta mai bine si mai tare :))
Ai dreptate din punct de vedere tehnic, daca vrei, in ce zici. Asa suntem si asa ne facem noi pe noi sa fim pe google.
Dar ideea campaniei, zic eu, si motivul pentru care m-am bagat in ea nu e ca sa aratam noi ca suntem altfel, ci sa aratam ca exista macar CATIVA romani altfel decat ne arat google.
Si sa ne gandim, macar pentru cateva minute, la acei CATIVA romani faini.
Este, daca vrei, copromisul simpatic si de suflet pe care il facem si atunci cand ne uitam la reclama cu Heineken si camera aia frigorifica si ne place de foioioioi, dar stim ca noi nu o sa avem niciodata aia :D
Cat despre ROM, eu am fost unul din cei mai duri contestatari ai fostei lor campanii, aia cu steagul. Dar de data asta mi-a placut spiritul acestei campanii si faptul ca… am zis ce era de zis mai sus :)
Concluzie: ai dreptate perfecta in ce zici. Dar zau daca te ajuta cu ceva la coracon :)
Dan Lucian Ștefancu apreciază asta.
Şefule chinez, ştii că şi eu te iubesc tare :)
Ce încerc eu să zic, şi poate nu-mi iese, e că putem DOAR să ne arătăm nouă, românilor. Să îmbeţi poporul cu sifon spunând că vei face o diferenţă în afara graniţelor mi se pare nedrept pentru toată lumea. Ştiu că avem CÂŢIVA români faini, că noi suntem doi dintre ei :D însă dacă ăsta e scopul campaniei, atunci implementarea e puţin greşită.
Zic şi eu :)
Încă ceva: nu contest campania în sine. DPDV al unui “specialist în comunicare” de nota 10 ce sunt, aprob pozitiv, ca să zic aşa, cum am aprobat teoria primei campanii. Da’ mno, şi aia mi s-a părut o formă frumoasă cu un fond şubred.
@Ovi
Mah, e asa de fain cand putem discuta de pe pozitii diferite fara sa ne spurcam :)
Caci e clar ca in aceasta privinta avem abordari diferite. Si e si mai clar ca amandoi avem dreptatea noastra :))
Dar e bine sa acceptam ca nu suntem de acord si sa ne vedem de bere cu drag si spor cand ne vedem :D
Io as mai sta sa comentez aici dar nu mai pot de pupaciosul asta de zic, sa-mi tunez iphonele sa mi-l tunez… =))
E, vezi? Suntem doi români deştepţi :))
Ai si nu ai dreptate. Ai dreptate pentru ca romanii sunt in toate felurile naspa pe care le enumeri, dar in acelasi spirit “optimist” putem spune despre belgieni ca sunt violatori de copii, despre englezi ca sunt betivani notorii si asa mai departe.
Nu ai dreptate pentru ca nu cred ca asta e ideea campaniei. Ideea e ca prin articolele noastre sa incercam sa ne concetram pe ceilalti romani, care crede-ma ca exista si nu sunt atat de putini pe cat se pare.
@Chinezu: Lol, acu realizez că cei doi români deştepţi suntem un sîrb şi-un chinez :))
Dar cel mai relevant e că, în final e o campanie publicitară, nu una socială… și din punctul ăsta de vedere, cred că își va atinge scopul
Sirbule, ma simt nevoit sa nu-ti dau dreptate. Noi romanii avem o reputatie nemeritata in lume. Daca doi tigani violeaza o femeie in Italia suntem toti catalogati criminali. Daca insa un italian taie doi-trei romani la noi in tara, e ok. Se mai intimpla.
Oare de ce ne pare noua ca NOI sintem cea mai naspa natiune din univers, ca oriunde e mai bine ca in Romania? Nu zic, avem probleme destule pentru inca 100 si ceva de ani.
Am fost prin strainatati si am cunoscut destui oameni. Fiecare popor are hibele si probleme sale.
Apropo, daca faci o cautare similara pentru alte natiuni, o sa vezi ca nici ceilalti nu-s vazuti mai bine pe Google.
Whiteman, îţi înţeleg perfect punctul de vedere. Problema mea e că această campanie e direcţionată greşit: nu va schimba imaginea românilor în lume şi nu va insufla mai mult patriotism în inimile românilor.
Promovează doar “şmecheria” românească: “frate, ce, crezi că m-am schimbat? pe dracu, da’ i-am făcut pe fraieri, acu când ne caută pe internet are impresia că suntem mişto”
De acord. Noi vom ramine la fel, se va schimba (poate) doar modul in care vor aparea sugestiile Google pentru cuvintul roman.
Din pacate nu ai cum sa schimbi mentalitatea unui popor doar modificind niste cuvinte cheie pe internet.
Salut Ovi!
Nu vreau sa fiu eu tapul negru si o sa expun cateva idei din experiente personale.
Google Drop Down Suggestions foloseste un algoritm destul de “ciudatel”. El nu se bazeaza doar pe ce cauta lumea pe Google. Iti garantez eu ca nu cauta multa lume “romanii sunt paduchiosi”.
De cateva saptamani urmaresc in fiecare zi Google Trends si Insights ca sa fac o analogie cu Google Suggestions si nu da bine. In sensul ca daca in Google Trends termenul “top” este “how to make love”, implicit cand scrii pe Google “how to(..)” ar trebui sa’ti apara la sugestii continuarea de “make love”. Dar apare cu totul altceva.
Ideea e ca sugestiile astea vin de la articole, bloguri, jurnale, etc, care contin termenii respectivi.
Daca siteuri cu influenta foarte mare scriu un articol despre romani si nu zic in mod special fraza “romanii sunt prosti” ci in tot articolul intervin termeni precum “romani” “tigani” “sunt” “rahat” “de”, e foarte posibil ca atunci cand scrii pe google romanii sunt, sa’ti apara mai departe de rahat.
Nu stiu cat de ok am explicat dar o mica concluzie ar fi ca nu tine neparat de cautarea oamenilor ci mai mult de siteurile cu o influenta mare.
Bai Ovi si Chinezu,
Inductie matematica: daca a = b si b = c, atunci a = c. Aplicand asta la cazul vostru, Daca Chinezu = roman (???hai, fie!) destept si Ovi = roman destept, iar campania ROM e facuta pentru romani destepti, atunci campania e despre voi, nu despre aia care ciordesc in franta. That simple!
#truestory :))
Cred ca surpriza cea mare va fi cand se va constata ca nu asa se schimba Google suggestions…
In rest, cred ca e o campanie care va prinde la romani. Felicitari celor care au facut-o. Totusi nu as putea sa cred ca ei nu stiu ca nu asa se schimba Google suggestions, asa ca ma astept – cel putin – sa “apara” o schimbare de strategie la un moment dat :))
Salut, am inteles ca scopul final al acestei campanii ar fi sa fim prima tara care ii da importanta maretului gugal. Ca restul povestii e o mare betie cu apa de ploaie e altceva.