Ţară mică, oameni cum ţi-o fi norocul

Circulă azi pe interneţi o altă campanie de promovare a României în afara graniţelor sale. O puteţi admira în toată splendoarea sa aici; ideea principală e: “Ştiaţi că un român a inventat avionul/insulina/computerele/etc? Vizitaţi România. Ţară mică, oameni grozavi”.

Cu riscul de a părea, zilele astea, un hater, vă voi explica de ce o consider o campanie ineficientă. Menţionez de la bun început că nu ştiu dacă e doar concept sau e campanie în curs de derulare şi că nici nu ştiu cât de veche e. Azi am găsit-o, mai mult nu ştiu.

1. În turism, vedeta nu sfinţeşte locul. Turistul nu e convins de locuitorii de seamă ai unei ţări sau regiuni. Când a fost ultima dată când aţi hotărât să mergeţi să vizitaţi Croaţia pentru că de acolo era Nikola Tesla, cel care a pus bazele electricităţii aşa cum o ştim azi? Sau când a fost ultima dată când aţi decis să nu mergeţi în Austria, că acolo s-a născut Hitler?

2. Relevanţa turistică a realizărilor din campanie este zero. A inventat insulina? A pus bazele ciberneticii, făcând posibilă scrierea articolului de faţă? Felicitări! Să îi facem eroi naţionali şi chiar sfinţi, nu mă opun cu nimic. Dar nu văd legătura Nadiei Comăneci, mutată de multă vreme din România, cu turismul Românesc. Cu ce mă convinge pe mine, neamţ, englez, ungur sau finlandez, că un personaj născut pe pământ românesc a inventat avionul, în alegerea destinaţiei mele de vacanţă?

3. România are enorm de multe calităţi, din punct de vedere turistic, însă locuitorii ei nu sunt una dintre ele. Mănăstiri, castele, păduri, mare, munte, transfăgărăşene, urşi la ghenă, podgorii, ţuică tare, zaibăr dulce, Vămi Vechi şi Roşii Montane, le avem pe toate. Nu poţi argumenta, însă, că mai presus de toate astea sunt oamenii. Pentru că nu e aşa: suntem un popor de bătăuşi, aprigi la mânie, corupţi şi escroci, cu prea puţine excepţii ca să conteze în alegerea destinaţiei turistice.

Discutaţi, vă rog.

15 thoughts on “Ţară mică, oameni cum ţi-o fi norocul

 1. N-are rost. Măcar dac-o ziceau pe aia cu românii sunt ospitalieri… poate că mai avea vreun dumnezeu, da’ atunci ar fi trebuit să le bage pe nas celor care activează în turism ospitalitatea.

  Campaniile astea îs din ce în ce mai cretine. Serios.

 2. @Cârtiţoiu’: Pe aia cu ospitalierii nu ar fi putut s-o bage, că era reclamă mincinoasă (serios, românii ospitalieri sunt la fel de excepţii ca şi câinii ce nu-şi ling…). Ăştia suntem, cu asta defilăm. Cu populaţia model cartof. Partea bună e sub pământ.

 3. eu va propun o alta campanie:
  “Romania, o tara minunata. Primiti-i locuitorii la voi ca ea sa ramana asa.”

 4. Campania are potenţial totuşi. Ar putea ieşi ceva dacă, pe lângă enumerarea unor mari români, s-ar lansa şi o invitaţie concretă de a vizita locurile în care au trăit oamenii respectivi. Adică nu doar “Românul Xulescu a făcut aia. Vizitează România!”, ci “Chestia aia care ajută ţ-şpe milioane de oameni, a fost făcută de un român. Hai să vezi satul în care a mers la şcoală, maidanul pe care şi-a julit genunchii, casa în care a trăit şi a creat” etc.
  Cum spuneai, doar faptul că au trăit acolo nişte nişte interesanţi, nu face o ţară atractivă d.p.d.v. turistic. Invitaţia trebuie să fie mai specifică.
  În concluzie, ai şi tu dreptatea ta, dar campania poate reprezenta un punct de plecare pentru un succes turistic. :) Idei bune există, aplicarea lor lasă de dorit.

 5. Mie imi place ideea chit ca nu o sa sara hoarde de turisti pe noi. E draguta si impresionanta, dar nu cred ca va trece de stadiul de informare. Oricum, nu stiu ce campanie atata de tare s-ar putea face incat chiar sa vina turisti din moment ce ne purtam ca naiba cu ei si romanii + tiganii nostri fac numa’ tampenii prin Europa…

 6. Eu o vad mai mult ca pe o campanie care promoveaza faptul ca romanii sunt si oameni ok si nu sunt numa tigani, hoti sau tarani, astfel poate schimband parerea strainilor, si nu numai, despre locuitorii tarisoarei noastre. Nu este cea mai buna campanie de atragere de turisti dar este una draguta, care arata ca Romania e acolo si ca poate nu este atat de nesemnificativa si datorita oamenilor care sunt in ea. Stiu ca si eu am trecut printr-o faza de genu cand am mers in Bulgaria si toata lumea imi spunea: “nu te du cu masina ca ti-o fura, nu te du ca e periculos, ca sunt necivilizati, ca e mai rau ca in Romania… (ultima ma distrat tare :)))” Pentru multi conteaza si locuitorii unei tari pe care au de gand sa o viziteze… si e o campanie mai mult de spargere a unei paradigme. Florin Puscas sunt de acord cu tine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.