Iniţial, am vrut să denumesc articolul ăsta “Dezinformmedia de Bihor”, dar nu vizează doar Bihon-ul.
Anul acesta, presa orădeană a descoperit bloggerii şi, din câte umblă vorba-n târg, nu le-a prea plăcut. Timp de trei săptămâni, cât a ţinut festivalul, au dat vina pe noi că ei n-au mai primit câte 16 acreditări per redacţie, au tras pe toată lumea la răspundere că de la cine şi din ce bani am primit noi iPad-uri şi, în principiu, au fost arţăgoşi şi slab reprezentaţi în teren.
Nu poţi, ca jurnalist adevărat, să scrii că au fost “câteva sute de orădeni” la festival, în condiţiile în care doar în faţa scenei sunt peste 3000, fără a-i număra şi pe aceia care-şi umplu burdihanele. Nu, faptul că tu ai fost la ora 18 la festival, iar lumea s-a strâns după 20:30, la formaţiile mari, nu e o scuză pentru tine.
Nu poţi să te consideri ziarist de cultură sau eveniment, în momentul în care debitezi o astfel de inepţie (e de aici, accentuarea cuvintelor fiind a mea):
Cu excepţia câtorva sute de tineri aşezaţi chiar în faţa scenei, orădenii nu păreau să asculte concertul din faţa lor, ci mai degrabă să bea sau să socializeze, lucru care l-a făcut pe solist să repete de câteva ori: “Oradea, nu se aude nimic!”.
Nu poţi să te consideri în niciun fel jurnalist în momentul în care, în două articole diferite, scrii că (parafrazez) “publicul a fost amorţit de la băutură, preferând să bea decât să stea la concerte”. Nu înţelegi conceptul de “festival”, care înseamnă mai mult decât concert, înseamnă experienţa completă a tot ce înseamnă manifestarea asta: concert, teatru, mici şi bere, castane coapte şi vin fiert, tiribombe, suveniruri, nimicuri artizanale şi papuci pufoşi. Lumea n-a fost chemată la concert, ci la festival.
Ce m-a dat cu totul pe spate, însă, e următorul paragraf:
Bloggerii oradeni si-au facut si ei simtita prezenta in cadrul concertelor Toamnei Oradene. Acestia nu s-au sfiit si au reusit sa intretina atmosfera in fata scenei in toate cele 3 zile ale concertelor impiedicand privirile oradenilor care se aflau in primele randuri. Organizatorii au decis, in premiera, sa acorde acreditari si pentru acestia. Lucru putin bizar avand in vedere faptul ca acestia au participat si au prezentat evenimentele in functie de preferinte.
~ Bihon
Nu e nimic bizar în a chema şi a acredita nişte oameni care îţi deschid o poartă către un anume tip de public, care au capacitatea de a îţi promova evenimentul în plan mult mai larg decât o face presa orădeană. Nu e nimic bizar în faptul că aceştia au preferinţe. Asta aşa, ca o paranteză doar, că bloggerii orădeni au fost prezenţi la toate evenimentele din cadrul festivalului (dând 100% pentru festival, incluzând împărţirea pliantelor pe stradă pentru acesta), chiar şi la alea la care voi, sfânta presă, nici nu v-aţi sinchisit să ajungeţi 10 minute. Ca să nu mai zic că, în tot week-endul ce a trecut, doar Connect-R v-a putut scoate din casă, în rest aţi fost absenţi total din zona festivalului.
Cât despre legenda celor şapte oameni care au stat în faţa scenei şi au “împiedicat” orădenii să se bucure de festival, numai de bine!
cu ce e mai bun decat un blogger un astfel de ziarist?
Nu înţeleg întrebarea :)
de ce crezi ca un astfel de ziarist se crede mai bun/mai presus decat un blogger?
Bai, stai putin. Cum adica “peste 36 de milioane de români citesc zilnic acest blog”?
Nu pot sa nu rad cand vad commenturile =))
@Maka: din cauza factorului de necunoscut. Nu cunosc cultura blogging-ului şi a new media. Rezumat simplu în vorbele lor “Cine-s, mă, pulifricii ăştia, de au acreditări?”
@Gogu: diaspora. De-aia cade serverul des.
De bun simt, si fair play ar fi ca inainte de a scrie un asemenea articol sa mentionezi ca atat tu, cat si ceilalti bloggeri care ati participat la evenimentele de la toamna oradeana ati fost platiti. Habar n-am cu cat, si nici nu-mi pasa. Ati fost platiti pentru a promova acest eveniment. Si e un lucru absolut normal. Dar in felul asta se creeaza o impresie de ansambla asupra problemei. Lipsa oamenilor de care scriu cei din presa va pune pe voi intr-o postura delicata, din moment ce tocmai voi erati responsabili de promovare, adica de aducerea oamenilor la evenimente. C-ati reusit sau nu s-o faceti, habar n-am. Dar e de mentionat ca asa cum ei pot scrie lucruri din frustrare, asa si voi scrieti dintr-un interes material, caci altfel ma-ndoiesc ca te-ai fi deranjat tu cu ce s-a intamplat la toamna oradeana.
@Gogu Kaizer: dupa ultimele informatii sunt mai multi de 36 de milioane. Majoritatea il citesc de mai multe ori pe zi :)
Presa simte ca-i fuge covorul de sub picioare si reactioneaza…aiurea.
Despre blogeri poate ar trebui raspuns cateva intrebari:
Acreditarile pentru blogeri inseamna si drum, protocol, cazare si alti bani pentru cei din afara orasului Oradea? Cei din Cluj, Hunedoara sau Timisoara au venit pe banii lor?
Bai desteptul pacii care nu stii sa te semnezi: n-a fost platit nimeni. E greu sa crezi ca niste oameni fac niste lucruri din pasiune, nu?
Apropo, Ovi a venit pe banii lui weekendul asta. E ciudat ca unii oameni platesc ca sa mearga la evenimente,a?
Ce imi plac anonimii curajosi.
@blabla: stai puțin că eu cred că-mi scapă ceva aici… Jurnaliștii nu-s plătiți să-și scrie articolele?
Ma Ovi, totusi, cate iPad-ri ati primit? Unu’ sau doua?
@blabla: iti spun eu: 250 de euroi pe zi, cazare de 6 stele si beutura si mancarica gratis cat putea duce burta. Din informatiile mele, presarii care trebuiau sa scrie despre eveniment, au refuzat remuneratia si au facut-o gratis. De aceea au fost atat de prezenti. Sau poate nu?
@nebuloasa Cum vad ca ai folosit pluralul inteleg ca ma bagi la categoria anonimi. Pana una alta eu sunt Ardelean Mihai si am dat un mail valid. Vrei si facebook sau buletin scanat? Tu esti “nebuloasa” si nici macar la tine pe blog n-ai numele real.
Sigur, sunt hater dar nu cred ca vin blogeri din alte orase si scriu la ei pe blog articole despre Toamna Oradeana fara niciun ban sau alte “foloase”. Mi se pare normal sa nu fie gratis si nu vad de ce nu se asuma asemenea chestii. Daca e gratis din ce traiesc blogerii astia? Aci vorbesc de cei care nu sunt din Oradea.
@nebuloasa, uneori se-ntampla ca oamenii sa nu cada de acord. Ca atare-si permit sa se si contrazica, dar toate astea pe-un ton civilizat, unul care tie ti-e strain, ca atare da-mi voie ca de acum incolo sa te ignor. Si da, imi permit luxul de a fi anonim. Nu lucrez nici in presa si nici blogger nu sunt, asadar, as putea avea o parerea cat de cat obiectiva. Ca nu se-ntampla sa coincida cu a ta, ghinion.
@razvan t cojola, ba da, sunt. Eu n-am spus decat c-ar fi normal si logic sa se specifice faptul ca si bloggeri au avut parte de unele beneficii materiale. Fie ca vorbim de ipad-uri, cazare gratis etc. Tin sa mentionez ca condamn alegerea organizatorilor de a-si promova evenimentul strict pe bloguri si compensarea acestora intr-un fel sau altul. Iar daca n-a fost asa, eu imi cer scuze.
Daca makavelis care a venit in primul week-end n-a primit un ipad moca, eu imi cer mii de scuze si-nseamna ca sunt prost informat.
Oricum, e amuzanta atitudinea. N-am sa pricep niciodata de ce parerile ce difera deranjeaza atat de mult, chiar daca sunt argumente si sunt si pe-un ton de bun simt.
Apropo, nebuloasa, lucrurile nu se mai fac demult din pasiune pe bloguri, se fac pentru bani. Ca tu-n mod sigur nu te hranesti cu pasiune, si nici tigarile-n abc nu ti le platesti cu pasiune.
@blabla: si eu nimic? chiar asa, nu merit atentia ta? :(
Da, recunosc, am fost platiti.
Sent from my “Toamna Oradeana” iPad.
deci in sfarsit un blog cu o pereche de oua!
@blabla: trebuie sa profiti de prostia unora. am aflat ca presarii din Oradea sunt stresati ca noi, bloggerii veniti din alte orase, am primit iPaduri, si m-am bagat in jocul lor de copii facuti pentru alocatie. Nu am primit nici iPad, nici bani, nici cupoane de reducere la Zara, nici bilete pentru tratament la Felix, nimic din ce crezi tu.
Nu vreau scuze, lasa-le pentru oamenii importanti din viata ta, insa mi-as dori sa te gandesti ca poate exista bloggeri care sunt pasionati de treaba asta. Doar sa te gandesti ca e posibil. Pentru mine e suficient
@Ardelean Mihai: este problema ta ce crezi, insa, in lumea asta sunt oameni pentru care banii nu sunt totul. Dar banuiesc ca tu nu faci parte din aceasta categorie.
Desigur, n-are rost sa ncep sa explic ce inseamna asta cu “personal branding in social media”, vizavi de comentariul despre numele folosit pentru a comenta pe un site. Da, esti un anonim, din punctul meu de vedere.
Eu am expus faptele pe blogul meu. Daca doresti sau nu doresti sa crezi ce scrie acolo, tine strict de convingerile tale.
@blabla: in continuare esti un anonim fara voce :)
@blabla şi @Ardelean Mihai: nimeni n-a primit bani sau bunuri materiale, iar logistica venirii bloggerilor din ţară a fost un efort colaborativ între organizatori, sponsori, Nebuloasa şi mai ales bloggerii orădeni, pentru a îmbrăţişa noile medii.
Eu am fost, împreună cu jumătatea-mi, de două ori, însă a doua oară am fost pe banii mei – contrar aparenţelor, nu trăim toţi din blog. Ba mai mult, sunt penibil de puţini cei care trăiesc doar din blog, iar ăia nu-ţi vin moca să stea în frig şi ploaie să-l vadă pe Connect-R cum cântă de pe iTunes. Am venit a doua oară special pentru festival, pentru a participa la el şi, da, pentru a scrie despre el. Aşa cum scriu despre Sziget, Peninsula şi orice altă manifestare muzical-culturală la care particip. Pentru că – nu ştiu cât de des mă citeşti – astea sunt pasiunile mele şi încerc să mă bucur de ele.
sunt dezamagit. Si io care chiar vroiam sa ma fac blogger de succes, sa prind si io gratis niste bilete de tratament la namol la Techirghil! Makavelis mi-ai naruit toate sperantele!
@Ovi: confirm, mai mult, afirm ca dupa revenirea de la Oradea, ai ramas dator cu o curatire interioara a atuturismului lu’ tac’tu :)
QED :)
As vrea doar sa spun ca pentru blogari deseori e suficienta pasiunea pusa de alti semeni de-ai lor intr-o treaba pentru a-i motiva si implica si pe dansii. Daca se ajunge la vreun folos material ca o noapte de cazare, bere, mancare sau ipad-uri simbolice e cel mult curtoazie organizatorica amestecata cu fictiune si basic trolling. Daca un eveniment nu are o samanta de scandal e mai usor de ignorat. Asa ca nimeni nu poate spune ca “n-a auzit de Toamna Oradeana”.
Si exista o diferenta intre a chema un blogar de la 300 de km sau un jurnalist local. Una de factura exotica.
@blabla
Păi hai să o luăm logic:
Ca organizator, vezi că de ani de zile presa scrie ampulea despre evenimente, cu greșeli crase și fraze care dezinformează. Mai mult, articolele în unele cazuri sunt făcute ”să fie”, așa – de umplutură.
Te saturi la un moment dat de asta și te îndrepți spre Internet, unde mergi la target: adică fix ăia tineri, fix ăia care stau pe rețele de socializare și răspândesc vestea de 10x mai rapid decât un ziar bășit în care coana Lena își învelește iarna cartofii.
În 2011 trebuie să fii efectiv idiot să mai apelezi la presa scrisă ca să promovezi ceva, când mai bine vorbești cu 20 de oameni care, cumulat, au trafic de cinci ori mai mare decât ebihoreanul.ro sau bihon.ro.
Și-atunci de ce anume condamni alegerea organizatorilor? La modul serios acum: ce te ajută mai mult la reclamă? 20-30 de bloguri cu câte 5000 de unici (fără a mai socoti reclama pe Facebook) sau trei ziare cu tiraj de 20.000 de exemplare?
@nebuloasa Inteleg f. bine faza cu brandingul personal. Apreciez efortul tau si al celor care au muncit pe rupte pentru #to2011. Mi se pare aiurea reactia jurnalistilor bihoreni.
Pe de alta parte eu am intrebat daca blogerii au primit ceva si in loc sa raspunzi m-ai facut “destept” si anonim. Nu era o acuzatie ci doar vroiam sa stiu ca sa nu te intreb aiurea urmatoarele:
De ce il aduci pe Visurat cand n-a promovat deloc evenimentul? Care-i promovarea pe care o face tvdece cand pune pe blog doua interviuri postfactum si un articol despre trolatul in tren…pe banii tai. Promovarea se face inainte si nu dupa eveniment.
Miezu e ca nu ma intereseaza cati bani ia sau nu un bloger ci daca isi face treaba pentru care e chemat.
apropo…ia-l pe designerul.ro sau pe bogdanul.ro ca exemplu de promovare…ca aia au “blogat”, au dat pe twitter si pe facebook despre fiecare eveniment inainte si dupa, plus ca au scris si inainte sa inceapa to2011 folosind hashtagul. Aia merita vouchere si alte bunatati!
TVDece au facut un lucru extraordinar: au venit cu o idee de continut pentru cele 2 seri in care au fost prezenti la manifestari, si anume sa intrebe trupele cum se promoveaza prin social media. E un subiect de larg interes.
Toti bloggerii prezenti la eveniment merita felicitati si laudati pentru efort, nu doar unii.
Subiectul ala e de larg interes din punct de vedere social media si nu al festivalului. Oricum chestia aia putea-i sa-i intrebi si tu. Chemi blogeri pentru traficul lor in speranta ca daca ei scriu bine lumea o sa vina la eveniment.
Ai dreptate. Tu trebuie sa-i feliciti pe toti si sa-i chemi la anul pe cei care au fost cei mai buni. Intre timp noi astialalti nu traim in comunism si ne permitem sa ne dam cu parerea despre cei buni si cei mai putin buni.
Scuze Ovi ca ti-am stricat aci postul. I’m over and out.
Ardelean Mihai: Nu discut daca ti-a placut sau nu, cum am scris noi pe blog sau mai bine spus cum am ales sa prezentam noi festivalul. E o chestie de gust pana la urma. Vreau doar sa te anunt ca am publicat chiar dupa concert, in dimineata urmatoarea. Nu post eveniment cum spui tu.
@Ardelean Mihai: Pe de alta parte, intelegi ideea de a livra continut diferit? Multumesc pentru atentie, am incheiat discutia.
@Razvan, s-a strecurat o greseala acolo. Corect era “Tin sa precizez ca NU condamn…”
ufff. sper ca s-a terminat