Nu toate artele sunt create egal

“Aoleu, cum n-ai citit cartea aia? Toată lumea o ştie, incultule!”

Există mult mai multe şanse să auzi treaba de mai sus decât există şanse să auzi “incultule, cum de nu ştii melodia aia, că toată lumea o ştie”. Acum, că pierde teren din greu, literatura e singura artă pentru care poţi fi răstignit dacă nu eşti la curent cu ea. N-are nimeni nicio problemă cu tine dacă n-ai ascultat al doilea album solo al lui Gică Petrescu, da’ dacă n-ai citit Alchimistul* ai la fel de multă valoare social-culturală ca un şofer de RATT. La fel, e OK să nu fi văzut A Clockwork Orange, că doar e un film greoi şi nu oricine-i cinefil, însă “prozofil” trebuie să fii din oficiu, că aşa-i regula. Se organizează tot felul de acţiuni pentru a încuraja consumul de carte, însă nu văd niciunde “Sculpturi Urbane” sau “Schimb de Hărţi”, flashmob-uri în care hipsterii să stea cu tablourile în braţe pe trepte la Universitate sau ceva.

De unde discriminarea asta? De ce e cartea arta superioară?

*glumesc, ştiu că hipsterii literari îl urăsc pe Coelho ca pe nimeni altcineva

8 thoughts on “Nu toate artele sunt create egal

  1. E firesc să existe mai multe pretenţii “literare”, din moment ce Literatura e disciplină de bază în programa şcolară, studiată mai îndelung şi la un alt nivel decât muzica sau artele plastice.

  2. Pentru că, în primul rând, cititul ţine de alfabetizare. E la baza învăţării oricărei alte discipline. Cartea e văzută ca instrumentul principal în procesul învăţării, cuvântul în cel al comunicării, iar literatura, ca produs sublim al scriiturii. Desenul, muzica, sculptura sunt mai de nişă, sunt forme de exprimare complementare, dacă vrei. :) Ţine de evoluţia culturii în rândul maselor. Celelalte arte sunt pentru cei aleşi. :)

  3. La un schimb de tablouri m-as baga si eu…
    Anyway, sunt cu Corina la partea explicativa. S-apoi, tine si de raspandirea acestei arte. Oricum misto dilema.. indeamna la visare.

  4. da’ ce ai cu soferii de la RATT sau RATB. Crezi ca suntem mai prosti ca voi? Noi am citit legea circulatiei de care voi nici n-aveti habar.
    Desteptule !

  5. Call me a hipster,I hate Coelho.
    Pentru a recunoaşte sculptura,pictura sau muzica de 2 bani de cea de valoare,trebuie să ai o oarecare educaţie,că nu toată lumea se naşte cu o enciclopedie culturală în creier.Pe când o carte bună e uşor de depistat dacă ai minimul de inteligenţă să nu spui “ăăă..da’ poze n-are?”
    E şi mai accesibilă,pentru că nu poţi mereu să călătoreşti să vezi originale,şi nici pe google art nu e fun să te holbezi la un Rembrandt.

  6. si daca-i pana acolo, aia care or citit pana la capat Alchimistul, n-or citit o mie si una de nopti.
    (caci e furat de acolo, daca ma intelegi)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.