Încă o “americană”

În dulcele stil yankeistic, de a face legea în toată lumea, nu doar la ei acasă, partidul republican al Statelor Unite a dat o lege care:

1. te pedepseşte (ca cetăţean american) cu închisoare pentru consum de droguri – atenţie – în altă ţară. Adică dacă eşti în vacanţă în Cehia, Olanda sau Portugalia, unde e decriminalizat consumul şi posesia cantităţilor mici, şi consumi o ţigară cu cannabis, la întoarcerea acasă eşti pasibil de pârnaie.
2. te pedepseşte chiar dacă doar plănuieşti o asemenea excursie în scopuri recreaţionale.

Chestia asta se, practic, pişă pe tot ce înseamnă suveranitate a restului statelor lumii. Cum ar fi să-ţi ia Garcea permisul pentru că ai mers cu 300 km/h pe o autostradă care n-are limită de viteză (parcă erau prin Germania din astea), doar pentru că în România e 130 limita? Sau, când intri într-o ţară arabă, să faci puşcărie pentru că în urmă cu trei luni ai băut 7 beri în Budapesta? Doar mie mi se pare mai mult decât absurd?

(Sursa)

8 thoughts on “Încă o “americană”

 1. Nu e lege inca, get your facts straight. A trecut de comisia specializata, dar nu e inca lege (law), doar propunere (bill). Mai trebuie sa fie votata de doua ori SI aprobata de presedinte:

  http://www.govtrack.us/congress/bill.xpd?bill=h112-313

  Dar in orice caz chestia asta suge grav prin exprimarea defectuoasa, lovind si in terti inocenti. Teoretic e contra celor ce intentioneaza sa faca trafic cu droguri originare din SUA, in practica toata lumea e presupusa vinovata.

  Din cate vad se cam pregateste shitstorm pe tema asta .. :D

 2. A trecut de Congres? Eniuei, eu sunt mai curios cum au de gand sa aplice legea asta… Angajeaza cate un individ sa se tina dupa tine cand te duci in Olanda? Sau platesc vreo ghicitoare? Ca nu cred ca stau sa faca teste de sange la intoarcerea in tara..

 3. Mda… mi se pare doar mie sau sunt din ce in ce mai multe motive pentru care omul de rand sa se revolte ? Nu e o idee buna sa tot tasezi praful de pusca…

  @Cata Cindea, in cazul unor droguri am inteles ca e suficienta o analiza a urinii chiar si la 2-3 saptamani dupa consum…

 4. Te pedepseste si daca fumezi trabucuri cubaneze in afara Americii. (exista o lege care spune ca cetatenii americani nu au voie sa consume trabucuri cubaneze oriunde s-ar afla in lume).

 5. E normal sa fie asa, e prevazut in lege si la noi, nici macar nu e o lege speciala.
  Posibilitatea de aplicare a legii in afara teritoriului e alta problema…
  Citez din Codul Penal al Romaniei:

  Secţiunea I
  Aplicarea legii penale în spaţiu

  ART. 3 Teritorialitatea legii penale

  Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite pe teritoriul României.

  ART. 4 Personalitatea legii penale

  Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării, dacă
  făptuitorul este cetăţean român sau dacă, neavând nici o cetăţenie, are domiciliul
  în ţară.

  ART. 5 Realitatea legii penale

  Legea penală se aplică infracţiunilor săvârşite în afara teritoriului ţării, contra siguranţei statului român sau contra vieţii unui cetăţean român, ori prin care s-a adus o vătămare gravă integrităţii corporale sau sănătăţii unui cetăţean român, când sunt săvârşite de către un cetăţean străin sau de o persoană fără cetăţenie care nu domiciliază pe teritoriul ţării.
  Punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunile prevăzute în alineatul precedent se face numai cu autorizarea prealabilă a procurorului general.

  ART. 6 Universalitatea legii penale

  Legea penală se aplică şi altor infracţiuni decât celor prevăzute în art. 5 alin. 1, săvârşite în afara teritoriului ţării, de un cetăţean străin sau de o persoană fără cetăţenie care nu domiciliază pe teritoriul ţării, dacă:
  a) fapta este prevăzută ca infracţiune şi de legea penală a ţării unde a fost săvârşită;
  b) făptuitorul se află în ţară.
  Pentru infracţiunile îndreptate împotriva intereselor statului român sau contra unui cetăţean român, infractorul poate fi judecat şi în cazul când s-a obţinut extrădarea lui.
  Dispoziţiile alineatelor precedente nu se aplică în cazul când, potrivit legii statului în care infractorul a săvârşit infracţiunea, există vreo cauză care împiedică punerea în mişcare a acţiunii penale sau continuarea procesului penal ori executarea pedepsei, sau când pedeapsa a fost executată ori este considerată ca executată. Când pedeapsa nu a fost executată sau a fost executată numai în parte, se procedează potrivit dispoziţiilor legale privitoare la recunoaşterea hotărârilor străine.

  ART. 7 Legea penală şi convenţiile internaţionale

  Dispoziţiile cuprinse în art. 5 şi 6 se aplică, dacă nu se dispune altfel printr-o convenţie internaţională.

  ART. 8 Imunitatea de jurisdicţie

  Legea penală nu se aplică infracţiunilor săvârşite de către reprezentanţii diplomatici ai statelor străine sau de alte persoane care, în conformitate cu convenţiile internaţionale, nu sunt supuse jurisdicţiei penale a statului român.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.