Cu firma-n cap

Nu ştiu dacă e la modul general o expresie folosită în limbajul comun, însă în anturajul meu (adică în grupul în care mă anturez eu), a-ţi da cu firma-n cap înseamnă să te sabotezi singur. Ca de exemplu, a distruge ceva ce ţi-ai construit cu chiu cu vai doar aşa, într-un exces de chestie.

Cum ar fi RoBotzi.

De la Ovi Sîrb citire, să se consemneze: RoBotzi e cel mai mişto serial de animaţie online pe care l-am văzut în ultima vreme. În general – nu zic “românesc” pentru că e cam singurul. Prin personajele lui, prin expresivitatea lor, prin umorul atât subtil, cât şi de baltă/autobază, a prins o ţară întreagă în mrejele-i şi nu pare să-i dea drumul curând. Facem abstracţie de decizia de a rula exclusiv pe Vimeo, de decizia de a părăsi YouTube, de înjurăturile ieftine, de tot – ansamblul e cel care contează: e un serial original, cu multă personalitate şi umor.

Ei, găselniţa asta de 1 aprilie m-a dezamăgit. Nu doar pentru că, practic, e 60 de secunde de absolut nimic, nu pentru că numele episodului, “3,14 ZDA” e atât de original şi de amuzant încât îmi vine să mă las de surfing (ah, stai), ci pentru că e copiat fără jenă după Stickmen on Crack.

Când zic “copiat” nu mă refer doar la tranziţia dintre scene cu “televizorul” (bine, da, e o tehnică clasică folosită şi în alte situaţii). Nu mă refer nici la tehnica de a alătura mai multe scene scurte de câteva secunde pline de nonsens (practic, nu poţi patenta asta şi, oricum, Family Guy o face de 10 ani fără să-i înjure nimeni sau aproape nimeni). Peste astea poate pot trece cu vederea, că oameni suntem, că noi suntem români*, alea, însă peste poanta cu hamburgerul care pică pe roboţi chiar nu pot. Scena aia e iconică pentru Stickmen on Crack.

Ca distracţie, după ce vedeţi aici episodul 3,14zdii, uitaţi-vă şi la Stickmen on Crack (embeduiesc mai jos varianta cu toate trei “episoadele” una-ntr-una) şi lăsaţi-mi în comentarii părerile voastre.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ba3QPheW8mI

*conform Furdui Iancu, “suntem aici pe veci stăpâni”.

10 thoughts on “Cu firma-n cap

  1. Cum pula mea sa compari Robotzi 3.14zda cu Stickmen on Crack? This is fucking ludacris. Nu exista cadru epic pentru cele doua animatii ca sa le poti compara. La minuntul 1.05 din Stickmen mi-o tasnit salamu pe nas (da, mancam pita cu salam la ora 1 noaptea). Mi-e frica sa ma gandesc ce-mi tasnea daca eram in crack.
    Robotzi de 1 aprilie e o glumita.. discreta. Nu deranjeaza decat pe maniacii gen Ovisirb & Co (adica io). Si, poate, frate-su, da nu-s sigur.

  2. au copiat si altii :P e un pic inspirata. dar sincer eu nu cred in drepturi de autor… si alte chestii de cat la nume de marci. in rest… drepturile de autor induc regres in loc de progres. Brandul trebuie protejat , continutul nu…
    dar eu sunt un comunist, so they say!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.