Cine n-are bătrâni, să circule cu tramvaiul

Nu orice boşorog e Dumbledore sau Gandalf. Nu oricine a reuşit să treacă de o respectabilă vârstă, singura lui realizare fiind că n-a murit încă, e bătrânul acela înţelept la care se duce toată lumea pentru sfaturi de viaţă şi ghicitori aparent simple şi fără noimă, care vor avea sens mai târziu în film. De fapt, nici nu sunt mulţi aşa. Însă mulţi se cred aşa.

Zilele trecute, într-un tramvai, o fetiţă plângea după mama ei. Dar aşa, chinuit, că parcă nu-i mai venea să plângă, dar dacă tot era acolo… Tatăl ei (sau răpitorul ei, că nu exista nicio dovadă clară într-o direcţie sau alta) o ignora, sperând că tace, fără s-o cocoloşească sau s-o răsfeţe, că nu-i bine mereu. De vreo două ori i-a zis “te rog linişteşte-te” pe un ton ferm şi calm, mai mult de ochii lumii. Fetiţa se mai oprea, apoi îşi mai amintea că trebuie să plângă şi mai forţa o tură. Nimic foarte deranjant, dar nici liniştitor pentru noi, restul. Eu şi gagica făceam mişto că ăla nu e ta-su, ci un răpitor, da’ nu ştie aia mică cum să semnalizeze; două urâte ba râdeau, ba-şi dădeau ochii peste cap indignate de gălăgia copilului, în funcţie de cine se uita la ele, iar restul călătorilor erau prea preocupaţi să nu uite să respire.

Ei, în tot tabloul ăsta, o babă (ştiţi specia, din ăştia care circulă gratis cu tramvaiul şi îi găseşti acolo tot timpul) s-a trezit să apostrofeze ea fata, căci – nu-i aşa? – ştie ea că are puterea de a domoli un copil dacă-i zice “vaaaaaaai, ce copil răăăău”, fiind astfel mai puternică decât tatăl acestuia. Sau răpitorul, încă nu ştim.

Sunt decis ca, în momentul în care o bătrână străină îmi va apostrofa copilul (şi se va întâmpla, că îi mănâncă-n scaun şi nu se pot abţine să fie “simpatici”), îi voi zice şi eu copilului “uite, tanti asta care vorbeşte aiurea o să fie oale şi ulcele înainte să dai tu bacul”.

5 thoughts on “Cine n-are bătrâni, să circule cu tramvaiul

  1. e oribil in tramvai… uitasem cum e cu RATT-ul, plin de mosi si babe, si daca nimeresti si o conserva de tramvai (da, tramvai cu un vagon, cel mai oribil sortiment de mijloc de transport) la ora la care se merge la doctor, piata, platit curentul, luat pensia sau mai stiu eu ce fac… e horror.

  2. Si asa de saptamana viitoare sunt fara cartosanul care-mi permite sa conduc, RATT-ul imi va fi prieten. E bine ca-mi amintesti de atractiile transportului in comun :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.