Problema cu îngheţata

Prefaţă: oare e OK dacă unei vânzătoare de îngheţată îi zic “damă de cupă”?

Întotdeauna am să iubesc maşinile stradale de îngheţată cu manetă. Alea din care curge îngheţată în cornet, iar îngheţătăreasa roteşte cornetul ca să se facă un colăcel frumos. Pentru că mă scapă de una dintre cele mai dificile alegeri din viaţa mea: aroma îngheţatei. Maşinile astea au două arome: vanilie şi ciocolată. Mai sunt şi cele mai şmechere, cu două extra arome, de fructe, dar alea sunt rare. Alegerea e doar între vanilie şi ciocolată. E singura alegere care trebuie făcută. Alb sau negru. Bun sau rău. Rai sau iad. Există şi calea de mijloc, cu ambele, da’ aia e pentru panseluţe.

Cu îngheţata la cupă, însă, e cu totul altă problemă. Nu am niciodată o aromă preferată. Ştiu doar că n-aş vrea ceva cu gust de pepene, morcov sau peşte. Asta mă lasă cu vreo 20 de opţiuni. Pentru că, nu-i aşa, dacă e să îmi iau îngheţată, îmi iau dintr-un loc serios, cu vreo 20 de arome. Ei, indiferent că vreau o cupă, aşa, de gust, sau că vreau cinci, să mă porcesc, e greu. Oare vreau lămâie? Kiwi? Fistic? Frişcă? Ciocolată? Cireşe? Zmeură? Alune? Măr? Vanilie? Caramel? RedBull (serios)? Carne? Brânză? Ceapă?

Oare nu există o îngheţată cu gust de îngheţată?

12 thoughts on “Problema cu îngheţata

  1. Inghetata cu gust de lapte nu se poate numi inghetata cu gust de inghetata?Pentru ca inghetata se face cu lapte.Indiferent de aroma.Sau sa fie o inghetata cu aroma de gheata.
    P.S. Am repetat inghetata intentionat:)

    1. @Ina: mmmm, îngheţată… :))
      @Moldo: sunt şi altele mai bune ca aia de ciocolată :)
      @Trodat: păi da, da’ şi gheaţa poţi s-o faci cu arome (sfat: aia galbenă nu e bună).

  2. Daca ajungi prin Bulgaria iti recomand inghetata de capsuni din Varna … innebunesti de buna ce e, merita un drum pana acolo doar pentru inghetata.

  3. Aş dori să fac o nuanţare:

    Îngheţata cu aromă de îngheţată este un concept de natură tautologică.

    Întrucât se poate afirma, în consecinţă, că o asemenea îngheţată ar avea, prin extensie, aromă de îngheţată cu aromă de îngheţată, dacă nu chiar aromă de îngheţată cu aromă de îngheţată cu aromă de îngheţată (proces de extensie care poate continua pe perioadă nelimitată), putem constata că avem de a face cu un aliment recursiv, contrar reglementărilor europene în vigoare privind interzicerea producerii recursivităţii în domeniul alimentar, precum şi cu prevederi naţionale privind cantităţile admise de aditivi alimentari.

    O alternativă până nu demult ar fi fost îngheţata cu aromă de neîngheţată. Dar, după cum bănuiesc că ştiţi, producerea, importul şi comercializarea sa sunt în prezent interzise ca urmare a moratoriului european privind alimentele şi bunurile de consum paradoxale (aplicabil pe întreg teritoriul Uniunii Europene, cu excepţia Marii Britanii, a Belgiei şi a Luxemburgului).

    Alexandra Rodnea
    expert pe probleme de recursivitate comunitară

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.