În Vamă

Prima oară am fost în Vama Veche acum şase ani, imediat după ce începuseră care mai de care să o salveze. Astăzi e altfel decât atunci. Şi, sunt sigur, altfel decât o ştiţi unii dintre voi, care aţi prins-o mai demult şi mergeaţi acolo înainte să fie cool. Gen.

Totul a început cu Chirilă, probabil, care a boemizat Vama până când orice puştoaică de 17 ani a considerat că e necesar să se îmbete acolo. După care a venit Mircea Toma să salveze Vama de toţi cei care nu erau el. Şi a salvat-o de-a rupt-o.

Vama Veche de astăzi nu mai e acelaşi loc sălbatic de acum 20 de ani. Nu mai e nici măcar acelaşi “avanpost Radio Guerrilla” de acum cinci. E un loc pestriţ, vizitat de fel de fel de oameni, de la vamaioţi clasici, beţi, dormind la Stuf sau lângă barcă, la tineri corporatişti veniţi pentru o tură scurtă de rebeliune, la întâmplătorul cocalar, la familia venită de pe te şi miri unde cu copil şi căţel la plajă. Şi, nu în mod neaşteptat, plin de nuduri bărbăteşti. Vama Veche de astăzi e Costineştiul generaţiei până în 30 de ani, cu Expirat în loc de Ring, Stuf în loc de Tineretului, Bibi în loc de Alberto, barca din faţa Stufului în loc de obelisc. Nu m-am decis care ar fi echivalentul White Horse-ului, da’ aflu io într-o bună zi.

E o evoluţie firească a oricărui loc cu potenţial turistic, evoluţie pe care nu o poţi opri, oricât de mult ai încerca, oricâte concerte ai ţine pe plajă, oricâte perechi de testicule ai expune la soare. “If you build it, they will come”, zicea Kevin Costner odată. Aşa e şi cu Vama. Se asfaltează şi construieşte pentru a atrage. Se dezvoltă pentru a câştiga bani. Degeaba vin o mână de bucureşteni să le sugereze locuitorilor Limanu să rămână rurali. Parcă ar trăi şi ei mai bine. De bine, de rău, câştigă fiecare din ceva. Cei mai descurcăreţi câştigă dintr-o cazare, un butic, un restaurant, un minimarket, ceva. Alţii din duşuri (care, fie vorba între noi, sunt curate şi au apă caldă) şi WC-uri, pentru care percep o taxă modică. Alţii din ajutat melteni să iasă cu maşinile din nisip. Alţii din furat din corturi, dar despre asta în povestea următoare.

12 thoughts on “În Vamă

  1. Subscriu la tot ce-i mai sus.

    E drept, din motive multiple si neinteresante eu prefer sa imi gasesc cite un sat obscur de 500 de oameni in Grecia.

    Mai mergeam si la doi mai, da’ se duce dracului, anul trecut era fix de doua ori mai scumpa mincarea aia buna decit acum doi ani. Si nu mai era nici asa buna.

  2. Eu nu m-am bezmeticit pe la vamă când era vremea. Dar aşa nucunoscător trebe să pomenesc de deruta mea:

    De ce aşa multă lume (nu e cazu aici în articol, ci în general) se plânge că vamaioţii de mai demult îs înlocuiţi de familii şi corporatişti?

    Oare vamaioţii de acum 15-20 de ani ce-or fi acum dacă nu familişti şi corporatişti?

  3. Io nu mă plâng, da’ alţii se plâng. Şi mai degrabă vorbesc de corporatiştii de 26-30 de ani, care au venit la culeanu cu Clio-ul de firmă din Bucureşti.

  4. io intotdeauna m-am intrebat, cat de cretin sa fii sa crezi ca daca organizezi un megaconcert (stuffstock) intr-un loc, salvezi locul ala de turisti. adica pe bune, sunt singurul caruia i se pare idioata ideea?

  5. Ideea mie nu mi se pare rea.

    Doar că nu de turiști cred că declarau că vor să salveze vama. Scopul presupun că ar fi să stimuleze afluxul unui anumit tip de turiști și să salvezi calitatea turismului de pe-acolo.

    Oricum, cum zicea Ovi, chestiile se schimbă. Nu poți salva ceva ce nu mai e valabil de vreo 10-15 ani.

  6. Adi, imbecilul ala de toma nu a fost tampit. aduci in vama un aflux imens de oameni, declarand ca scopul este sa pastrezi calitatea turismului. dar prin asta ce faci? creezi cerere. cerere de hrana, de locuri de cazare, de recreere etc. cerere care s-a concretizat prin oferta. daca o lasau in mm cum era, acum eu ma plimban in pula goala printre scaieti, nu printre Q-URI SI X-URI

  7. @Arhi
    Înțeleg acum la ce te referi. Oricum, ceva aducător urma oricum să fie făcut acolo. Toată lumea știa de Vamă, era imposibil să scape neexploatată.

  8. sorry de comment offtopic, dar in calitate de “baiatu’ cu organizarea” in gasca mea, anu’ asta am dificila sarcina de a alege o statiune de pe litoralu’ romanesc, unde sa pierdem si noi vremea cateva zile. Si serios daca stiu ce sa aleg. Asta din cauza faptului ca, in general, stiu la ce sa ma astept (bine, n-am fost in toate, dar ma intelegi). Totusi, daca ai putea sa-mi spui o parere despre o statiune unde te-ai simtit ok (dpdv al curateniei, oamenilor, preturilor etc) as aprecia sfatul tau. mersi.

    1. @Alex: nu ştiu să-ţi spun, că io-s din cealaltă parte a ţării, deci nu nimeresc foarte des pe acolo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.