Aş vrea…

…să fiu, măcar pentru o lună-două, taximetrist.

Conduceam astă seară Loganul în spatele unui taximetrist (pe care-l chema Florin, aşa am dedus eu din însemnul “FLO” de pe portbagaj) şi m-am întrebat, cum mă întreb eu când mă simt profund, “oare ce viaţă duce un taximetrist?”. Douăşpe ore cu curul pe un scaun de Logan probabil că nu-s uşoare, dar nici chiar viaţă de vatman nu e. Mai schimbi traseul, mai vorbeşti cu un om beat, unul vorbăreţ, mai o gagică în cracii goi, mai o bătaie, mai un ciubuc, ceva.

Ei, şi la un moment dat mi-a parvenit o idee. Bine, nu dinăuntrul meu, ci de pe scaunul din dreapta, căci gagica-mi e o fire foarte creativă. Ar fi mişto să fiu, o vreme, taximetrist. Să duc tot felul de oameni de colo colo, să îi privesc, pe ascuns, prin oglindă, să le studiez hainele, să le studiez personalităţile, gândurile şi să bârfesc cu ei.

Apoi să scriu un blog cu toate astea. Un jurnal de bord, dacă vreţi. Ar fi plin de poveşti ridicole, plin de personaje colorate, plin de basme frumoase şi poveşti de dragoste scurte, îmbăiate în şampanie şi vodcă. Aş fi fascinat de prostia unuia, de imaginaţia altuia, aş râde la glumele uneia şi m-aş simţi prost în faţa gândirii altcuiva. M-aş înmuia tot dacă ar urca cineva cu un căţel drăguţ în maşină, aş fi deranjat de urlatul constant al unui copil, în trafic, printre claxoane, tramvaie şi stropi de ploaie.

Aş ieşi la cafea cu alţi taximetrişti, de la care aş auzi poveşti chiar mai fantastice decât ale clienţilor, aş asculta fermecat poveştile lor cu femei, m-aş arăta impresionat la auzul numărului femeilor prihănite de vreunul, aş zice “bine, bine, şefu'” atunci când unul mai vesel ar zice că, dacă am probleme cu cineva, să dau prin staţie şi vine el cu sindicatul să se bage. Aş descoperi noi străduţe, noi părţi ale oraşului, căsuţe mici şi frumoase în zone uitate de lume, aş asculta muzică liniştită toată noaptea şi aş conduce spre aeroport la răsăritul soarelui.

Da, aş vrea.

9 thoughts on “Aş vrea…

 1. Io zic totusi sa-ti faci abonament general la RATT si sa calatoresti cu castile in urechi dar playerul oprit. You’d be amazed ce povesti poti culege.

 2. tu sa stii ca m-am gandit deseori ca oamenii astia tre sa auda niste lucruri … numai unul si unul.
  am o prietena care cum urca in taxi, isi aminteste tot soiu de chestii pe care n-are timp sa mi le spuna cand coboram :D
  nici nu vreau sa ma gandesc ce-o fi in capul omului aluia :))

 3. Eu zic ca esti in pasa de bani , si iti trebuie un job , si cum taximetristi nu sunt niciodata destui te-ai gandit sa te angajezi , dar sa o faci intr-un mod in care ceilalti nu te vor batjocori , adica de la ce ai fost si ce ai ajuns (taximeTRIST) :-j… hai ca te-am prins recunoaste acuma … :-j

 4. eu cred ca as fi un client extrem de fericit care in sfarsit si-ar fi gasit un taximetrist care sa nu comenteze atunci cand calatoresc cu patrupedul :D
  deci, astept sa te faci taximetrist :P

 5. @cristi: Ha, cât de tare. Să înţeleg că te-am inspirat? :))

  Să scrii. Mult şi frumos, te-am băgat în reader, am să trăiesc viaţa asta prin tine, hehe.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.