Sensurile giratorii din Târgu Jiu

Priviţi imaginea de mai jos:

(now back at your man)

Aşa. Să vă explic: în Târgu Jiu există trei sensuri giratorii. Adică, mă rog, există mai multe, dar astea trei sunt speciale. Se află pe aceeaşi arteră principală a oraşului, dar nu ăsta e motivul. Ci faptul că, după cum probabil că v-aţi prins din minunata schemă de mai sus (la care m-am chinuit, băi, credeţi că e uşor să fotoşopezi pe ecran de 10″ fără mouse?), sunt semaforizate. Deci au aşa: semafor, semn cum că-i sens, semn “cedează”.

Ceea ce înseamnă că: sunt la volan, conduc fără de grijă şi opresc la semafor. Se face verde, pornesc, înaintez 5 (cinci) metri şi mă opresc din nou, în sens, ca să cedez trecerea.

Acum, nu vreau nici pe departe să subminez buna judecată a mai-marilor oraşului. Sunt sigur că, dacă au făcut-o, au făcut-o cu motive bine întemeiate. Vreau şi eu, însă, să îmi explice cineva acele motive şi acea judecată, că eu mă tot întreb de două zile.

24 thoughts on “Sensurile giratorii din Târgu Jiu

 1. Bine ai venit in Oltenia :))) Inventia a pornit de la mintile cretze a mai-marilor din Craiova, si apoi s-a extins in celelalte orase ale Olteniei.

  Nu stiu care este motivul in Targu-Jiu, da’ in Craiova s-a introdus pentru congestionarea traficului.

 2. Of tinere tinere. Dupa cum stiu eu intr-o intersectie de care ar fi ea primeaza semnalele luminoase. Daca alea nu functioneaza se recurge la semnele de circulatie si daca alea lipsesc e prioritatea de dreapta iar in final buna intelegere. Totusi stima pentru desenul fotoshopuit pe netbook :)) Eu nu m-as fi descurcat asa bine. Cred ca desenam pe hartie si pozam..

  1. Pai asta e treaba, ca nu e, de exemplu, ca in intersectie la Centrul Bancar/Mall, unde semnele de circulatie sunt impreuna cu semafoarele, pentru duminica noaptea cand sunt pe galben acestea din urma. Aici e semafor, iar mai departe cu cativa metri e sensul giratoriu, cu regulile aferente. Incerc sa pozez zilele astea :)

 3. cum zicea şi Dan mai sus, invenţia cred că a plecat de la mai marii Craiovei, de unde s-au inspirat şi alţii.

  totuşi, dacă nu mă înşel, minunăţia se mai poate întâlni şi în Bucureşti, la Arcul de Triumf. sper să nu mă înşele memoria.

 4. Ca Craiovean respectabil ce ma aflu, unde stiti voi sens giratoriu semaforizat in Craiova, stimabililor?

  Referitor la Targu Jiu nu stiu, probabil au discount daca se comanda semnele de ciruclatie si semafoarele en-gros… si n-au avut unde sa le foloseasa.

 5. In primul rand ca nu mai e sens giratoriu, la fel cum nici la noi la Punctele Cardinale nu e sens giratoriu. Ca sa fie asa ar trebui sa fie trecerea libera si bazata doar pe regula “cine a intrat are prioritate”.

  Punand semafoare au facut din chestia aia o intersectie dirijata, imho, si se aplica regulile pentru intersectie, punct.

  1. @dAImon: trebuie să vezi ca să crezi. Dacă arată a sens giratoriu, se comportă ca un sens giratoriu şi îţi lasă impresia de sens giratoriu, e sens giratoriu. Nu e cazul punctelor Cardinale, unde întotdeauna a avut prioritate Take Ionescu spre Oituz şi invers, ci e semnalizat ca sens giratoriu (semn albastru cu trei săgeţi circulare, vezi schema) şi oricine intră în respectiva intersecţie cedează trecerea, din orice parte vine. Ergo, e sens giratoriu. Doar că, înainte să intri în el, stai la semafor.

 6. n-au gasit la oferta “politisti morti” de intins pe jos pentru reducerea vitezei si au pus semafoare sa nu intri ca nebunu in sens

 7. Nu stiu cum e la tine in oras, dar la noi ar mai prinde bine ceva semafoare… nu vad rostul se le bage intr-un sens unde cedezi trecerea.

 8. @daimon : alea sunt sensuri giratorii toata ziua. Stiu pentru sunt din Tg Jiu. Si da, sunt cele mai mari tampenii posibile.

  Primarul le-a facut pentru simplul motv ca ii trebuie motiv sa dea contracte partenerilor de afaceri si sa-si ia partea de bani.

  @Ovi Sirb : ce-ai cautat in Tg Jiu ?

 9. ei bine.. sa stiti ca in ciuda faptului ca nu sunt chiar geniale aceste sensuri giratorii, ele au rezolvat o mare problema cand vine vorba de prioritate si fluidizarea traficului…

 10. In primul rand vreau sa te anunt ca poti sa te mai gandesti inca doua zile la aceasta inventie de sens giratoriu neexistent in cartile de legislatie si tot nu o sa iti dai seama de ce. Raspunsul il am eu, o instalatie de semaforizare costa undeva pe la 10 miliarde de lei vechi, nu bat campii am vazut la televizor. Deci semafoarele sunt puse pentru $$$$$. In Craiova, de unde si sunt, sa construit un sens giratoriu, sa circulat prin el 1-2 luni de zile iar dupa aceea au disparut semnele care presemnalizau un sens giratoriu, si s-au instalat semafoare. Sa mers pe semafoare 1 luna, iar dupa acea luna, s-au pus din nou semnele de sens giratoriu si s-au scos din functiune semafoarele. Deci … e clar pentru bani nu? Semafoare puse intr-un sens giratoriu pentru o luna?

 11. sent giratoriu semaforizat.am auzit si de asta .oare pt ce mai are rost sensul giratoriu daca sunt semafoare?

 12. Si asa a luat fiinta: “Hora de la Tg. Jiu – bate bade giratoriu”
  Pentru cei care nu au prins ideea: este o campanie de socializare, sa iti cunosti semenii in intersectie… sau ceva de genul
  :D

 13. Da, semafoarele trebuie să fie pentru pietoni. Imaginaţi-vă cum ar arăta traficul dacă fiecare pieton ar traversa cand îl taie capu’. Așa ai 20-30 de secunde de roșu la câteva minute, timp în care traversează pietonii pe toate cele 4 străzi.
  Iar semafoarele se cam anulează pentru că toți au roșu și toți au verde în același timp și deci trecerea se face acordând prioritate celor aflați în sensul giratoriu.

  Cât despre faptul că s-ar fi luat/dat bani pentru instalarea semafoarelor acestea existau deja în intersecții așa că dacă s-au făcut șmenuieli acestea s-au făcut pentru construirea sensurilor giratorii.

  Oricum ar fi mie mi se pare că s-a fluidizat traficul și nu mai stai minute în șir la semafor chiar dacă în intersecție nu e nimeni.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.