Redă speranţa

Redă Speranţa este prima campanie desfăşurată de proaspăt înfiinţatul birou timişorean al agenţiei MB Dragan.

E vorba de cei aproximativ 8000 de bolnavi de leucemie, talasemie si limfom Hodgkin din România, a căror sănătate şi viaţă ar putea fi salvată de donatorii voluntari de celule stem. Ei, problema e că în România nu există decât 754 de persoane înscrise în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, problemă care poate fi pusă pe seama lipsei informării şi percepţiei greşite asupra procesului de donare a celulelor stem.

Azi, la lansarea oficială a proiectului, am aflat că:

  • Transplantul de celule stem nu e acelaşi lucru cu transplantul de măduvă, după cum e perceput popular procedeul (inclusiv de către mine, căci nu-s ştiinţist). E vorba doar de sânge: un ac în venă trimite sângele într-o maşinărie, aceasta separă (prin ştiinţă şi probabil magie neagră, nu ştiu) celulele stem de restul celulelor sangvine, iar sângele este returnat donatorului. Celulele stem se regenerează în câteva zile.
  • Nu e mai dureros ca o serie de analize de sânge.
  • Centre de recoltare/transplant există în Bucureşti, Timişoara, Cluj, Iaşi, Constanţa, deci “prin zonă”, cam oriunde ai fi.
  • În România, un astfel de transplant costă cam 50.000 de euro. În momentul în care ne gândim că “dincolo” costurile ajung la 150.000 de euro, putem deja să zicem “doar 50.000″.
  • Până acum, transplanturile de celule stem în România au fost în număr mic: 116. Dintre acestea, 92 au fost autologe (celulele au fost extrase din sângele pacientului), iar 24 au fost transplanturi de la donatori înrudiţi. Niciun transplant nu a fost efectuat cu celule de la donatori neînrudiţi.
  • Problema, însă, e că şansa de compatibilitate cu un donator înrudit e mai mică de 30%.

Ei, ideea e că ar fi frumos ca orice om sănătos să se gândească să se înscrie în programul voluntar de donare. Nu doare, nu implică niciun risc, durează puţin şi, mai important, poate salva vieţi. Şi nu în sensul de “donaţi 10 euro pentru copiii din Tahiti”, ci în sensul că un astfel de transplant poate decide dacă un bolnav va trăi sau nu.

Toate informaţiile le găsiţi aici.

One thought on “Redă speranţa

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.