Care n-ai versiune mobilă la blog?

(post pornit de la schimbarea mea)

Să-ţi fie ruşine, nota doi, stai jos. Suntem în 2010.

În condiţiile în care telefoanele deştepte se vând ca pâinea caldă, nu văd niciun motiv pentru care orice proprietar de blog (pe domeniu propriu, cel puţin) să nu aibă şi o versiune mobilă. Mai mult decât atât, nu concep ca un blogger mare, important, cunoscut şi citit, declarat (de el însuşi sau nu) expert în social media, social networking şi social orice, să nu aibă versiune mobilă la blog. Da, şi la tine mă uit urât, Piticule.

Care sunt motivele pentru care orice blogger ar trebui să aibă o versiune mobilă a blogului?

Viteza, comoditatea şi costul. Când citesc un blog sau site de pe mobil, oricât de performat a fi el, caut text: litere, cuvinte, propoziţii, fraze. Informaţie, întrebări, răspunsuri, orice ar fi. Design-ul e pe planul al doilea (deşi nu strică să îţi diferenţiezi versiunea mobilă de a altora – revin imediat asupra acestei probleme). Dacă durează două minute până se încarcă 2 MB de bannere flash, 1 MB de bannere-imagine şi trei metri de blogroll, m-ai pierdut. Dacă trebuie să fac zoom-in şi zoom-out de 10 ori ca să ajung să citesc ce vreau să citesc. Plus că îmi îngreunează foarte tare telefonul (revin şi asupra acestui aspect imediat). Plus că mă gândesc că ştiţi fiecare cât costă internetul pe telefonul mobil. Dacă-mi serveşti o pagină de 2-3 MB, fii sigur că a doua oară nu mai intru de pe mobil. Ce înseamnă asta, însă?

Pierzi linkurile de pe Twitter. Nu ştiu care e procentul românilor care folosesc Twitter de pe mobil, dar dintre cei aproape 200 pe care îi urmăresc, un procent foarte mare folosesc cel puţin o dată pe zi o versiune mobilă a serviciului, fie pagina mobilă oficială sau ceva variantă de aplicaţie. Nu sunt în măsură să dau o cifră exactă (sincer să fiu, nici măcar vagă), dar urmăriţi şi voi fenomenul în timeline-ul vostru. Ei, prezentul e instant. Dacă am în timeline 10 update-uri pe minut, doar jumătate de oră de Twitter în tramvai sau pe locul pasagerului înseamnă 300 de update-uri care înseamnă o cârcă de link-uri. Nu, după ce am aşteptat 2 minute să se încarce pagina, doar pentru a mi se bloca browserul, nu am să revin de acasă ca să citesc articolul. Nu din răutate, ci pentru că atunci nu e acum. Uit.

“Dar eu am reclame!” – supertare, să-ţi trăiască la mulţi ani. În versiunea mobilă, bannerele clasice sunt total inutile. Mai mult decât atât, îmi încarcă procesorul, pagina şi nota de plată.

Dacă te doare de afişări, scripturile de tracking se pot pune şi în versiunea mobilă a site-ului.

“E multă bătaie de cap” – greşit. Există pluginuri pe care doar le instalezi (care e doar o chestiune de search – click) şi sunt gata. Exemple testate de mine: MobilePress, WordPress Mobile Edition, WPTap. În maxim 10 minute, orice posesor de blog cu cele mai mici cunoştinţe tehnice poate să aibă propria lor versiune mobilă, fără să apeleze la altcineva.

Câteva exemple:

[nggallery id=12]

1. deceblog.net – rulează o versiune personalizată a MobilePress.
2. makavelis.com – rulează versiunea “stock” a MobilePress, aceeaşi versiune pe care o rulează şi cel puţin Arhi, Zoso, Alex Blogu, eu până acum câteva ore. Înţelegeţi, deci, de unde şi nevoia de personalizare.
3. piticu.ro – nu are versiune mobilă; a fost blogul care m-a determinat să scriu articolul ăsta, dar era să fie cel care nu are screenshot, întrucât mi-a încărcat procesorul telefonului (de peste 500mhz!) atât de tare încât a durat 10 minute până am reuşit să dezgheţ aplicaţia de screenshot. Are cel puţin două bannere flash, plus un clip Youtube. De asemenea, zoom-ul şi scroll-ul fac urât.
4. visurat.ro – surpriza lunii, era al doilea blog pe care îl evitam cât puteam pentru că îmi bloca telefonul, neavând variantă mobilă. Rulează WordPress Mobile Edition (presupun), cu tema Carrington Mobile nepersonalizată.

Aşadar, dragii mei: vă roagă fratele vostru, faceţi un gest frumos şi instalaţi-vă o versiune mobilă.

20 thoughts on “Care n-ai versiune mobilă la blog?

 1. Am MobilePress dinaintea ta! Si, oricum, de la mine de pe telefon se vad toate site-urile bine. :->

  Sent from my… Stii tu :-))

 2. nu demult am descoperit si eu versiunea mobila pentru al meu blog…si surpriza..aproape 30% din traficul meu pe blog de pe mobil e ;) conform statisticilor aplicatiei..asa ca nu a fost rau sa pun aplicatia..

 3. Nah, datorita acestui post am pus si eu versiunea mobila pe spuse.ro. L-am testat pe Opera Mini, Dolphin Browser HD, browserul default de la HTC Desire si vad ca este OK.

 4. MobilePress era mişto când avea parteneriat cu Aduity că îţi oferea nişte superstatistici pentru traficul de pe mobil. În plus, dacă aveai blog care era pe placul celor care rulau campanii în sistem, puteai să te faci şi de nişte bani din reclamele de mobil, care apropos, din ce-am citit, se plătesc al naibii de bine. Acum, am înţeles că au apărut ceva schimbări şi nu mai merge treaba la fel de bine.

 5. Vreau sa cred ca oamenii mai au si altceva decat sa stea pe net pana si cand nu sunt acasa. Cand iesi la plimbare, casti ochii la drum si la oameni, nu freci aceleasi bloguri care oricum scriu 1-4 articole pe zi. Pe astea le poti citi dimineata sau cand esti la comp.

  Nu, n-am versiune mobila si nici nu imi rup salele. Da, mi-am accesat blogul de pe mai multe “terminale” smart si se VEDE. Si nu, cand ma plimb in oras, nu stau pe net. Fac asta oricum 10 ore pe zi. :D

  1. @dojo (şi daimon): sunt de acord că e nesănătos să nu ai altă viaţă decât interneţii. Dar gândeşte-te şi la mine: am 45 de minute doar pentru mine şi interneţii mei, pe tramvai în drum spre servici. Fac parte din targetul tău, Ramona, pentru că scriu şi citesc despre online (ceea ce faci şi tu, făcând abstracţie de postările cu şi despre SUA). De ce ai vrea să mă forţezi să evit interneţii pe drumul meu spre lucru, când asta e pasiunea mea şi cât timp ăsta e lucrul pe care vreau să îl fac în cele 45 de minute ale mele? Ştiu drumul pe de rost, am admirat luni întregi Piaţa Crucii, iar Bălcescu nu îmi oferă nimic nou. Ca mine poate sunt 100 dintre cititorii tăi zilnici, iar noi nu trebuie să fim neglijaţi.

   Nu vorbesc despre înlocuirea unei ieşiri la iarbă verde cu interneţii, nu vorbesc despre o plimbare cu mândra în care eu sunt cu ochii în telefon. Vorbesc despre o oră în care eu vreau să citesc bloguri şi atât. Despre necesitate. Poate 10 dintre cititorii tăi îţi citesc blogul din metrou. Poate alţi 2 fac naveta de la Piteşti la Bucureşti şi vor să te citească de pe iPhone. Poate încă unul are o oră liberă la facultate sau are pauza de masă de la servici şi alege să şi-o petreacă citindu-ţi blogul. De ce să-i pui beţe în roate? :)

 6. Dupa cum am precizat, dojoblog se vede de pe iphone. Ca l-am citit si io in drum spre “centru” prin metrou. Deci nu e nevoie de versiunea mobila :D

  Stiu ca mi-s lenesa, dar asa is damele

 7. Galceava pe blogu lu’ Sarb?

  Eu subscriu la ideea ca “internautii” ar trebui sa intre in pas cu ale mobilului desi pe telefonul meu pot vedea cu usurinta orice site standard si vad ca nu sunt singurul in aceasta situatie.

 8. si io am pusa de mult… si sustin ceea ce spui tu, ca imi citesc unele bloguri in timpii morti… da, se mai intampla, cand stau la coada la paine, lapte, pufuleti (nu rade, ca azi maine se reintroduc cartelele)…ce sa fac?…ma dau pe net, si vorba ta, daca nu ai versiune mobila… pa pa, ca imi omori telefonu’si viata (imi incarci nota de plata)

 9. Sunt total de acord cu tine, folosesc iPodul touch foarte des cand citesc bloguri si trebuie sa spun ca imi pica mult mai bine sa citesc o pagina eleganta, adaptata pentru gadgetul meu decat sa zoom-ui pana nu mai pot si apoi sa caut particica din text care trebuia. Daca esti blogger si te vrei mare blogger, ia-ti si versiune mobila, sa fie tacamul (aproape) complet ! :)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.