LG “Optimus 7” E990 – review

După cum v-am tot ameninţat, iată că a venit timpul pentru review-ul complet al telefonului LG E990 – Optimus 7, care rulează Windows Phone 7. Fiind utilizator Android (şi fan înflăcărat al acestui sistem de operare), am considerat zilele de testare a telefonului o încercare pentru mine – în primul rând pentru că WP7 era o experienţă complet nouă pentru mine, şi în al doilea rând pentru că nu eram sigur că pot fi obiectiv în legătură cu aceasta. Totuşi, mai bine de două săptămâni l-am folosit şi ca telefon principal, şi ca telefon secundar, l-am frecat în toate felurile şi pe toate părţile, l-am folosit şi ca telefon, şi ca browser, şi ca unealtă de socializare, şi ca mini-consolă de jocuri. Concluziile, în cele ce urmează.

Pe scurt

Plusuri:

 • Hardware puternic
 • Design frumos
 • Interfaţa Windows Phone 7 e superbă
 • Memorie internă foarte mare – 16GB
 • Mufe de încărcare/handset standard
 • Aplicaţiile specifice LG sunt surprinzător de bune şi bine gândite

Minusuri:

 • Interfaţa, deşi e superbă, e foarte puţin personalizabilă
 • Browserul e depăşit
 • Lipseşte complet multitasking-ul
 • Lipseşte complet copy-paste
 • Nu suportă Flash sau Silverlight
 • Oferta de aplicaţii e slabă, momentan – aplicaţiile gratuite sunt puţine şi proaste

Pe larg

Design

Telefonul în sine e frumos, elegant şi bine echilibrat. Nu destul de pătrăţos cât să fie confundat cu o ramă foto digitală, dar nu destul de rotund cât să fie confundat cu o jucărie. Carcasa neagră, din plastic, se îmbină perfect cu partea metalică din spate, care acoperă bateria. Aceasta din urmă îi dă atât un aer aparte de eleganţă, cât şi greutatea perfectă pentru ţinut în mână. Nu e deloc înşelător: în momentul în care l-am ridicat în mână, am simţit că are exact greutatea pe care credeam că o va avea.

[nggallery id=13]

Ecranul

Cu o dimensiune de 3.8 ţoli şi o rezoluţie de 480×800 pixeli, e unul dintre cele mai bune ecrane pe care am pus degetul până acum. Culorile sunt vii, negrul e negru, iar răspunsul tactil e unul dintre cele mai bune întâlnite până acum, depăşit doar de Samsung Galaxy S.

Sistemul de operare Windows Phone 7

Am zis-o şi o mai zic: interfaţa e superbă, atât din punct de vedere vizual, cât şi ca experienţă a navigării. Chiar şi cea mai mică atingere a ecranului generează un efect care compensează prin vizual lipsa unui răspuns tactil pe care ar fi oferit-o un buton. Fiecare element se “îndoaie” la atingere exact înspre partea în care e atins, paginile aplicaţiilor se schimbă între ele frumos, elastic, fără pic de ezitare. Interfaţa majorităţii aplicaţiilor este integrată cu sistemul de bază, astfel încât şi aplicaţiile terţe (Twitter, Facebook, Seesmic) arată şi funcţionează exact cum te-a obişnuit WP7 în prealabil. Doar tranziţiile spre/de la homescreen mi s-au părut puţin prea lungi pentru viteza societăţii în care trăim :)

Ecranul de start (homescreen-ul sau, dacă doriţi, desktop-ul) are două părţi: “hub”-ul cu scurtături şi lista aplicaţiilor instalate. Prima parte e semi-personalizabilă (în sensul că se pot adăuga sau şterge scurtături – acelea pătrate pe care le tot vedeţi în poze), iar a doua, accesibilă trăgând de ecran spre stânga, e doar o lungă listă a aplicaţiilor instalate. Acest ecran nu se poate aranja nicicum – nici foldere, nici sortare după cât de des le folosesc, nimic – ceea ce înseamnă că, în cazul în care sunt instalate multe aplicaţii, navigarea printre ele e anevoioasă. În plus, ecranul cu scurtături nu suportă widget-uri (doar “live tiles” – iconiţe care îţi zic informaţii vagi, gen câte e-mail-uri necitite ai, SMS-uri, apeluri ratate, alea), un mare minus pentru cei care se gândesc să renunţe la Android în favoarea WP7.

Multitasking-ul lipseşte cu desăvârşire, singura opţiune în acest sens fiind că music player-ul poate reda muzică şi în background. În rest, dacă ai ieşit din Twitter ca să trimiţi un mail, când vrei să te întorci trebuie să aştepţi iar să se încarce aplicaţia; aşa e cu toate aplicaţiile. Lipseşte copy/paste şi suportul Flash şi chiar Silverlight.

Tastatura virtuală e şi ea superbă şi funcţionează fără cusur. Una dintre cele mai bune tastaturi virtuale pe care le-am folosit până acum.

Foto, video

Funcţia foto a telefonului e cea mai rapidă din câte am văzut vreodată. Are buton dedicat, iar apăsându-l se pot face poze succesive la viteză mai mare decât la orice telefon sau aparat foto (vorbesc aici de săpuniere, nu de aparate scumpe, cu obiectiv şi alte minuni). Calitatea pozelor e peste medie (pe lumină naturală făcând poze de-a dreptul foarte bune), bucurându-se din plin de senzorul de 5 megapixeli pe care-l oferă telefonul.

[nggallery id=14]

Funcţia video nu îmi dă niciun motiv să comentez. Îşi face treaba cum trebuie, filmează bine (ţinând cont că e telefon, nu cameră video), chiar HD widescreen, în 720p. Singura problemă e chiar aici, în sensul că nu se poate seta modul HD ca default: dacă ieşi din aplicaţie şi intri iar, setarea implicită e de fiecare dată rezoluţie Standard VGA (640×480) cu aspect 4:3.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=GV4Gdoy37Ic
httpvh://www.youtube.com/watch?v=52D0bzjIcn8
httpvh://www.youtube.com/watch?v=FYt9xImjEe0

Conectivitate, Internet

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale platformei Windows Phone 7 e că tot management-ul telefonului prin PC se face cu ajutorul software-ul Zune (aceeaşi reţetă folosită şi de iPhone-iTunes), ceea ce înseamnă că pentru a descărca o poză sau un clip video de pe telefon/pentru a urca muzică pe acesta trebuie făcut un download de 120mb şi instalat un software greoi. În plus, deşi are o memorie imensă (16GB), telefonul nu poate fi folosit ca drive USB (da, ştiu că se poate cu registry hack, da’ să fim serioşi).

Browserul răspunde foarte repede, suportă tab-uri (şi le suportă bine, fără a dăuna deloc performanţei aparatului), însă foloseşte engine-ul de Internet Explorer 7, un engine depăşit, care face nişte pagini să se vadă aiurea, cu elemente poziţionate greşit. În plus, nu suportă Flash sau Silverlight, nici copy/paste (încă, adică; au început să apară pe Internet tot felul de clipuri cu această funcţionalitate, aşteptată într-un viitor update).

Face sharing la poze cu două click-uri, însă nu suportă sharing video, nici chiar cu aplicaţia Youtube instalată. De altfel, interfaţa aplicaţiei Youtube constă doar în pagina mobilă a site-ului şi nimic mai mult.

Se poate sincroniza cu diferite conturi: Google, Facebook, Yahoo Mail, Windows Live etc. Poate verifica orice e-mail POP/IMAP, însă nu am reuşit să fac mailul @sirb.net să facă push, doar pull; pe Gmail, însă, merge ireproşabil. Interfaţa aplicaţiei de e-mail e perfect integrată cu sistemul de operare, însă are ca bonus un fundal de un alb imaculat, cu titluri mari şi fonturi frumoase. În momentul în care se sincronizează mai multe conturi, toate contactele apar în agendă cu toate datele disponibile, împreună cu ultimele lor update-uri (în cazul Facebook). O problemă, însă, e că lipsesc total notificările Twitter, Facebook etc.

Muzică

Playerul muzical e, parcă, direct luat de pe Zune şi pus aici. Arată superb, se integrează cu sistemul perfect şi funcţionează minunat. L-am testat cu căştile de la HTC-ul meu, însă calitatea sunetului e ireproşabilă. Are şi radio FM, cel mai simplu radio pe care am pus mâna vreodată.

Aplicaţiile

Momentan, oferta de aplicaţii WP7 e destul de sărăcăcioasă, însă e un lucru perfect normal ţinând cont de vârsta platformei. Lucrul acesta, în mod sigur şi inevitabil, se va schimba în următoarele luni, numărul aplicaţiilor din Windows Marketplace crescând văzând cu ochii, în fiecare zi. Aplicaţiile existente, însă, sunt problematice: majoritatea costă bani; problema, însă, nu e asta, ci faptul că din România nu se pot cumpăra, lucru faţă de care ne-am cam resemnat.

Făcând abstracţie, însă, de cele câteva aplicaţii total idioate care se pot găsi în Marketplace, majoritatea m-au impresionat şi m-au surprins plăcut: toate se integrează superb cu WP7, ceea ce înseamnă că toate arată elegant, frumos şi “slick”. Marile servicii deja au aplicaţii native pentru WP7 (Twitter, Facebook, Foursquare, Seesmic etc), iar dintre acestea doar aplicaţia Foursquare mi-a lăsat un gust amar: pare făcută în grabă, lăsând la o parte elemente esenţiale, gen legarea butonului de search la search-ul intern Foursquare şi nu la Bing Search…

Aplicaţiile speciale LG sunt un bonus plăcut. Două dintre ele sunt preinstalate: Panoramic Shot (care face poze panoramice cu o singură apăsare de buton) şi ScanSearch o aplicaţie tip augmented reality (echivalentul iPhone şi Android e Layar): porneşti aplicaţia şi ridici telefonul, privind prin camera lui. Îţi arată în timp real direcţia şi distanţa spre hoteluri, restaurante şi alte puncte de interes. În plus, dacă ridici telefonul spre cer, îţi arată… vremea :)

Altele pot fi instalate ulterior, din Marketplace. Toate arată minunat şi au funcţionalităţi interesante. Avem Tool Box, o colecţie de aplicaţii-uneltă menite atât să fie folosite în mod curent, cât şi să demonstreze capabilităţile telefonului: tot felul de convertoare de unităţi, un “boloboc” virtual, o lanternă, un calculator de reduceri, generator de numere aleatorii etc. Avem şi Photo Stylist, o aplicaţie cu care poţi da diferite efecte fotografiilor făcute cu telefonul.

[nggallery id=15]

I’m A Musician Piano şi Guitar sunt două aplicaţii-joc muzicale care transformă telefonul într-un pian (şi joc tip Guitar Hero) sau, respectiv, chitară. Ceea ce ne dă voie să spunem despre LG Optimus 7 că… poţi să cânţi la el! Demonstraţie? :) N-avem.

Cea mai mare dezamăgire a fost că nu am găsit aplicaţii compatibile (oficiale sau nu) cu Yahoo Messenger şi Google Talk. Dar or să vină şi ele.

Jocurile

Punctul forte al telefonului, cel puţin pentru mine. Am încercat trei jocuri, anume Need For Speed: Undercover, Assassin’s Creed, Guitar Hero 5 şi încă vreo două. Majoritatea sunt pe bani, însă absolut toate oferă versiune demo. Grafica e superbă, modul de controlare şi el (la NFS se bazează pe accelerometru, la Assassin’s Creed pe un joystick virtual pe ecran etc).

Concluzii finale

E un telefon foarte bun. Micile neajunsuri pe care i le oferă Windows Phone 7 vor fi rezolvate odată cu următorul update al sistemului de operare (care se estimează că va ajunge pe telefoane la începutul lui 2011), astfel telefonul devenind unul foarte dezirabil mai ales acum, în perioada sărbătorilor şi mai ales că, luat cu abonamentul corect, telefonul nu e scump raportat la ceea ce oferă.

Fiind un heavy-user şi venind de la atotpersonalizabilul Android, mi-a dat o senzaţie de claustrofobie: “bine, e frumos, e smooth, e superb, se mişcă bine, dar… doar atât?” a fost reacţia mai multor împătimiţi de gadgeturi. Meniul singular, care conţine toate aplicaţiile, îl face să pară că are mai puţine funcţii posibile decât are el, de fapt. Ca o chestiune de preferinţe personale, nu aş putea să mă limitez la WP7; cel puţin nu în momentul ăsta. Nu anticipez ca, atât telefonul, cât şi WP7, să fure din userbase-ul iPhone sau Android, însă nu pot să neg că va fi iubit de o întreagă generaţie de noi utilizatori de smartphone, şi pe bună dreptate, pentru că ce-i al lui e al lui.

În România este distribuit oficial de Vodafone, la preţuri începând de la 129€. Se găseşte online la liber, la emag, la preţul de 1.999 lei.

11 thoughts on “LG “Optimus 7” E990 – review

 1. Asta-i studiu, nu review. Trabuia sa pui si ceva note de subsol si ti-l preluau aia de la referate.ro.
  Totusi, nu mi se pare mai bun decat HTC Desire HD, febletea mea.

 2. @adrianprunas: De meniu vorbim? Dacă da, atunci în poze nu e atât de lung pe cât devine după ce începi să instalezi aplicaţii (pozele-s făcute puţin după resetarea telefonului la setările din fabrică). Destul de rapid devine unul lung tare :)

  (that’s what she said :) )

 3. Super tare blogu
  Daca vrei sa ne lasam mesaje pe blog unu la altu lasami si tu unu si la sfarsitu mesajului adauga 2 sa stiu trebuie sa ati las mesaj

 4. Frumos review, m`ai facut sa`mi doresc sa pun mana pe un optimus.

  Dar mai frumos e comentariul lui carter, de deasupra =)). Lasa un 2 daca vrei sa dau back, ca pe haicinci =)). Maxim.

 5. Interesant review, da’ intre noi fie vorba, tot Android face legea.
  Off : zi-mi si mie, te rog, cum se numeste widgetul de pe Galaxy S, cel cu ceasul si vremea.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.