Cu bilet

Nu ştiu la alţii cum e, dar reţeaua de transport în comun din Timişoara s-a modernizat anul trecut. Au echipat fiecare tramvai, autobuz şi troleibuz cu GPS, au echipat mare parte din staţii cu afişaj electronic, totul e centralizat, se ştie în orice moment care tramvai unde e şi de ce.

Cea mai importantă adiţie sunt, însă, compostoarele electronice. Îţi citesc abonamentul sub formă de card magnetic şi îţi ştampilează biletul. Bine, am mai văzut şi în Bucureşti (cred?) cititoare de card în tramvai, dar ale noastre sunt speciale: în fiecare vagon sunt trei. Dintre cele trei, doar unul are ştampilator de bilete. Nu că doar unul funcţionează, doar unul are posibilitatea asta. Pentru că aşa au gândit-o băieţii. Ei, de ce e bine? Pentru că în ultima vreme, tot mai des, acel singur ştampilator nu funcţionează. Funcţionează cititorul de abonamente, doar biletele nu se pot composta. Ceea ce înseamnă o călătorie gratis. Avantaj eu, cel fără abonament.

Bonus, tocmai am inventat un banc prost şi forţat: care e diferenţa între RATT şi o reţea de telefonie mobilă? În cazul RATT-ului, doar dacă ai abonament poţi să zici că eşti pe cartelă.

4 thoughts on “Cu bilet

 1. Avem si noi la Bucale cartelute. Cartelutele sug. Mai ales cind trebuie sa te sui in autobuz ca sa vezi daca ti-a expirat abonamentul sau daca mai ai lei in loltofelul electronic.

  Si avem si unele autobuze cu gepeseu, uneori iti arata chiar traseul pe ecran, alteori dau reclame la salam sau lolcats si bebelusi sau peisaje sau istoria RATB-ului.

  Evident ma doare in cur de gpsul lor, IN PULA CALULUI EU VREAU ikarusuri de-alea pîrţîitoare si hodorogite, numa sa fie mai multe.

 2. pai ma, poti sa-ti faci card si sa pui pe el doar bani de bilet ca sa nu mai cauti dupa chioscuri la fiecare calatorie.

  naspa ca nu mai ai scuza atunci :D

 3. Iti dai seama cand validatoarele duble nu functioneaza daca fanta unde bagi biletul clipeste rosu :D O data picasera toate 3, asa ca toata lumea a mers pe gratis (yay us?!)

  Pe troleibuse sunt 2 duale, unul in fata si unul la mijloc (in tramvaie nu stiu cum is, n-am ocazia sa merg cu ele). Si nu merg ca RATT-ul n-are bani sa schimbe banda de tus, asa ca o retuseaza ei cu buretele. Tusul curge si imbacseste interioarele si Ta-taaaam!

  Dar lasa ca fac biserica, deci ‘mnezo ii iarta :D

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.