Milioane biciclişti pe stradă

Acum citiţi încă o dată titlul, cântându-l pe melodia Nicolei, cea cu milioanele de copii pe stradă. Aşa-i că nu vă iese din cap? :)

Revenind: azi dimineaţă a avut loc “Marea Revoluţie pe două roţi”, adică aniversarea unui an de la startul campaniei Verde pentru biciclete. Fiind eveniment aniversar, a fost ceva special, cu sute de baloane, sute de oameni, sute de clinchete de bicicletă, înjurături din partea şoferilor obişnuiţi să fie stăpânii şoselelor şi ai trotuarelor, zâmbete din partea pietonilor sau a locuitorilor din centrul vechi al urbei.

Şi până acum am fost susţinător al campaniei, doar că, spre jena mea, pasiv. Motivul e simplu: nu deţin bicicletă. Mă rog, am una pe care o împart cu fratele, dar e uitată într-un garaj dintr-un sătuc de pe lângă oraş, fără frâne. Astăzi, însă, am primit o bicicletă cu titlu de împrumut, o vestă reflectorizantă şi două baloane şi am plecat să ne facem auziţi.

Ei, auzisem (de la Richie şi Tomata, în primul rând) că această comunitate a bicicliştilor care se strânge la fiecare întâlnire “verde” e una specială, însă astăzi am fost copleşit. Am văzut băbuţe mânând Pegasuri cu coş, copii de-o şchioapă cu biciclete parcă din Ţara Piticilor, părinţi dotaţi cu cărucior-remorcă special pentru bicicletă, lowridere, moşi bărboşi şi neîngrijiţi cărora li se citea în ochi fericirea şi o ultimă fărâmă a tinereţii lor de multă vreme trecută. Toţi, dar absolut toţi zâmbind. Toţi timişoreni, toţi cu o singură dorinţă: să pedaleze.

A fost o coloană lungă de câţiva kilometri de biciclişti dotaţi cu baloane colorate, coloană care a înconjurat centrul vechi, începând de pe strada Circumvalaţiunii, continuând prin piaţa 700, până pe Paris, de acolo înconjurând piaţa Operei, apoi piaţa Mărăşti, pentru ca într-un final să se oprească în faţa Operei, să-şi tragă sufletul şi să lanseze toate cele câteva sute de baloane în aer. Imaginea baloanelor zburând înspre cerul înceţoşat a fost mai frumoasă ca orice spectacol de artificii pe care l-am văzut vreodată.

Încă o chestie care mi-a plăcut: oamenii au venit pentru cauza lor, în ciuda vremii răcoroase şi a orei matinale. Dimineaţă, în timp ce mă îndreptam înspre locul de plecare al coloanei, am văzut oraşul împânzit de biciclişti, singuri sau în grupuri de câte 2-4, toţi îndreptându-se în aceeaşi direcţie, cu acelaşi scop: să îşi facă simţită prezenţa în trafic. Din punctul meu de vedere, faptul că timişorenii au prins curajul să iasă în stradă, călare pe două roţi, pentru a îşi face publice dorinţele, e o reuşită mai mare chiar şi decât faptul că în ultimul an numărul pistelor de biciclete din oraş a crescut de cinci ori (de la 3km în 2008 la 15km în 2009).

Suntem peste 4000 de biciclişti. Mai corect spus, suntem peste 4000 doar cei care au participat la campanie, la una sau mai multe tururi prin oraş şi în jurul lui: eu sunt mândrul posesor al plăcuţei cu numărul 3913 (care va trona pe bicicleta proprietate personală, de îndată ce o voi pune pe roţi), iar astăzi am pedalat pe o bicicletă ce purta numărul 4148. Cine ştie câţi biciclişti timişoreni or mai fi şi pe lângă cei care s-au alăturat cauzei “Verde pentru biciclete”.

În concluzie, astăzi am fost impresionat: Timişoara e, într-adevăr, primul oraş românesc liber pentru biciclete.

Capitală! Cluj, Iaşi, Deva, Craiova, Oradea, Arad, Târgu Jiu, Constanţa! Luaţi aminte de la noi. Bicicliţi, oştenii mei!

L.E.: imagini de la eveniment: De la Tomata avem un set de poze aici, poze şi la Siropel, poze şi la Tiberiu, clip la Piticu, încă unul la Lili, plus unul (cu mult suflet) de la Sebi:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=SJa-fDXcifY

8 thoughts on “Milioane biciclişti pe stradă

  1. A fost minunat! Si chiar daca o fost racoare n-am racit :) Sa-ti aduci bitza odata tinere, sa vezi prin padure cum e de fain la primavara.

  2. Asa zic si io ca Richie, desi pe mine nu m-o chemat decat o data la plimbare. Uratule!

    Chiar ca a fost impresionanta eliberarea baloanelor, mie aproape ca mi-au dat lacrimile. :D

  3. Când îmi aciziţionez şi eu bolid, particip cu bucurie.

    @Ovi: Eu am fost o dată să fac un articol şi am rămas super impresionată de ce-am văzut. Nu-mi venea să-mi cred ochilor câţi oameni sunt şi exact cum zici tu: oameni şi biciclete de toate felurile. Foarte frumos.

  4. Pedala cu pedala, salvam planeta :). Ar trebui sa facem cat mai multe astfel de manifestari, chiar si individual. Bicicletele sunt viitorul!

  5. @Tomata: Io urat? Nu exista decat un Urat si ala e Visu :p. Si cum nu te-am mai chemat da tot ziceai ca-i bitza desumflata :)). Si n-am fost in Padurea Verde asta vara?

  6. Eu aveam de gand ca intr-o primavara, sa pornesc intr-un tur al europei pe bicicleta. Nu stiu daca va fi urmatoarea, dar sper ca in curand. N-am de gand sa plec singur, dar sper sa mai anturez cativa interesati. Daca am face o suta de persoana asta si ni s-ar mai alatura pe parcurs, chiar ar fi ceva…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.