O zi cu Eee PC-ul meu

A trecut o zi de când mi-a venit Eee-ul, primit cadou din partea părinţilor pentru că ieri a fost ziua mea, zi frumoasă ca mine. Să vă povestesc despre el.

E modelul 1000H, cu 1GB ram, Intel Atom 1.6Ghz, 160GB hard şi ecran de 10 ţoli. A fost comandat de pe magazinul online Orange, unde a costat 219 euroi cu condiţia să fac şi un abonament de date de 12 euro pe lună. Ceea ce am şi făcut. Teoretic, trebuia să ajungă vineri, dar a ajuns cu două zile mai repede. Mai apoi am aflat că “a dat tata nişte telefoane” şi a apelat la un amic de-al lui de la Cargus ca să se mişte mai repede. Mulţam, deci, tată.

A venit plin de linucşi, mai exact o versiune de Xandros specială pentru Eee-uri, dar n-a rezistat mult, pentru că eram de câteva zile chitit să-i pun Windows 7, ceea ce am şi făcut. Doar că n-a fost aşa uşor precum am sperat. Nu pentru că ar fi fost musai greu, ci pentru că n-am fost atent. Am găsit pe un blog străinez un ghid despre cum să îţi faci un USB bootabil (oricât m-aş chinui, nu reuşesc să mai găsesc linkul acum – scriu postul ăsta de pe Eee, history-ul îl am pe desktop, iar desktopul nu-l am la îndemână am găsit, deci). Am făcut USB-ul bootabil, am copiat kitul de W7 pe el, mi-am setat Eee-ul să booteze de pe USB şi mi-am dat. După două ore în care m-am chinuit să pricep de ce puii mei nu bootează de pe USB am recitit instrucţiunile de pe blogul respectiv şi am realizat că uitasem un pas mic pentru om, dar un salt uriaş pentru sistemul meu de operare: un Esc după pornirea laptopului, pentru a apărea ecranul de selectare a drive-ului de pe care vreau să bootez. După înjurăturile de rigoare şi Enterul necesar a durat mai puţin decât pe desktop până am avut în faţa ochilor un Windows 7 funcţional, micuţ, drăguţ, cu aproape toate driverele gata instalate şi actualizate, inclusiv tastele de funcţii speciale şi un semi-multitouch.

Următoarea treabă care m-a măcinat a fost instalarea modemului USB primit de la Orange, treabă pe care am dus-o la bun sfârşit cu ajutorul unui alt blog, anume Stealth Settings. Doar că nu îmi găsea reţea. După încă vreo 10 dezinstalări şi reinstalări, azi am sunat la Orange să-i întreb de sănătate, ca să aflu că abonamentul nu era activat, pentru că a ajuns pachetul prea repede, hehe. Cu încă un apel la departamentul tehnic am rezolvat problema în 10 minute.

În rest, totul minunat. Merge brici, chiar mai bine ca pe desktop (bine, ăla e şi obosit tare), bateria m-a ţinut azi mai bine de 4 ore, cu wireless pornit şi cu modemul în USB. Chiar dacă e mai micuţ decât laptopurile “normale”, are tastele destul de mari cât să nu fie deranjante şi să pot scrie cursiv, touchpad-ul e genial, permite multi-touch, pinch zoom, gesturi, harfe. Webcam-ul e clar, întrebaţi-i pe cei care au asistat azi-noapte la livestream-ul ad-hoc de pe budă. Boxele, chiar dacă sunt sub el, se aud mai clar şi mai tare decât la multe alte portabile pe care am pus mâna, iar jack-ul de căşti scoate sunet puternic. Jocuri şi filme n-am încercat pe el, dar nu mi-aş face speranţe de mai mult de un Counter Strike sau un Divx. Şi e drăguţ tare.

Na, acu care-mi oferă o ocazie de liveblogging? Aşteptăm provincia, mai ales.

7 thoughts on “O zi cu Eee PC-ul meu

  1. Acum peste 36 milioane de milioane de romani isi vor instala W7 pe Eee pc’uri, cand lumea are nevoie de asa ceva cel mai putin.

    o sa aprind un cui in memoria altui netbook violat.

    promit sa nu-ti citesc blogul 1 saptamana!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.