Filmele mele de aur

Săptămâna aceasta am fost vizitat de o răceală, care m-a luat prin surprindere, m-a pus imediat la pământ, m-a lovit cu picioarele şi cu pumnii, iar apoi s-a pişat pe trupul meu învineţit. Aşa că mi-am petrecut câteva zile uitându-mă la filme, majoritatea filme vechi, filmele tinereţilor mele. Aici voiam să ajung, la “filmele tinereţii mele”. Există câteva filme care pe mine mă bucură mai mult şi mă fac mai fericit decât orice film de Oscar al ultimilor ani. Iar aceste filme, majoritatea, sunt ieşite în anii ’80. Sunt filmele mele de suflet. Facem un top numai al lor? Facem.

#7: Highlander (1986)

Toată lumea cunoaşte, cred, povestea Nemuritorului McLoud, scoţianul care taie capete. Filmul a dat naştere la o grămadă de alte sequel-uri, spin-off-uri, desene animate, seriale şi jocuri, dar după cum se ştie, there can be only one. Şi acel the one e originalul.

#6: Groundhog Day (1993)

Bill Murray trăiește aceeaşi zi de mult prea multe ori, neputând avansa către următoarea zi. E o comedie minunată, care, în ciuda ideii, nu plictiseşte deloc. Plus că are happy ending.

#5: Hackers (1995)

Angelina Jolie şi Jonny Lee Miller făcând pe hackerii. Filmul e cât se poate de cheesy, cât se poate de depăşit de situaţie, cât se poate de depăşit tehnologic, cât se poate de ridicol, dar minunat. Cult-movie. În plus, Angelina avea 20 de ani când a jucat în film.

#4: Ghostbusters (1984)

Filmul acela pe care îl ştiţi toţi, cu Bill Murray şi încă doi vânători de fantome, cu chestii verzi, cu aspiratoare de spirite şi cu prăjitura vie gigantă de la sfârşit. Genial.

#3: Raiders Of The Lost Ark (1981)

Primul film din seria aventurilor lui Indiana Jones a apărut în ’81, iar eu l-am văzut prima oară cam pe vremea când a apărut HBO la noi, iar decodoare pirat se găseau de cumpărat în piaţă, asta daca nu aveai pe cineva care să îţi facă unul. Wink wink. Filmul rămâne şi azi ceva special pentru toţi care l-au văzut măcar o dată, împreună cu continuările lui. Da, chiar şi al patrulea. Cei care înjuraţi Kingdom of Crystal Skull ar trebui să vă scoateţi morcovul ăla din cur şi să luaţi filmul pentru ceea ce e: un film Indiana Jones, nu un documentar.

#2: The Fly (1986)

E filmul acela în care savantul Seth Brundle (Jeff Goldblum) inventează un teleportor, iar când îl testează pe propria-i piele, îşi amestecă ADN-ul cu cel al unei muşte, transformându-se încetişor într-un hibrid hidos om-muscă. A fost filmul care m-a speriat cel mai tare când eram mic. Nu e de mirare, dacă luăm în considerare faptul că filmul a câştigat un Oscar pentru machiaj. Încă mă uit cu plăcere la el cel puţin anual. Ceea ce-mi aminteşte să-l caut printre DVD-uri.

#1: Back To The Future (1985)

Fără loc de discuţii, Back To The Future este, a fost şi va rămâne filmul meu preferat al tuturor timpurilor. Atât acesta, cât şi cele două sequel-uri sunt geniale. Comedie, SF uşor, dar oarecum pertinent, familie, dragoste şi penibil. Plus Doc Brown, plus săracul Michael J. Fox care acum are Parkinson, plus trecerea de la prezent (mă rog, prezentul fiind anul 1985, că atunci a ieşit filmul) la trecut, apoi la viitor, apoi şi mai înapoi în trecut, plus un DeLorean după care tânjeşte o generaţie întreagă.

În concluzie, anii ’80 au fost ani buni.

Sunt tare curios de o listă similară de la cinefilii mei preferaţi, anume Richie şi movieaddicted. Nu e neapărat o leapşă, deci nu vă simţiţi obligaţi să faceţi lista. Doar că m-ar bucura :)

Ah, şi dacă tot veni vorba de Richie şi de filme, nu rataţi proiectul Marele Ecran. Aici rulează ceea ce contează: filmele bune care există pentru a fi văzute, nu pentru a fi plătite.

8 thoughts on “Filmele mele de aur

  1. Multam de invitatie Ovi, si de reclama bineinteles ;)). Vad ca testul ala cinefil a rascolit niste amintiri frumoase :). Ma bucur. Voi reveni cu lista mea de aur cat pot de repede

  2. În afară de Highlander toate filmele mi-au dat şi mie trăiri unice… Highlander chiar nu mi-a plăcut… Da deloc… Restul filmelor le-am văzut de cel puţin 5 ori pe fiecare… Hackers bate un record frumuşel: peste 20 de “view-uri”… Am un fetish pentru Angelina Jolie… ca şi jumătate din planetă…nu? :)

  3. @Richie: da, si testul ala cinefil, dar si faptul ca de o saptamana deja ma uit la filme din anii 80 :D

    @movieaddicted: inca n-ai facut-o, este? :)

    @Bobo: nu a fost, a fost un film Takedown, dar nu a avut legatura cu originalul Hackers.

    @Razvan: Mie mi-a placut tare si Highlander, dar numai primul.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.